Левски може да се озове в групите на Лига Европа по служебен път. Сериозно наказание грози АИК, като в Швеция прогнозират, че УЕФА ще изхвърли съперника на "сините" от евротурнирите.

Причината са хулиганските прояви на феновете на съперника на "сините", които след равенството 0:0 снощи си спретнаха яко меле с полицаите, след което атакуваха българската делегация. По левскарите хвърчаха павета, камъни и бутилки. Собственикът на клуба Тодор Батков също пострада, а предното стъкло на автобуса, превозващ "сините" на шведска земя бе счупено.

"Има вероятност да ни изхвърлят", опасява се спортният директор на АИК Йенс Андерсон пред вестник "Афтонбладет".

aik1.jpg

"Не съм запознат детайлно, но от това, което разбрах, положението е лошо. АИК ще трябва да даде обяснения пред УЕФА, защото клубът е отговорен за поведението на феновете си. Не можем да кажем, че и ние (б.р. - шведската футболна асоциация) не сме отговорни, защото като федерация трябва да се грижим за сигуронстта на гостуващите отбори. Ако има доклад от полицията или от длъжностно лице, УЕФА със сигурност ще се занимае с този въпрос", коментира президентът на шведската футболна асоциация Ларс-Оке Лагрел.

"Бях уплашен. За първи път ставам свидетел на подобно нещо. Това е огромен проблем за АИК. Не знам какво ще реши УЕФА, но въпросът ще бъде разгледан изключително сериозно", заяви делегатът на мача Жорж Люхингер от Лихтенщайн.

Той дори засне с мобилния си телефон предметите, с които бе засипана българската делегация.

Президентът на АИК Матс Густафсон остана крайно разочарован от изстъпленията на феновете.
aik.jpg
























"Подобни неща са лош имидж за клуба. Трябва да вземем спешни мерки. Вече сме глобявани за подобни инциденти. След мача с Розенборг трябваше да платим 15 хиляди. Сега рискуваме санкцията да бъде много по-тежка", казва Густафсон.

Шведското издание "Експресен" информира, че АИК може да бъде наказан с глоба от 1 милион крони (105 хиляди евро) и мачове при закрити врата заради разигралия се екшън.

Заради атаката се забави завръщането на "сините" в България. Отборът на Левски все пак кацна благополучно на родна земя рано тази сутрин. /БЛИЦ