От Национал също излязоха с позиция след вчерашното меле между техните футболисти и тези на Левски при 17-годишните. Клубът заявява категорично, че играчите на „сините“ са отправяли провокации през цялото време, а това е и причината за въпросните стълкновения и бой. От Национал пишат също, че треньор на Левски е ритал противниковия вратар, докато е бил на земята.

Национал оповестява на официалната си страница цялата хронология от събитията, допълвайки, че ще потърси отговорност и от свой футболист.

Ето цялата позиция на Национал във Facebook:

ФК Национал София / FC National Sofia осъжда остро събитията след мача между юношеските отбори на Национал (U17) и Левски (U17), спечелен заслужено с 2:1 от нашия отбор.

На първо място държим да подчертаем, че подобни сцени нямат място на футболния терен, без значение кои са замесените лица. Още от създаването си нашият клуб винаги се е борил за това футболистите и треньорите ни да проявяват уважение към съперника, съдиите, длъжностните лица и най-вече към играта. И изискваме същото от съперника. Защото футболът в България, особено днес, има нужда от добрите примери, а не от грозни сцени.

В Национал сме убедени, че станалото след мача с Левски (U17) е единичен случай за двубоите, в които участват наши отбори, и ще направим всичко възможно да го покажем. Ценностите и философията на клуба са други и няма да позволим да бъдат опетнени.

Ето и хронологията:

Отборът на Национал (U17) изигра силен мач, в който държеше инициативата и с по един гол в двете полувремена поведе заслужено. В добавеното време след една от малкото си възможности и без чисто положение, съперникът стигна до намаляване на резултата.

През голяма част от срещата от треньорската скамейка на Левски (U17) имаше чести подвиквания към съдиите, постоянни претенции, довели до излишно напрежение. Отделно вратарят на Национал (U17) Стефан Михайлов многократно е бил псуван от конкретен футболист на съперника, а освен това е бил замерян с камъни от лица от трибуните.

След мача нашият вратар бавно минава голяма част от терена, насочва се към въпросния играч на Левски (U17) и пита защо е бил обиждан, при което следва нова порция псувни. Тогава идва ударът и последвалото меле.

Подчертаваме, че не търсим оправдание за действията на нашия футболист и той ще понесе последствията си за тях. Но държим да се знае истината за това, което стана на мача, а не едно нещо да се вади от контекст.

Предпочитаме да не влизаме в задочен диалог с колегите от Левски след тяхната публикация, защото никой не печели от това, но ще е добре да проверят какво може да провокира едно момче да извърви половината терен след победа (подчертаваме победа) и да потърси обяснение от играч на съперника.

Клубът ни ще подаде жалба срещу поведението на част от играчите и треньорите на Левски (U17). В разгара на мелето един от треньорите на Левски си позволява да рита съборения на земята наш вратар - нещо, което ясно се вижда на разпространеното видео от инцидента.

ФК Национал призовава всеки - и в нашия клуб, и сред съперниците ни, да погледне най-напред вътре в себе си, а след това и към другите и заедно да работим в името на футбола.