"Левски" каза "чао" на Лига Европа по възможно най-добрия начин. "Сините" победиха с минималното 1:0 Спортинг (Лисабон) в последния си мач от турнира и напускат с високо вдигнати глави, доказвайки, че заслужават прозвището, което публиката им е дала - европейски. 7 точки в актива никак не е малко. Лил продължи напред с 8, което ни кара само да съжаляваме за автогола на Иво Иванов за крайното 2:2 срещу французите. Ако тогава топката не беше влетяла в мрежата, сега "Левски" щеше да е с 9 точки и да играе в Лига Европа и през пролетта. Но явно такава е била съдбата на "сините"... да се случи нещо нетрадиционно и да не продължат напред.

Критиците на "Левски" може би са доволни от отпадането, но нека този път да замълчат. И снощи ясно се видя, че този отбор е способен да направи нещо повече. Сплотеният колектив надигра гранда от Лисабон, за когото срещата не бе от особено значение. Спортинг вече се бе класирал напред и загубата не е фатална за тях. Португалците бяха без някои от титулярите си. Нямаше го звездата Лиедсон, както и черногорецът Симон Вукчевич. Но по тази логика в "Левски" пък липсваха Веселин Минев и Христо Йовов. Твърдият титуляр вляво на защитата бе заменен от пълния дебютант Калин Щърков, който заслужава адмирации за желанието, което демонстрира.

Гостите от Лисабон също показаха, че не искат да губят на "Герена". Имаха своите положение. Божката Митрев спаси немалко удари, а и само си спомнете ситуацията в 59-ата минута, когато Дембеле се изяви в ролята на спасител за "Левски". Нападателят бе на точното място и след топовен шут на Маниш спаси сигурен гол във вратата, избивайки топката с глава от голлинията. Ах, този Дембеле! Очевидно той е много нужен на "сините". Неуморният Гара и снощи беше навсякъде. След отличен рейд в 45-ата минута подаде на Дани Младенов да вкара на празна врата. С дългата си крачка упорито гонеше всеки един от противниците, отне немалко топки и в защита. Невероятен! Трябва да остане в "Левски", защото без него "сините" няма да бъдат това, което са в момента. Гара е истински лидер, който е много нужен на отбора.

И въпреки че "Герена" беше полупразен снощи при минусовите температури, левскарите се забавляваха. Футболистите - на терена, а феновете - по трибуните. В Сектор "Б" някои привърженици се сгряха от попадението на Младенов и захвърлиха якета и пуловери, оставайки голи до кръста. През този сезон момчетата на Ясен и Гонзо успяха да зарадват феновете си, за което заслужават едно голямо "браво". Левскарите не отстъпиха по нищо на съперниците си в групата - Спортинг, Лил и Гент, липсваше им малко шанс.

Снощният успех бе пети в последните 6 домакинства на "Левски". Селекцията на Ясен Петров завърши еврокампанията без загуба на собствен терен. 2 победи в групите на Лига Европа си е безспорен успех за български тим. През миналия сезон тя беше само една - срещу детската градина на Лацио, когато Христо Йовов донесе успеха с 1:0 на "Олимпико" в Рим. И тази година левскарите биха за "чао" на Лига Европа, ще видим какво следва през 2011-а. Но с Дембеле в състава "сините" може да мечтаят за нещо повече и то в Шампионската лига.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ