Докторът на Лудогорец Валентин Великов обяви, че действията на феновете на ЦСКА с хвърлянето на бомбичка към резервната скамейка на разградчани по време на мача в понеделник са били умишлени, а целта е била да има поражения за здравето на хората на пейката. Както е известно, при инцидента пострадаха Великов, физиотерапевтът Юлиян Мирча и резервата Илкер Будинов.

"Здравословното ми състояние е добро. Подобрявам се. Получих разкъсно-контузна рана в задната област на бедрото. Бомбичката гръмна точно до крака ми и вследствие от енергията ѝ получих изгаряне. Раните ще заздравеят, болката ще отшуми. Лошото е, че за мен бомбата не беше случайна. Тя беше умишлено хвърлена под пейката с цел нараняване. На Балканите обичаме пиротехниката, но тук не говорим за случайна бомба. Тя беше втора и беше с цел нараняване. Това е най-лошото", каза лекарят на Лудогорец пред bTV.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн

"За мен агресията е събудена на много по-друго ниво. Не може треньори и футболни деятели да излизат пред камери и да говорят за войни, за битки, за врагове, Левски са виновни, Лудогорец са виновни, футболният съюз е виновен, Светият синод... Не може да будим тази агресия у феновете", заяви Великов и допълни, че Илкер Будинов не е със спукано тъпанче, въпреки че е имал проблеми със слуха и ще му бъдат направени още прегледи.

Валентин Великов се върна и към лятото, когато беше един от първите, притичали се на помощ на датския национал Кристиан Ериксен по време на мача с Финландия от европейското първенство. Тогава футболистът получи сърдечен арест, но благодарение на бързата намеса на лекарите, които използваха дефибрилатор, не се стигна до фатален край.

"Знаете, че за случая нямам право да говоря в конткретика. Мога да посоча, че в такива случаи най-важна е бързата, адекватна, концентрирана намеса на екипите, без наличие на паника и последователно. Не е трудно да се спаси човешки живот, стига да се работи правилно и организацията да е перфектна. Българският футбол и организацията на медицинско ниво на мачовете трябва да вземе поуки. Дори в момента не на всички стадиони има дефибрилатори. Мач на УЕФА не може да започне без няколко налични неща, едно от които е дефибрилатор. Имаше отлична инициатива от БФС преди време - отборите, които участваха в Европа, биваха снабдени с дефибрилатор. Ние трябва това нещо да го разпространим по стадионите. С него лесно може да спасим човешки живот", призова доктор Великов.

Еfbet Лига - сезон 2021/2022
Купа на България - сезон 2021/2022