Българският национален отбор по футбол загуби с 0:2 като гост на Финландия в трета среща от Лига "Б" група 4 на Лигата на нациите. Поражението ни е първо от този съперник в девет мача, като досега имахме седем победи и равенство. Нашите продължават да са без победа в турнира след равенството 1:1 с Ейре и загубата 0:1 от Уелс в първите два двубоя и имат само един успех в последните си 18 мача.

Треньорът на България Георги Дерменджиев започна с осем промени в сравнение с последното поражение - 1:3 от Унгария в полуфинален бараж за Евро 2020, но това не помогна особено на представянето ни на терена. Финландците се разминаха на два пъти с гола между 15-ата и 17-ата минута, но Мартин Луков се справи. Към края на полувремето Кирил Десподов опита опасен удар, което беше най-запомнящото се положение за тима ни, но също не успя да се разпише. 

Българите започнаха добре втората част с няколко опасни атаки, но противно на логиката, допуснаха гол. Първото попадение в мача падна в 53-ата минута и беше дело на Робърт Тейлър, а малко повече от десет по-късно резервата Фредрик Йенсен се разписа минута след появата си в игра.

До края Кирил Десподов опита удар след центриране на Страхил Попов, но топката се отби в съперник, с което се изчерпи всичко по-опасно пред противниковата врата.

Следващият мач на нашите от турнира е в сряда срещу лидера в групата Уелс (7 точки от 3 мача) от 21:45 часа в София. Нашите са последни в класирането с 1 точка и голова разлика 1:4 от три двубоя. Пред нас са Ейре (2 точки) и Финландия (6 точки).

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

ФИНЛАНДИЯ - БЪЛГАРИЯ 2:0
1:0 Робърт Тейлър (53'), 2:0 Фредрик Йенсен (66')

По-важното от мача по минути:

1' Начало на срещата в Хелзинки.
2'  Добра възможност за България! Десподов центрира в наказателното поле към Йомов, но той не успя да отправи удар към вратата на Храдецки.
5' Проблем за нашите! Кристиян Димитров получи удар в главата и лекарският ни щаб му оказа медицинска помощ.
15'  Невероятна възможност за финландците. Робърт Тейлър получи топката на границата на наказателното поле, но Луков показа рефлекс и отрази удара му.
17'  Още една сериозна опасност пред нашата врата. Пуки стреля опасно, но Луков се намеси и попречи на Поянпало да насочи топката във вратата му.
27'  Димитър Илиев опита удар към вратата на Финландия, но топката премина встрани.
31' Разбъркване в наказателното поле на България, финландците поискаха дузпа за игра с ръка на Кристиян Димитров, но реферът даде знак играта да продължи.
33'  Поредна атака за съперника! Нисканен стреля високо над вратата на Луков, след като получи шанс да шутира от границата на наказателното поле.
37'  Страхотен шанс за България! Десподов овладя топката в наказателното поле, завъртя се и стреля, но Храдецки блокира удара му.
43' Йомов центрира отляво към Исмаил Иса, който опита удар от въздуха, но не уцели топката по най-добрия начин
45+1' Край на първата част.

46' Начало на втората част.
46'  Шанс за нашите! Димитър Илиев и Кристиян Малинов комбинираха отдясно, последва удар на нападателя по диагонал, но встрани.
47'  Още една добра атака за България! Остро центриране и Йоона Тойвио едва не си вкара автогол.
48'  Йомов получи топката в наказателното поле на Финландия, но атаката му е спряна заради засада.
50' Димитър Илиев комбинира с Йомов в наказателното поле на съперника, последва удар, но неточен.
53'  ГОЛ за Финландия! Робърт Тейлър вкара за 1:0 отблизо, след като атаката на домакините се разви по лявото крило, последва центриране и свалена топка в наказателното поле на България.
60'  Двойна смяна в отбора на България! Излизат Антон Недялков и Исмаил Иса, в игра Димитър Велковски и Божидар Краев.
66'  ГОЛ за Финландия! Появилият се преди минута Фредрик Йенсен получи топката от тъч, стреля и изненада Луков за 2:0.
74'  Още една двойна смяна в нашия отбор. В игра Тодор Неделев и Янис Карабельов, напускат Димитър Илиев и Александър Цветков.
78' Удар на Кристиян Малинов, но право в ръцете на финландския вратар.
82'  Страхил Попов проби отдясно и центрира по земя в наказателното поле. Кирил Десподов засече, но след рикошет топката излезе в ъглов удар.
90' Тодор Неделев опита удар от дистанция, но твърде високо.
90+3' Край на мача.
 

 ФИНЛАНДИЯ: 1. Лукас Храдецки, 2. Паулус Араюри, 4. Йоона Тойвио, 6. Глен Камара, 8. Робърт Тейлър  (74' 13. Пири Соири ), 10.Теему Пуки (86'  7. Сами Карялайнен), 14. Тим Спарв (к), 18. Йере Уронен, 20. Йоел Поянпало (65'  9. Фредрик Йенсен ), 21. Илмари Нисканен (86'  17. Алхо), 22. Юка Райтала
Резерви: 3. Гранлунд, 9. Йенсен, 12. Йоронен, 19. Кауко, 23. Маенпаа, 5. Ояла, 15. О'Шонеси, 16. Пиринен, 11. Шулер,

Bulgarian Football Union - Wikipedia БЪЛГАРИЯ: 1, Мартин Луков, 2. Страхил Попов, 15. Васил Божиков (к), 5. Кристиан Димитров, 14. Антон Недялков (60' 21. Димитър Велковски) , 22. Александър Цветков (74'  12. Янис Карабельов), 16. Кристиян Малинов, 20. Димитър Илиев (74'  8. Тодор Неделев), 11. Кирил Десподов, 17. Георги Йомов, 19. Исмаил Иса (60' 10. Божидар Краев)
Резерви: 13. Георги Георгиев, 23. Пламен Илиев, 3. Георги Терзиев, 4. Валентин Антов, 6. Сисиньо, 7. Филип Кръстев, 9. Бирсент Карагарен

Стадион: "Олимпийски", Хелзинки
Съдия: Ерик Ламбрехтс (Белгия)
Легенда:       

Програма на нашата група в Лигата на нациите