Лотар Матеус се подигра с България, с феновете на България, с футболистите и историята на България. Германецът се изгаври с нас. Нали не сте очаквали да ни се размине срещу Англия. Тройка с гарнитура и по живо, по здраво. Нашите изглеждаха жалки на терена, зяпаха отблизо Рууни, Ашли Йънг, Уолкът и Даунинг и се надяваха на английско снизхождение. Гостите като културни хора ни оставиха на мира и през второто полувреме спряха да играят. Преди около месец нашите паднаха от Беларус в контрола с 0:1. Тогава играта беше трагична, спукаха ни от бой, но се разминахме само с един гол, защото гредите бяха верен приятел на тогавашния вратар Владислав Стоянов. Вчера на “Васил Левски” тези лудите от Висшата лига не прощават, откъдето я ритнат, все вътре. Затова са големи играчи и взимат милиони в Манчестър Юнайтед, Арсенал и Манчестър Сити.

Големи приказки изприказва Матеус преди мача. Предстои двубой за историята, имаме шансове да победим и да се класираме на европейското първенство. Да ама в деня на мача германецът извърши най-голямата простотия. Направи на кайма собствените си играчи. В интервю за английското издание “Сън” Лотар наговори глупости, за които, ако беше български наставник, щеше да бъде разпънат на кръст и вероятно изгонен. Нали обаче е световноизвестният треньор Матеус и пак му се размина. Този път обаче пълният провал като наставник германец прекали. Недопустимо е уважаващ себе си треньор да постъпи по този начин. Да оплюе собствените си футболисти часове преди важна среща и после да очаква същите тези момчета да излязат и да имат желание за победа. Ще кажете, че сме нямали шансове срещу англичаните. Така е, но постъпката на Лотар е просташка и граничи с безумието. Да чуеш от собствения си треньор, че не ставаш и че си посредствен, няма как да ти подейства надъхващо и да те вдигне преди мача. Първоначално всички си помислиха, че Матеус е бил провокиран от английските журналисти, за да може изказването му да отрови българската атмосфера преди мача. След мача обаче той потвърди, че е дал едно откровено интервю, в което е казал истината. За какъв се мисли този Матеус.

Простите факти са, че откакто той е начело на националния ни отбор няма никакво, ама никакво развитие. Нито в резултатите, още по-лошо е, че няма капчица придвижване напред в играта на отбора. И с Мъри паднахме с 0:4 от Англия, но на “Уембли”, вчера с 0:3 насред София. Толкова апатично, вяло и бездушно България никога не е играла, дори и при Стоилов, който всички изкараха грешник на нацията. Сега се сещам, че журналисти, специалисти и разбирачи направиха дармадан Пламен Марков за онези три хикса в началото на квалификациите за световното през 2010 година. Едно от равенствата беше 0:0 с Италия. Разпънаха го на кръст Марков, че бил играл страхливо, за 0:0, наредил десет защитника пред наказателното поле и т.н. и т.н. Сега при Лотар да мислим и за равен 0:0 с Малта и Беларус е грехота. Този човек съсипва отбора с всеки следващ мач. Като че ли го прави на пук и нарочно се подиграва с България.

Няма смисъл да плюваме по играчите. Ясно е, че не са от класата на Англия и на този етап това са им възможностите. Лошото е, че германецът явно е скаран с треньорската професия. Сигурно затова на нито едно място, където е работил, договорът му не е подновен. В България ще му е за първи път. Тактикът Лотар измисли Иван Бандаловски да играе като десен халф. Провал. Защитникът няма две верни центрирания на мач. Прави добри пробиви по крилото, може да свърши работа. Може ама в ЦСКА срещу Светкавица, но не и срещу Англия. Зад него Живко Миланов в защита. Този тандем играе за първи път. Ако Лотар наистина е вярвал в успех срещу Трите лъва, защо направи тези експерименти. Централните бранители Иван Иванов и Бодуров не бяха на мача, правеха нещо друго във времето от 21:15 и 23:15 часа. Селекционерът повика Тунчев и Вальо Илиев, всички го поздравиха за този ход и помислиха, че двамата ще повторят добрите си игри. Нищо подобно. Матеус извади Тунчев от групата и въобще не пусна Вальо Илиев. Германецът не взе в разширения състав за двубоя Спас Делев и Станислав Манолев. Каквото и да е направил халфът на ПСВ Айндховен, за да е разочаровал треньора в последно време, все ще свърши повече работа по дясното крило от Бандаловски.

Не случайно след мача журналисти от Англия попитаха Лотар, защо не разчита на играч от първа холандска дивизия, а пуска футболист от втора турска лига (б.р. – Георги Сърмов). Матеус обаче се озъби и взе да се прави на интересен, каза, че е обиден от този въпрос. Сърмов не е виновен, че го пускат да играе в националния отбор. Той е слаб на куче от години. Виновен е треньорът му и Борислав Михайлов, които нагаждат отбора. Виновни са тези безумци, които разчитат на играч, който за последно е играл в официален мач някога през май (б.р. – първенството на втора турска лига все още не е започнало). В атака Цветан Генков за пореден път доказа, че е пълен статист, нищо, ама нищичко не може да ме убеди, че този човек става за националния. И тук опираме до семейни баджанашки нашенски истории. Ако Николай Михайлов не беше забранил да се вика Божинов, нападателят на Спортинг сега щеше да е в отбора. Тромав, бавен, гелосан, все е по-добър от Цецко Генков. Валери и Ивелин Попов един зад друг, Мартин по крилото и Манолев отдясно, що-годе добро нападение. В средата на терена Стилиян Петров и Гаджев или Стилиян и Георги Миланов също са вариант. Матеус обаче не харесвал халфа на “Левски”, пред близки разправял, че е тромав като тролей. Е, той Благо е маневрен като бялото му “Ламборгини”, затова вчера го разминаваха като пътен знак.

Смените на Матеус в пореден мач могат да те накарат да полудееш. На мястото на Бандаловски, който срещу Англия игра като десен външен халф, германецът пусна Сърмов. При резултат 0:3 е престъпление да не вкараш в игра по-офанзивен играч. Да ама такъв няма. Няма защото скъпият Лотар не взе за мача Спас Делев. Няма гаранция, че нисичкият нападател щеше нещо да направи, но все пак е някакъв вариант. А със Сърмов станахме за смях.

Лотаре, какви ги надроби? Като започна с интервюто пред “Сън” та свърши катастрофално с блестящите си треньорски умения срещу Англия. За пореден път германецът беше разкрит, че не става и с нищо не помага на националния ни отбор. Той е с основната вина за поражението от англичаните. Мъри, Пламен Марков, Стоичков, Херо или Стойчо щяха да се представят със същия успех, да не говорим, че всички от тях са имали далеч по-добри мачове и резултати от немския си колега. Ако всеки един от тях беше на мястото на германеца и беше се блъснал челно с 0:3 срещу английския бърз влак, щеше да бъде ритуално убит. Лотар обаче получи за награда нов договор от Боби Михайлов. Още две години щастливо живуркане и получаване на по 20 хиляди евро месечна заплата. Обиколки из света с различни манекенки и от време на време мачлета на националния, ей така между другото. Но не е е луд този, който яде баницата, а оня, който му я дава. Виновните са в БФС начело с Борислав Михайлов. Превърнахме се в най-слабия отбор от цяла Европа във вчерашните квалификации. Единствено Андора падна от Армения с 0:3 у дома и Кипър с 0:4 от Португалия. Затъваме бавно и славно.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ