И до днес отпадането от финландския Тампере се счита за един от най-големите провали в историята на “Левски”. На 7 август 2007 г. “сините” губят сензационно с 0:1 насред София и отпадат от втория предварителен кръг на Шампионската лига.

В предишните два сезона “Левски” достига до четвъртфинал в УЕФА, влиза и в групите на Шампионската лига. Когато жребият изпраща на “сините” анонимниците от Тампере, всички на “Герена” се гласят за нова европриказка. Вместо това обаче следва невероятен провал. Финландците даже са наречени от надменния Тодор Батков „скиори“. Скиорите обаче похлъзват нашите с 1:0 в първия двубой. Адвокатът е бесен и от факта, че сините звезди са се разглезили, а финландците са дошли на стадиона преди мача с колела.

Вместо да последва пълна мобилизация в редиците на “Левски” обаче става нещо коренно различно. В навечерието спортният директор Наско Сираков си грабва багажа и ловните такъми и отпрашва за екзотично сафари в Африка.

Мачът на Националния стадион почва кошмарно и така и свършва. В 39-ата минута се стигна до най-лошото. Всичко започва от един глупав фаул на Ричард Еромоигбе в центъра, след което последва пробив на Петреску по дясното крило. Финландецът центрира към непокрития Наеми, който, пред погледите на Миланов и Бензукан, прострелва от 5 метра безпомощния вратар Петков – 0:1. “Левски” е аут от Европа. Отборът и треньорът Станимир Стоилов обаче са изпратени с аплодисменти от част от феновете въпреки резила.

Отсъствието на Сираков се прие като предателство от ултрасите и от Батков. Според всеобщо мнение на "Герена" последвалото уволнение на тандема Стоилов - Сираков е било в резултат и на изненадващото сафари на директора.

Години по-късно Сираков хвърли светлина върху своето пътешествие точно преди най-важния мач. “Явно “Левски” в онзи момент не е могъл без Сираков, ако аз бях тук сигурно щяхме да победим Тампере и да продължим напред. Аз от професионална гледна точка, наблюдавайки 40 дни подготовка и контроли, знаейки състоянието на отбора, никога не ми е минало през главата, че може да не бием. Ако сега трябва пак да взема това решение, пак ще е същото. Но ако знам резултата, ще остана, за да не ми задават този въпрос вече 4 години”, обясни “синята” легенда.

Другата тема, по която през лятото на 2007 г. се заядоха по върховете в “Левски”, бяха трансферите. Сираков твърди и до днес, че селекцията тогава е била объркана именно заради адвоката, за което той го определи като "лъжец": "Батков е един лъжец. Селецкията през 2007-а година бе объркана именно заради него. Тогава бяхме наблюдавали Юсеф Рабех и ни трябваше централен защитник и нападател. Плановете ни бяха да вземем само Рабех и нападател, а Батков ми каза да ходим спокойно на почивка, защото "тези двамата били уредени". Като се върнахме от Гърция след 1 седмица и двамата ги нямаше, а впоследствие се наложи да взимаме по принуда Бензукан”, твърди по-късно Наско.

7 август, 2007 г.

ШЛ, втори кв. кръг, реванш
”Левски” - Тампере 0:1 (общ резултат 0:2)
0:1 Ниеми (39)

“Левски”: Петков, Миланов (46-Джайеоба), Бензукан, Стойчев (41-Боримиров), Вагнер, Ричард, Иванов, Телкийски, Бардон (75-Коприваров), Йовов, Домовчийски Резерви: Митрев,Сърмов, Тасевски, Ники Димитров

Тампере: Кавен, Ярвинен, Линдстрьом, Оянпера, Куяла, Похя, Петреску, Сааринен (Хининен 77), Вис, Саволайнен, Ниеми (Нвоки 64) Резерви: Макиела, Хининен, Ахо, Хиелм

Съдия: Торстен Кинхьофер (Германия)
Жълти картони: Бардон, Телкийски, Коприваров (Л); Саволайнен, Оянпера (Т)
Стадион ”
Васил Левски” – 15 000