Време за мъже е, нека бъдем сплотени! Това призова новият председател на Управителния съвет на Етър Любомир Филипов. Бизнесменът говори за ситуацията в клуба, за своите намерения и визията му за бъдещето на „виолетовите“.

В интервюто пред клубния сайт на Етър Филипов потвърди информацията на БЛИЦ за проблем с финансите и дължими пари към футболисти и щаб. 

– Г-н Филипов, как се стигна до рокадата начело на Етър?
– Имаше няколко причини. След изпадането на Етър във Втора лига и слабите резултати на представителния тим, всички усещаха и искаха промяна, нужда от нова философия за управление и развитие на клуба. Досегашният председател на УС Деян Куздов сам пожела по лични причини да се оттегли от управлението и да се концентрира изцяло върху бизнеса си, както и върху обществените си и бизнес ангажименти. Заслугите му към клуба в тези трудни времена винаги ще останат оценени. Решението за промяна беше внимателно премислено, като най-важното беше да се запази разумът и спокойствието в клуба. След предложение получих доверието на останалите колеги от Управителния съвет и въпреки сложната ситуация в която се намираме, реших да поема тази тежка отговорност… Много хора от бизнеса, както и спортни ветерани, ме поздравиха. Давам си сметка за всички проблеми и спънки, които ще ме връхлетят още в първия ден от встъпването ми в длъжност, но е време за мъже.

– Какви проблеми има Етър, г-н Филипов, и какво ще промените в клуба?
– Проблемите са много и от най-различно естество, като финансовите са с най-голяма тежест. Имаме доста спешни казуси за разрешаване, свързани с тренировъчните процеси, логистиката, облеклото, терените и т.н. Не само на първия отбор, но и на дублиращия, на всичките формации в ДЮШ, където развиваме над 400 деца, както и на женския ни представителен отбор…. Моята философия е работа, коректност и прозрачност, която чрез хората от екипа ни трябва да стане достояние до взискателната етърска публика. Винаги съм смятал, въпреки риска от щети, че е по-добре истината да се казва такава, каквато и да е, макар да е неприятна и в някои случаи болезнена, не бива да допускаме повече истината да се изказва отчасти….

Тежи ми това, че мнозина се упражняват на тема Етър, без изобщо да разполагат с каквато и да е достоверна информация, особено по социалните мрежи или ритал само в час по физическо да обяснява на аудиторията, че ако бил той … Но както знаете, у нас всеки разбира от всичко, всички се изживяват като „топ експерти“, но никой не казва откъде ще дойдат пари за бюджета например. Акъл много – решения никакви…. Финансово не сме добре, да. Нямаме генерален спонсор. Основният ни спонсор след промените в Закона за хазарта, т.нар. бетинг компания, промени политиката си и ограничи инвестициите си, а това бе една от формите на издръжка на футболния ни клуб Етър… Трудно ще бъде, но това не трябва да ни отказва да продължим да преговаряме, за да постигнем най-добрите условия за клуба.

– Мечта ли е Първа лига?
– Разберете, Първа лига е скъпо удоволствие, Втора лига – също. Говорим за минимален бюджет от минимум 3-4 млн. лева на сезон за едната и наполовина за другата, за да се осигурят качествени играчи, треньорски екипи, храна, медикаменти, издръжка на школата, женския отбор, поддръжка на спортните съоръжения и т.н. Етър няма богат собственик, сдружение с нестопанска цел сме, има Управителен съвет, който, повярвайте ми, прави всичко възможно да осигури финансиране за нормалното протичане спортно техническите процеси…. Първо трябва да сме реалисти, но това не пречи да сме мечтатели, защото мечтите често се сбъдват.

– Какви са задълженията на клуба, това бе тема „табу“ за всички досега?
– Не са никак малки. Поемам клуба с пасив от около 1 млн. лева, който не се е променил от години, основно към НАП и контрагенти, както и задължения към играчи и щаб. Имаме договорено обслужване на дълга ни към приходната агенция, което спазваме, като по силата на него 30 % от всеки лев, който влиза в касата, отива за погасяване на данъци и осигуровки. Имаме забавяне на заплати към настоящи играчи и спортно техническо ръководство, но преди броени дни Общинският съвет гласува допълнителна финансова помощ от 250 000 лв., за което безкрайно им благодаря. Тази помощ е „глътка въздух“ за нас, с получаване на тези средства ще направя всичко възможно да изчистим приоритетните ни задължения…

Сами преценете дали е лесно да се управлява и дали е справедлив хейтът, който се изсипва от различни посоки. Смятам, че ако някой наистина милее и обича Етър, ще го прави и в „бурните“ времена, защото искрената любов е безрезервна и личи най-добре в трудни моменти. Лесно е да си фен, когато отборът ти е на върха и печели и е богат, но е трудно да го обичаш в кризисни времена…. Ще ви дам и един пример. Имаме една от най-ниските цени на билетите във Втора лига – 4 лв. за учащи и пенсионери, ако си вземат карта – даже 3. Това е обидно за клуб с такива традиции и име. Но представете си какво би станало, ако решим да увеличим – вълна от хейт и обиди ще се излеят. Всички искат „Етър“ да е фактор, да е силен и да бие постоянно, но финансиране – откъде!?

– Наистина бяхте откровен. Какво ще промените в Етър, за да се преодолеят проблемите?
– На първо място да изградим стратегия, която да ни осигури финансова стабилност, да подобрим маркетинга, да обясним на местния бизнес, че Етър не е яма, а марка. Да станем по-взискателни към треньорските екипи в различните формации и администрацията, да отворим още повече пътя към школата, която показа, че може да произвежда добри футболисти… Ето, от началото на сезона имаме три вкарани гола и трите са от момчета от школата. Първата крачка е направена, в момента с първия отбор са десетина момчета, възпитаници на „виолетовата“ школа… Но за да се налагат местни таланти, е нужно търпение и това е един дълъг процес, нека хората са наясно с това и дават подкрепа и помощ. Искам да използвам тази трибуна и да се обърна към целия местен бизнес, да се присъедини към „Каузата Етър“.

– Какви цели ще има Етър в този шампионат?
– Най-главната цел е да подобрим имиджа на клуба, да спазваме финансовата дисциплина и подобрим инфраструктурата. Друга важна цел е да върнем хората на стадиона с добра игра и много положителни емоции, нека феновете стават повече и повече…. Да продължим да развиваме местни момчета в духа на „етърската“ философия за атрактивен и атакуващ футбол – наслада за окото в унисон на „етърския дух“, който караше всички отбори да се съобразяват с нас. Осъзнайте, че това е старата столица на България – градът, в който всеки камък е история, и не може да си позволяваме посредственост или „пинг-понг“ между дивизиите. Ние всички искаме да виждаме щастлива и доволна публика, влизането ни в Първа лига е задължително, защото мястото ни е там, но преди това трябва да си пооправим къщичката. Този отбор съществува не за да удовлетворява болните амбиции на някой новобогаташ, а да носи гордост на великотърновци. Смятам, че искаме това… Според мен апетитът трябва да дойде с яденето. Без окомплектован състав, терени, добри приходи от спонсори и поизчистени дългове защо да се „изхвърляме“, трупайки дългове – без резултати, с ниско платени футболисти и служители. Всичко ще се промени, трябва търпение, а Етър и младите в отбора се нуждаят от любовта и подкрепата на всички, които милеят за „виолетовия клуб“… Аз вярвам!!!

– Има и някои по-крайни мнения, че треньорът трябва да бъде сменен, какво е Вашето становище?
– Старши треньорът Светослав Петров и неговият екип работят в трудни условия и липса на редовни средства, както обясних. Той е голям мъжкар, разбира ситуацията и заслужава единствено уважение. Нека тези, които „хвърлят камъни“, се замислят биха ли работили като глави на семейство в такава ситуация – забавени заплати и хейт!? Г-н Петров има пълната ми подкрепа, той следва плана, който сме утвърдили, развива наши момчета, защото е важно Етър да произвежда футболисти, както в миналото. Знам, че колкото са феновете, толкова са и мненията, но каквото и да направим, ако и Юрген Клоп доведем да работи в Търново, пак ще има „всичкоразбирачи“, които да намерят кусури. Нека осъзнаем, че спокойствието е важно и няма как да се радваме на играта и победите, ако обстановката не е нормална за работа.

– Дискусионен момент е и свикването на Общо събрание на клуба. Имало и доста молби от нови членове. Кога ще се случи това?
– Доколкото знам, десетина са молбите. В момента юристите работят по темата. Добре е да влязат нови членове на мястото на стари. Винаги съм смятал, че членовете трябва да имат по голяма ангажираност с решаването на проблемите в клуба, а не само „говорилня“ – плащане на ежемесечен членски внос, веднъж годишно свикване на Общо събрание с предложения и решения ще е здравословно. Нека бъдем сплотени. По-доброто ще дойде!