Феновете на “Левски” от тръст "Синя България” поискаха да закупят любимия си клуб. Привържениците пожелаха външен одит от независим и авторитетен одитор, като освен това изразиха готовност „левскарската общност, и в частност Сдружението, да придобият собствеността върху отбора от "Герена".

Предлагаме ви декларацията без редакторска намеса:


Една от целите, с които беше създаден тръстът „Синя България” (в процес на учредяване), записана в устава му, е „да функционира демократично, справедливо, устойчиво, прозрачно и с добра финансова отговорност, както и да проповядва и насърчава клуба (ПФК Левски София) да функционира по същия начин”. В тази връзка тръстът „Синя България” е сериозно загрижен от начина, по който функционира клубът и най-вече от появилите се в публичното пространство основателни тревоги за това от страна на различни представители на левскарската общност. Същевременно сме и силно притеснени от опитите тези тревоги да бъдат неглижирани и профанизирани като прояви на лумпени и хулигани.

В тази връзка ние заявяваме следното:

1. Тръстът „Синя България” във връзка с чл. 14, ал. 1 и ал. 5 от своя устав, в който са описани задълженията на членовете на сдружението и по-точно това, че „Всеки член на сдружението е длъжен да работи за постигане на целите на сдружението” и че „Всеки член на сдружението е длъжен да не извършва дейност, която противоречи на целите на сдружението” насърчава своя член и съучредител Тодор Костадинов Батков да предприеме необходимите стъпки, за да разсее появилите се съмнения в левскарската общност относно това дали ПФК Левски функционира прозрачно и с добра финансова отговорност. Най-добрата стъпка това да се случи би бил външен одит от независим и авторитетен одитор. Смятаме, че именно прозрачността и финансовата отговорност са едни от най-солидните предпоставки за постигането на високи спортни резултати, каквито в този момент липсват.

2. Ако членът на тръста „Синя България” Тодор Костадинов Батков прояви необходимата отговорност, записана в нашия устав, и същевременно потвърди по подходящ начин сериозността на декларираното в неговото интервю по радио „Дарик” на 20 март 2014 г., че най-подходящ бъдещ собственик на ПФК Левски би била структура на феновете, то тръстът „Синя България” се ангажира в разумен срок да изготви и представи на ПФК Левски стратегия и план за това как левскарската общност и в частност Сдружението биха могли да придобият собствеността върху ПФК Левски. Тръстът „Синя България ще предложи също така и концепция за бъдещо управление на клуба, както по отношение на финансирането, така и в спортно-технически план за период от 5 години, като тази концепция ще бъде адекватна на името, традициите, ценностите и историята на любимия ни клуб.”


"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ