Легендата на "Левски" и бивш директор на ДЮШ на клуба Емил Спасов коментира в интервю за БЛИЦ ситуацията на стадион “Георги Аспарухов”.

- Г-н Спасов, как ще коментирате случващото се в “Левски”?
- Всичко, което се случва е много неприятно. Слаби мачове и резултати. Нещата отиват на зле и мисля, че точно в този момент е нужно Станимир Стоилов да се завърне в "Левски". Мисля, че Мъри е точният човек не само, защото е необходима някаква промяна, но и защото той е човек, когото публиката иска. А и постигна най-големите успехи на “Левски” в последните години. Има потенциал и качества да вдигне отбора на крака. Трябва да се направи всичко, за да застане Стоилов начело на тима.

- Защо се стигна дотук?
- Не мога да кажа защо. Отборът направи добра селекция и подготовка. Николай Костов си вършеше добре работата и не трябваше да напуска. Личеше си, че играта на отбора върви нагоре и мачовете бяха успешни. Може би загубата от Локомотив (Пловдив) повлия много зле на психиката на футболистите. Те играха много добре, но малшанса в края и в продълженията им се отрази. После дойде загубата от Миньор, която може би се получи вследствие на подценяване и на психологическия срив след мача за Купата на "Лаута". Виждате, че във всеки клуб има периоди на криза, но не се сменя веднага треньора. Вижте Лудогорец – направиха няколко загуби, срив в играта им, но треньор все още е Ивайло Петев. Напускането на Костов се отрази зле.

- Може ли Станимир Стоилов да се справи без Наско Сираков?
- Само времето ще покаже. Тандем Сираков – Стоилов е мечта за всеки футболен ръководител, но това няма как да стане сега, имайки предвид всичко, което се случва и конфликтите между Сираков и Батков.

- Кой e прав в тази война помежду им? Вие на чия страна сте?
- Не искам да вземам страна по този спор. Но Наско Сираков е легенда, дал е много на този клуб и всички трябва да се вслушват в думите му. Ръководството на “Левски” не трябва да се сърди, когато Сираков или някой друг от старите футболисти, които са дали много на отбора, го критикуват. А трябва да се вслушва в съветите.

- Възможно ли е някой от футболистите да са бойкотирали Костов и Гонзо?
- Не мисля, че футболистите биха бойкотирали. Виждате, че те приемат много тежко случващото се, но се държат и играят. "Левски" е клуб, който разполага със средства. Заплатите не се бавят, ясно е, че има пари в отбора, а и се борят за титла. Така, че при тези условия и битката за първото място, едва ли ще има футболист, който да бойкотира, да играе симулативно и да не иска да стане шампион.

- Може ли тази криза да се сравни с някоя друга в историята на “Левски”?
- Не. Лично аз не помня някога да е имало толкова голяма криза. Имаше един период по мое време, но тогава проблемът бяха многото контузии. А и тогава скамейките не бяха толкова дълги. Виждате, че за пръв път “Левски” е на път да не играе в Европа. Това никога не е било.
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ