Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков коментира актуалните събития в централата. Членът на Изпълнителния комитет на централата заяви, че той и колегите му са в постоянен контакт с УЕФА. Той за пореден път подчерта, че редовен конгрес е предвиден през 2022 година и ако някой иска някой извънреден конгрес, трябва да събере подписи и да инициира такъв.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Аз спазвам правилата и логиката. Беше поискана оставката на Боби Михайлов, а преди това ние бяхме подготвили програма, която да представим на правителството. Но държавата оттегли доверието си от Борислав Михайлов, което беше нарушение на процедурите и вмешателство в една независима организация. Държавата постави своите условия, аз така го разбирам. По онова време подготвяхме една програма, която трябваше да покажем на властимащите. Защо правителството оттегли доверието си? Да припомним злополучния мач с Англия, имаше едни скандирания от хора, които влязоха и излязоха безнаказано - повечето хора са наясно как се получават такива неща. Не обичам конспирациите, но мисля, че това нещо се е знаело месец по-рано. Случи се, чувах го по-рано, но не знаех. Поиска се оставката, това беше вмешателство в независима организация. Кой е президент на БФС в момента? Още по-интересно става, защото имаме решение на Изпълкома, което е единодушно. Слушайте, когато ви говоря. Младите да знаят, че не е това пътя. Ако продължава да се меси държавата, 10 години няма да има редовен Конгрес. Трябва да се възстанови старото статукво, колкото и лошо да звучи думата "статукво". Трябва да се впише Боби Михайлов, за да може да се стигне до Конгрес", сподели пред "Нова телевизия" Йордан Лечков.

Според него Боби Михайлов е бил разумен и се е оттеглил. През изминалата година и половина Михаил Касабов нелегитимно изпълнява длъжността президент на БФС, а по устав това би трябвало да бъде първия вицепрезидент - Йордан Лечков. Самият той заяви, че не е искал да става президент на БФС, нито в бъдеще иска да се кандидатира за този пост.

Лечков категорично обяви, че като част от семейството на УЕФА, БФС комуникира постоянно с организацията и няма опасност от санкции заради неуредиците, които се случват в родната футболна централа. В заключение Лечков сподели, че най-важно е да се промени Законът за финансиране на всички спортове.

"В плюене по медиите жалко пада нивото - нашето, във футбола е достатъчно ниско. Когато правиш подписка, трябва да имаш решение на управителното тяло на самия клуб, подписано от президент или секретар на клуба. Застрашени ли сме от санкции от ФИФА и УЕФА? Категорично не. Един човек коментира, той да бяга срещу мен, не може да ме стигне. Ние сме част от семейството на УЕФА, в постоянна комуникация сме, ще им отговорим, можем да се хванем на бас. Плашат гаргите, извинявам се за израза. Като свърши мача, журналистите с камерите там, излизам и ми задават въпрос. Отговарям това, което съм видял и не ни се разминават мненията - което виждам на мача, това казвам. Никога не съм изпадал в лични нападки, не съм обиждал, винаги съм бил обективен и критичен, тежко ще им стане, ако съм критичен. Бъдещето е пред младите хора, няма да се заяждам с тях".

"Подсказах им какъв е пътят, да си съберат подписите, да изчакат редовния Конгрес, да си кажат какво ще направят, хората ще гласуват. Клубовете са близо 500, като 350 от тях подкрепят Михайлов. Мен не ме е питал Боби Михайлов дали да си подава оставката, когато се кандидатира за президент ме пита. Казано е, че 2022 година трябва да има редовен Конгрес, ако някой иска извънреден Конгрес, да си съберат подписи. Добронамерен съм. Все още Лечков е член на комисия в УЕФА - Касабов, Костадинов, Фурнаджиев, ние също контактуваме с УЕФА и не си измисляме. Легитимните представители на българския футбол в УЕФА сме ние. Нека големите клубове си изразят желанието, когато наближи Конгреса. На приятелска основа мога да намеря много хора, които да плюят. Ние сме независима организация, другите спортове са зависими от държавата. Само ние останахме непревзети, дайте да превземем и тях, така ли? Важно е да се промени Закона за финансирането на всички спортни клубове, важи и за културата, трябва да се освободим от един Закон от 1991 година, които не признава разходите, които даваш за спорт", завърши Лечков.