Известният белгийски рефер Франк де Блеекере ще ръководи България - Англия. Евроквалификацията е в петък от 21:15 часа на Националния стадион "Васил Левски". Белгиецът е сред най-добрите съдии в света в последните 10 години. Асистенти на двубоя в София ще му бъдат Петер Херманс и Марк Симонс, а четвърти арбитър - Кристоф Диерик.

Де Блеекере е добре познат у нас, а също така е мразен от легендата ни Христо Стоичков. Белгиецът ръководи световната квалификация на България срещу Швеция през септември 2005 година, която загубихме с 0:3 в Стокхолм. Двубоят се запомни с изгонването от резервната скамейка на националния ни селекционер по това време Христо Стоичков. Де Блеекере показа червен картон на Камата, който му беше много ядосан и не сдържаше нервите си край тъчлинията по време на двубоя.

Още в 3-ата минута на второто полувреме България остана с човек по-малко, след като Благой Георгиев получи втори жълт картон за фаул срещу Фредрик Люнгберг. Това изнерви още повече Стоичков, който потърси сметка от Де Блеекере за решението му. Белгиецът не се стресна от страховития вид на Камата и го изгони от скамейката.

Заради картона и коментарите по адрес на съдийството и на тогавашния шеф на УЕФА Ленарт Йохансон, Стоичков беше санкциониран да не ръководи България в 4 официални мача.

Преди 2 години Франк де Блеекере беше в София, като четвърти съдия на двубоя от групите на Лига Европа между "Левски" и Виляреал (0:2). През март 2006-а пък ръководи гостуването на "сините" на Удинезе (0:0) от 1/8-финалите на Купата на УЕФА.

Последният голям двубой, който беше поверен на белгиеца, бе 1/2-финалът-реванш от Шампионската лига между Барселона и Реал (Мадрид) (1:1), игран на "Камп Ноу" на 3 май тази година.

Referee Frank De Bleeckere gestures during the Belgian Cup final soccer match between Standard Liege and Westerlo at the King Baudouin Stadium in Brussels May 21, 2011.

Referee Frank De Bleeckere, centre, shows the yellow card to Real Madrid's Ricardo Carvalho, left, as FC Barcelona's Lionel Messi, bottom, looks on during a Champions League, semifinal, second leg soccer match against Real Madrid, at the Nou Camp, in Barcelona, Spain, Tuesday, May 3, 2011.