afi6.jpgБългарският национален отбор тази вечер гостува на Корсика в контролна среща. Домакините ще бъдат поредният неофициален тим, срещу който “лъвовете” ще мерят сили, след като в историята имаме мачове с Валенсиана и Каталуня. Не е ясен отговорът на запитването на островитяните до Френската федерация, УЕФА и ФИФА днешната среща да бъде обявена за официален мач.
 
Участие в състава на Корсика имат право да взимат играчи от острова или с местно потекло. Тимът няма официален статут и провежда мачовете си под егидата на Футболната асоциация на Корсика, която е част от Френската футболна федерация. Островът не е член на ФИФА и заради това не участва в официални надпревари.
 
Корсиканският отбор няма богата футболна история, като до момента е изиграл само 4 мача с представителни национални тимове. Още в първата си среща обаче хвърля бомбата. На 27 февруари 1967 г. играчите от родния остров на Наполеон бият Франция с 2:0 в Марсилия с попадения на Сансонети и Сера. За “петлите” това е подготвителен мач за предстояща среща с Румъния. Съставът на островитяните е допълнен от журналиста Виктор Сине.
 
До следващия двубой с национален отбор минават 31 години. Корсиканците губят с 0:1 от Камерун. Двубоят е част от подготовката на “неукротимите лъвове” за участие на световното първенство през 1998 г. Това е и единствената загуба на представителния тим на Корсика.
 
В последните две години тимът на Жан-Мишел Кавали изигра три мача. През 2009 г. е равенството 1:1 с Габон след гол на Кристоф Гафори. През миналия май Корсика бе домакин на турнир. В първия си мач победи с 2:0 представителния тим на френската област Бретан. На финала домакините се наложиха с 5:4 след дузпи над Габон. Редовното време завърши 1:1 с попадение на халфа на Нанси Паскал Беренгер.
 
Корсиканците имат и три контролни срещи с клубни отбори. През 1962 г. в благотворителен мач за семействата на 30 жертви от самолетна катастрофа е записана победа с 1:0 над Ница. Година по-късно островитяните правят 1:1 със силния тим на Реймс, като в края на мача Раймон Копа вкарва изравнителния гол за двукратния финалист за КЕШ.
 
През 1992 г. Корсика приема Ювентус в благотворителен мач. Двубоят е в чест на 18-те жертви, загинали при срутването на трибуна по време на полуфинален мач за Купата на Франция между Бастия и Олимпик (Марсилия) във Фуриани. На вратата на Корсика в двубоя срещу “Старата госпожа” е стражът на марсилци Паскал Олмета. В състава на водения от Джовани Трапатони Ювентус са Джанлука Виали и Фабрицио Раванели. Срещата завършва при резултат 0:0.

kor.jpg
 

МАЧОВЕТЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИЯ ТИМ НА КОРСИКА
1962 г., Корсика – Ница 1:0
1963 г., Корсика – Реймс 1:1
1967 г., Франция – Корсика 0:2
1992 г., Корсика – Ювентус 0:0
2009 г., Корсика – Конго 1:1
2010 г., Корсика – Бретан 2:0
2010 г., Корсика – Габон 1:1 (5:4 след дузпи)

ОЩЕ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛНИЯ ОТБОР НА КОРСИКА - ТУК