Българският футбол може да се завърне към корените си още от тази есен. Професионалната футболна лига пусна допитване до клубовете дали са съгласни форматът на първенството в Първа лига да се промени на 16 отбора и 30 кръга, както бе допреди по-малко от десетилетие. Крайното решение трябва да вземат отборите. Анкетата е със срок 23 март, резултатите от които ще бъдат предоставени на БФС. По всичко изглежда обаче, че старият формат на елита ще се завърне от сезон 2021/22, съобщава "Труд". Веднъж вече през 2020 година се прокрадна тази идея, но една част от тимовете се възпротивиха. От началото на 2021-а обаче вариантът с 16 отбора и без плейофи набира все по-голяма популярност сред елитните клубове.

Основните доводи за евентуалната промяна са 3 - настоящият формат не е допринесъл за по-големия зрителски интерес, освен това са се увеличили разходите на отборите, които сега играят по 32, 34 или 36 мача. За феновете форматът, въведен през 2016 година след консултация с нидерландската фирма “Hypercube”, също е объркващ. Ако се стигне до смяна на регламента, вероятно последният от настоящото първенство ще играе бараж с 3-ия от Втора лига в края на кампанията.

Въпреки наближаващата промяна, в началото на седмицата се забеляза разминаване на мнението в БФС. Президентът Михаил Касабов призна, че има идея за връщане на стария формат, а вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев отрече подобна възможност и призова журналистите да бъдат по-прецизни в работата си.

efbet Лига - сезон 2020/2021
Класирането в първенството
Купа на България - сезон 2020/2021