Новият треньор на Лудогорец Игор Йовичевич беше официално представен пред медиите. 50-годишният хърватин беше обявен за наставник на шампионите в четвъртък. Той заменя на поста Захари Сираков, който беше временно решение след раздялата с Георги Дерменджиев.

„След като клубът се свърза с мен, имахме много разговори. Първата стъпка беше много важна. След това прочетох някои неща от историята на Лудогорец. Разбрах, че клубът е на високо ниво. В Карпати (Лвов) бях треньор на Игор Пластун, който е бивш играч на Лудогорец. Той бе мой капитан и аз разговарях с него за клуба и Разград. Пластун каза, че е много влюбен в отбора и клуба. Даде ми насока, че това ще бъде добър избор за мен. Благодаря на Игор, защото беше честен с мен“, призна Игор Йовичевич.

"Почувствах се много горд, че съм треньор на Лудогорец. От първия момент комуникирам с отбора, това е важно нещо за мен. Разбирам защо този клуб е шампион. Нека мечтаем всеки ден. Ще работя за доброто за клуба. Гледах последния мач на Лудогорец и знам нещата, които трябва да се подобрят. Важно да убедиш играчите да повярват в твоята идея. Това отнема време, но в големи отбори като Лудогорец не разполагаш с това време, но аз съм готов за това. Искаме да сме конкурентоспособни в Европа", заяви Йовичевич.

„Тази година е изпълнен план минимум – Лига Европа, но в тази надпревара има много добри отбори. Шампионска лига е една стъпка нагоре. Не е лесно да се достигне до там. Трябва отбор, фенове и ръководството да се обединим да работим и да убедим играчите, че можем да достигнем до Шампионската лига. Горд съм, че съм треньор на Лудогорец“, допълни новият наставник на „орлите“.

"Вече направихме две тренировки. Днес бе първото докосване до моите виждания за тактика. Вчера направихме добра първа тренировка. Казах каква реакция искам да виждам след загуба на топката. Важно е винаги да играем компактно. Утре всеки ще очаква от нас нови идеи и нова игра. Другите отбори срещу Лудогорец играят все едно е финал. Респект към Левски и ЦСКА, но всеки ден и във всеки мач трябва да показваме, че ние сме шампионът“, добави хърватският специалист.

„Предизвикателство е за всеки нов треньор да се адаптира към отбора и към българското първенство. Това е нормална стъпка. Трябва да свикна с обстановката и треньорите в България, но първо е да изградиш собствения си стил. Това е една нормална стъпка за мен. Връщам се от Саудитска Арабия, там никого не познавах. Само Неймар, Роберто Фирмино, Александър Митрович, но не и саудитските играч. Сега ще го направя същото и в България“, уточни Йовичевич.

„С езика нямам проблем, защото говоря няколко езика, сред които португалски. Аз мога да предам идеите си по-лесно, когато знам езиците. Имам голям опит с млади играчи. Беше голямо предизвикателство за мен да извадя генерация млади футболисти. Сред тях са Йошко Гвардиол, който сега играе за Манчестър Сити, и Йосип Шутало от Аякс. Всички тези играчи са оценени на 150 милиона евро. Това бе целта в Динамо Загреб – да се дава шанс на млади футболисти. Всички млади трябва да си заслужат шанса, да го вземат и да го покажат на терена, ако искат да намерят място в първия отбор. Имам време до зимата да оценя състава. През същото време ще трябва играчите да се конкурират един с друг“, коментира новият треньор на шампионите.

Дебютът на 50-годишния Игор Йовичевич ще бъде в утрешния мач срещу Ботев (Враца). „Орлите“ ще бъдат символичен гост в двубоя от десетия кръг на efbet Лига, тъй като двата тима ще се изправят на „Хювефарма Арена“ в Разград поради ремонт на терена във Враца.

 подкрепя българския спорт

efbet Лига - сезон 2024/2025