Бившият председател на съдийската комисия към БФС Димо Момиров коментира пред БЛИЦ най-спорното положение в мача Славия – “Левски” 0:3. Главният съдия Георги Кабаков изгони вратаря на “белите” Емил Петров в 28-ата минута с директен червен картон, след което даде дузпа за “сините”. Иван Цветков отбеляза за 1:0. Всички в лагера на Славия претендираха за засада при подаването към Кристовао Рамос, който беше съборен от вратаря на домакините.

-Г-н Момиров, как ще коментирате спорната ситуация с дузпата на мача Славия – “Левски”?
-Засада, дузпа и червен картон. Ще се обоснова. При подаването към Кристовао Рамос има чиста засада, но ситуацията е много тънка. Вижте пак на повторенията, страничният съдия Мартин Маргаритов е на грешна позиция. Малко по-напред е и му се струва, че защитникът покрива засадата, а това не е така. Тялото на Рамос е пред това на бранителя на домакините, при подаването играчът на “Левски” вече е в засада. Ако няма засада, главният съдия Георги Кабаков отсъди перфектно ситуацията. Правилно даде дузпа и червен картон.

-Не трябва ли да се зачете гол при подобна ситуация и вратарят да получи само жълт картон?
-В тази ситуация реферът прецени правилно. Най-добрият авантаж при дузпа е самата дузпа. Това правило се чете от всички лектори и специалисти. Ако голът е сигурен, т.е. топката отива към голлинията, може да се приеме да има авантаж, т.е. да се признае попадение и да не се дава дузпа. Но в ситуацията топката отскача от Рамос, отива към Иван Цветков и въобще не е сигурно дали ще има гол. И друго, забележете, че топката се отклонява от ръката на падналия Рамос. Така че ако Кабаков не беше отсъдил дузпа, трябваше да даде игра с ръка на играча на “Левски”. Я си представете, че съдията не беше дал дузпа и “Левски” не беше реализирал?! Има много подобни случаи и после реферите си скубят косите.

-Съдиите ощетиха ли Славия в случая?
-Да, имаше засада, безспорно е. Нека говорим истината и да не си заравяме главите в пясъка.

-Как видяхте действията на съдиите и имаше ли тенденция в отсъжданията им?
-Сигурен съм, че не става въпрос за тенденциозност. Страничният съдия е младо момче, много честно и винаги се е стремял да е в добра форма. Просто се случват и такива неща, понякога се греши. Беше застанал лошо и гледаше ситуацията под ъгъл. В случая 10-15% са фатални, тъй като той е видял, че защитникът покрива Рамос. Георги Кабаков изсвири добре двубоя, гледах го внимателно. Почти всички негови решения бяха точни, картоните бяха на място, без обсъждане.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ