Хърватски циганин е в основата на далаверата с мача България – Естония (2:2). Контролата се игра през февруари тази година на хотелско игрище на турския курорт Анталия. В двубоя унгарска съдийска бригада даде четири съмнителни дузпи, от които паднаха всички голове. ФИФА проведе свое разследване, унгарските власти арестуваха и изхвърлиха завинаги реферите.

Признанието за участието на Банда на циганите идва от арестувания в Холандия хърватин Марий Цървтак. Той е направил пълни самопризнания както за мача България – Естония, така и за уредените мачове в трите професионални дивизии на Италия.

Името на бандата беше наложено от медиите в Италия, които разнищиха поредния случай на уредени мачове. Става дума за произхода на трима от участниците във въпросната банда. Самият Цървтак е хърватин, но неговите родители са сръбски роми. Другите двама тартори на бандата също са с ромски произход - хърватинът Хамдо Санчакли и словенецът Коста Турнер. Те били и връзката на бандата със сингапурския бос Тан Сит Енг. Според Марий Цървтак именно тримата лидери са вербували унгарски съдии за уреждане на международни срещи, сред които бил и мачът на нашите национали с Естония./БЛИЦ