Опитният футболист Илия Илиев проведе зимна подготовка със Славия, но не може да играе в официални срещи, тъй като правата му се държат от Сливен. 35-годишният полузащитник разтрогна едностранно договора си с тима на Йордан Лечков заради четири неизплатени заплати. Същото направиха още Явор Въндев, Борислав Стойчев и Марко Марков. Арбитражният съд към БФС обаче в го присъди обратно на "войводите". БЛИЦ се свърза с Илиев, който говори за скандалния случай.

- Илия, как стоят нещата с теб и има ли развитие около бъдещето ти?
- На старото положение е. Сега подготвям документите за гражданския съд. По кодекса на труда направих уведомление до клуба, че си прекратявам едностранно договора заради забавянето на заплатите.

- Колко точно са те и по колко трябва да получаваш на месец в Сливен?
- Тия неща не бива да се казват, но след като настоявате, ще ви разкрия – става въпрос за по 4000 лева. По кодекса на труда може дори и при две неизплатени заплати да се прекрати договора. Но БФС странно защо не признават това.

- Каква причина са изтъкнали от Арбитражния съд?
- От Сливен са показали документи от банката, че един ден преди Арбитража са ни открили сметки и са вкарали по 12 000 лева. Като разбрахме, отидохме до клона на банката в София, оказа се, че не можем да ги изтеглим, защото имало запор върху сметките. Трябвало да отидем до Сливен и там от клона да си получим парите. Дори служителката на банката ни каза, че за пръв в практиката й се случвало подобно чудо- да ти направят сметка и да не може да си изтеглиш парите! Явор Въндев, Марко Марков и Борислав Стойчев са местни момчета, те си извадиха карти и си прибраха сумите. Аз нямам възможност да отида сега до Сливен. Парите си стоят там от 20 януари, не съм ги пипал.

- А от Сливен търсят ли те да се връщаш? С Лечков чуваш ли се?
- Не, Лечков не ме е търсил, но Коста Добрев ми звъня, той е един от шефовете. Търси ме три дни преди Арбитража, за да иска да направим споразумение и да се разделим по взаимно съгласие. Те обаче ми предложиха сума, която не ме удовлетворяваше. Не доумявам как може четири месеца да не са ми платили и един ден преди заседанието на комисията да ми откриват сметка и да вкарват някакви пари в нея.

- От началото на сезона колко пари успя да получиш от Сливен?
- За август взех една половинка и в средата на декември дадоха другата половинка, която се полагаше за август.

- А премиите?
- Бихме Ботев, Локо (Пд), Монтана, Локо (Мз), Левски, записахме равенства с Берое, но нищо не сме взели. Само една премия получихме - за победата над Ботев.

- Сериозно ли говориш? Защото Лечков твърди, че ви плаща редовно.
- Сериозно. Лъжа в моите думи няма. Този, който лъже, е Лечков!

- Как се стигна до завръщането ти в Славия?
- През декември минах да видя приятелите си в Славия. Гледах им една тренировка. Питаха ме как съм, как вървят нещата и им казах, че Сливен ми дължат пари, и че мога да разтрогна с тях.

- А има ли шанс да не играеш до края на сезона?
- И такъв вариант има. Договорът ми със Сливен е до края на сезона. Не знам как Младен Стоев от Вихрен, май заради две заплати, разтрогна едностранно, даже Миньор го картотекираха. Същият случай като моя, но той се оправи. Славия правят опит да ме уредят, знаят, че съм прав. Даже пред Арбитражния съд представителят на Сливен Коста Петков е признал, че ми дължат пари. Казал е, че уж устно сме се били разбрали, но това не е вярно. Измислят си. Никъде по света устна договорка не заменя натурално заверен документ. А и те как така един ден преди Арбитража се сещат да ни превеждат пари? Това е парадокс. Четири месеца не ни плащат и накрая един ден преди Арбитража решават да го сторят. Същият случай е и с останалите момчета - и те не вземат заплати. Но се страхуват да се опълчат срещу Лечков. Заради него ми се е.ава майката, с извинение. Не е нормално той да влияе върху комисията. Членовете знаят, че им е шеф и не смеят да вземат решение срещу него.

- Ще сезирате ли УЕФА?
- Първо да мине гражданският съд, след това ще мислим какво да правим.

- Лечков иска ли пари от Славия за теб?
- Няма как да се направи споразумение, как да стане? А и имам още три месеца договор със Сливен и не си заслужава да плащат трансферна сума за мен. Много ми е тежко, че не играя, две деца имам. Надявам се по-скоро на развитие по моя казус. Само на заеми карам, вече не ми се мисли. Пет месеца не получавам пари от никъде. При това положение и от Славия не вземам заплата. Дори вече сериозно се замислям дали да не се обърна към комисията за правата на човека. По кодекса на труда при две неизплатени заплати имам пълното право едностранно да си прекратя договора.

- Ако сега ти се отдаде възможност да се изправиш очи в очи срещу Лечков, какво би му казал?
- Една година бях в Сливен. Не съм чул да е казал нещо лошо за мен, нито пък аз за него. Не е твърдял, че съм играл слабо, а в един момент какво става... Нямало пари, кризата го застигнала. Не мога да си обясня как го е ударила, след като в хотела му не спираха да се наливат бетони, да прави обзавеждания, а в същото време ние не получавахме заплати. Дуци и него го слушам, само говори глупости. Уж щял да ме прави негов помощник. Нито веднъж не ме е извикал в стаята си да коментираме какво ще правим. Преди мача с Миньор му казах, че не получавам пари, и че искам да си тръгвам. Той ме посъветва да не бързам, че щели да се оправят нещата. Два дни след мача ни събраха и ни каза, че щели да подмладяват отбора. Бил съм добър футболист, но съм ненужен. Странна работа.

- А треньорът Драголюб Симонович дали си получава редовно заплатата?
- Не го знам. Само да не ми говори за морал. Не му прави чест да лъже пред медиите, че щял съм да му бъде помощник.

- Ти кога за последно разговаря с Лечков?
- След мача с Миньор, когато уж вечерта щяхме да сме заедно на банкета. Събраха ни в пицарията, обаче никой от ръководството не дойде. Нямаха очи, за да застанат пред нас. Оставиха ни без пари за празниците. Почти всички играчи имаме борчове, пари на банки трябва да връщаме, как ще се справяме, не знам. След като Дуци ми каза, че ще подмладява отбора, аз настоях да се срещна с Лечков, за да разбера каквое бъдещето ми и да говорим за парите. Късно вечерта го чаках в хотела, видяхме се. Каза ми, че съм си в правото да си търся парите, но той какво бил получил в замяна за една година от мен и от целия отбор... Не съм вкарвал голове. Аз го гледам учудено и му викам, че това не е индивидуален спорт. А и в договора никъде не пише колко гола трябва да вкарам, за да си взема заплатата. Какви са тези неща, смешна работа! Каза ми, че иска да се разберем, да се разделим цивилизовано и нещата да не се разчуват. Той не говорел за финанси и заради това ме накара да се обадя на Коста Петков и с него да се разбирам. Още на другия ден го потърсих по телефона, но не ми отговаряше. В следващите дни беше пак същото и си казах, че ще си търся правата, където трябва. А върхът на всичко беше, когато Коста Петков ми каза, че нямало смисъл да тръгвам срещу Лечков. "Знаете, че няма да спечелите!" - така ми обяви. Не му прави чест на Лечков да казва, че съм живял в неговия хотел и ме бил угоявал. Нито един път не съм се хранил там, без да съм си платил. Иначе по веднъж на ден ни осигуряваха храна, смешна работа, не ни стигаше. Ако не си осигурявах аз яденето, щях да умра от глад.

- В кой кръг може да си на линия за Славия?
- Надявам се още този, който идва. Гостуваме в Мездра. Дано в близките дни се решат нещата. Как така за едни може, а за други не. На 8 февруари си прекратих договора едностранно, което ми е позволено от кодекса на труда. На 20 януари по документи в банката са ми вкарали 12 000 лева, а на 21-и е Арбитража. Не ме уведомяват, че са ме превели пари. В правилника на БФС ясно и точно е написано, че при забавяне на заплатата може да се разтрогне договора. Аз имам четири месеца забавяне. Tа дори премията за победата над Левски не сме взели.

- Защо толкова късно се разчу, че Лечков не ви дава заплати?
- Заради него мълчахме. Да не му петним името. Но накрая не издържахме, все пак храним семейства. Имам две деца, жена ми е безработна. Близките ми се ядосват постоянно покрай мен. Имам приятели, много ми помагаха, не знам кога ще им връщам парите. Не е ли странно, че Лечков гледа повече мачове на ЦСКА, отколкото наши. Сега явно сериозно я е закъсал с финансите. Щом има разправии с един от най-добрите си приятели - Радостин Русев-Радото (б.р. - общински съветник от ГЕРБ), който му помага с пари. Значи работата не е на добре. Но въпреки това кара лъскавите мерцедеси. Не един, а няколко.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ