Големите въпросителни около дербито Левски - ЦСКА продължават. Както е известно, срещата между "сините" и "червените" е насрочена за уикенда 14-15 септември, но няма как да бъде проведена на Националния стадион „Васил Левски“ заради концерта на Андреа Бочели на 14 септември и смяна на тревното покритие. Спортно-техническата комисия към БФС вчера излезе със съобщение, информирайки, че очаква становищата на двата клуба, на БПФЛ, СДВР, Столична община и Министерство на спорта като собственик на Националния стадион.

"Сините" искат дербито да е по програма на 14 или 15 септември на стадион „Георги Аспарухов“ без фенове на ЦСКА, а след това на Националния стадион без сини привърженици. "Армейците" пък искат срещата да се отложи и да се проведе на „Васил Левски“ пред публика и на двата отбора в най-удобен момент.

Столична община отговори на запитването на Дарик радио и dsport, като направи много смело и алтернативно предложение за провеждането на двубоя, което включва да се разменят 8 и 10 кръг на първенството - когато е ред на 8-и да се изиграят мачовете от 10-я кръг и обратното.

Предложението на Столична община:

1. Столична община все още не е получила официално писмо от БФС относно казуса с мача между Левски и ЦСКА. Съответно СО не е наясно с позицията на двата клуба, както и с идеите на БФС. Столична община ще изпрати становището си максимално бързо, след като се запознае с позициите на двата клуба и БФС.

2. Столична община има най-малко влияние върху казуса къде и кога да се проведе дербито между ЦСКА и Левски. Но се радваме на идеята на БФС за по-широка комуникация относно дербито предвид инцидентите, които застрашават здравето на зрителите на стадиона и гражданите на София. От наша гледна точка би било добре да се обсъди идея да се разменят 8 и 10 кръг на първенството - когато е ред на 8-и кръг да се изиграят мачовете от 10-я кръг и обратното. Така дербито ще може да се играе на Националния стадион "Васил Левски" в края на септември. И на трибуните ще има привърженици и на двата отбора.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2024/2025