Тази вечер ще се изиграе 17-ият финал за Купата на България, който ще противопостави София на Пловдив - ЦСКА срещу Локомотив. Ако се съди по предишните сблъсъци, победителят изглежда предопределен. До момента столичани нямат загубен финал срещу съперник от града на тепетата, а резултатът е 16:0.

Противопоставянето започва през 1940-а, когато несъществуващият вече ФК13 побеждава с 2:1 Локомотив (Пловдив). Само две години по-късно и Левски отказва "черно-белите". През 1947-а и 1956-а "сините" правят същото и с Ботев (Пловдив). През 1948-а софийският Локомотив се оказва по-мощен от пловдивския, а същото се повтаря и през 1982-а. Спартак (Пловдив) сърба попарата и на "червени" (1955 г.) и на "сини" (1959 г.).

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Преди 60 години Септември (София) печели единствения си трофей за сметка на "черно-белите". След това идва ред на Славия да се порадва на купата - в два поредни сезона "белите" са черни за Ботев.

През 70-те години на миналия век има само един подобен финал, в който на "Герена" се радват, а на "Лаута" тъгуват. А през 90-те крилата на "канарчетата" са подрязани последователно от Левски, ЦСКА и Локомотив (София).

Като цяло 5 софийски тима - ФК 13, Левски, ЦСКА, Септември (София) и Славия, вдигат трофея, докато пловдивските Локо, Ботев и Спартак остават с пръст в уста.

Днес за първи път "армейците" и "черно-белите" ще си оспорват трофея в директна връзка. Какво ли ще предложат на феновете? 3 от финалите между София и Пловдив са били решавани след продължения, 1 е бил прекратяван, никога не е имало дузпи, пише "Тема Спорт".
Класирането в efbet Лига

efbet Лига - сезон 2019/2020

Купа на България - сезон 2019/2020