Новият треньор на “Левски” Николай Костов даде първата си пресконференция. Той беше представен пред журналистите в присъствието на собственика Тодор Батков и спортния директор Георги Иванов:

Благодаря на ръководителите на “Левски”. Знам в какво време постъпвам на работа в този клуб, наясно съм с трудностите, които ще имам. Не мога да кажа, че съм напълно безстрашен, но съм притеснен от факта, че отборът се намира в подобно състояние. Осъзнавам, че смяна на треньорите се извършва, когато нещата са станали критични. В “Левски” наистина има проблеми, но не съм запознат в детайли. На първо място ще се запозная с качествата на момчетата, ще видя психологическото им състояние. Разчитам на подкрепа от абсолютно всички – ръководители, футболисти, фенове, бивши футболисти. Не разчитам само на себе си, а и на останалите левскари, които уважават и обичат “Левски”.

-Г-н Костов, желанието ви е отборът да заиграе по-добре или да побеждава?
-Въпреки че господин Батков каза, че “Левски” няма цели, не е така. Така че - и двете. Целта на “Левски” е шампионската титла. Смятам, че изоставането може да се компенсира с добра работа. Ако футболистите разберат това, можем да се борим да бъдем фактор за разпределение на шампионската титла.

-Имахте ли други оферти освен тази от “Левски”?
-Не, в този момент нямах други предложения. Доста мислих преди да приема офертата.

-Ще позволите ли вмешателство в работата си?
-Няма да допусна никакво вмешателство. Въпреки договора, който подписах, ако стане това, веднага напускам, казвам го пред всички. Не съм очаквал такъв интерес към мен, мисля, че ще работим добре с журналистите. Още не бях постъпил на работа и прочетох различни неща. Има публикации, които са верни, други – не, а трети – смешни. Молбата ми е вие, журналистите, също да помагате за развитието на българския футбол. Казах, че съм притеснен, тъй като не съм опознал нещата, методиката на работа, има много работи, които трябва да анализирам. Всичко е въпрос на работа, труд и време.

-Може ли да кажете нещо повече за вас, тъй като не сте познат на родната действителност?
-Аз съм световно неизвестен, бях футболист със скромни качества, затова не ме знае народът в България. Не е вярно, че съм юноша на “Левски” и, че съм играл от 1981-а до 89-а година на “Герена”. Добруджа ме създаде като футболист. В “Левски” постъпих 88-а година, треньор беше Васил Методиев. Играх може би десетина мача. След това отидох в “Ботев” (Враца) за 3-4 месеца, Славия и в Анортозис. В Кипър бях общо 3 години, завърнах се в “Левски” и кариерата ми приключи. Започнах да уча в българската треньорска школа. Като треньор съм работил с юноши в Кипър от 1999 до 2002 година. Бях треньор на Анортозис, Олимпиакос, АЕК (Ларнака), Онисилос. Престоят ми в Армения беше само 4 месеца, в Бананц (Ереван). Изкарах и две години и половина в Украйна, в Металург (Донецк). Нямам големи успехи каквито обяви г-н Батков.

-Плюс ли е за вас, че Георги Иванов познава добре играчите и може да ви помогне?
-Ние вече сме си разпределили функциите. Знам, че за вас ще бъде интерес как ще работим. Сам няма да мога да свърша нищо, ще се блъскам в стената и това е.

-Още в първия мач ли ще бъдете на пейката на “Левски”?
-Започвам работа от понеделник, а първият ми мач ще бъде с Берое.

-Защо дойдохте тук, това не става ясно?
-Както се казва, гурбетчия съм, много години съм работил в чужбина. Даже малко се поизморих. Мисля, че мога да помогна на българския футбол, не само на “Левски”. Имам концепция, планове за работа. Това, което ме притеснява, е дали самите футболисти ще ме разберат и дали с удоволствие ще изпълняват това, което им представя като работа.

-Има ли нещо, което да ви плаши. Как ще реагирате, ако името ви бъде забъркано в скандал?
-Аз съм скромен човек и не се притеснявам от "скандали"...

-Кое е първото нещо, което си мислите да кажете на футболистите?
-По принцип имам много неща, които искам да им кажа, но не знам точно с какво ще започна.

-Гледахте ли мачове на тима до момента, наясно ли сте с детайли?
-За съжаление съм наблюдавал “Левски” само в два мача и за още по-голямо съжаление и в двете срещи отборът загуби. Гледах записи на мачовете с Лудогорец и ЦСКА.

-Възможно ли е да пренесете нещо от европейския футбол и да промените манталитета на играчите?
-Имам амбиции и желание да вкарам нови неща в клуба като методика. Надявам се да видите и нов “Левски”.

-Очаквате ли да имате средства за селекция и вече наясно ли сте с имена, които искате през зимата?
-Нямам конкретни имена за нови попълнения, въпрос на обсъждане с ръководството. Нека имаме малко търпение, времето ще покаже колко футболисти ще бъдат привлечени и на кои постове.

-Ще участвате ли в определяне на състава за предстоящия мач с Локо (Пловдив)?
-Няма да имам никакво участие и вмешателство за двубоя в неделя, тъй като не съм водил тренировките, не съм добре запознат в детайли с нещата в клуба. Не искам да разсейвам треньорите, нека да бъдат добре концентрирани.

-Кой предложи договорът да бъде до края на сезона?
-Аз направих това предложение.

-На каква схема залагате, имате ли нужните футболисти в “Левски”? Велизар Димитров заяви, че стилът ви е подобен на този на Барселона.
-“Левски” не може да играе като Барселона. Едва ли има такъв отбор, който да копира играта на каталунците. “Левски” обаче трябва да играе във всички мачове лидерски, да бъде разнообразен в атака, агресивен, да владее топката. Това също влиза в методиката ми на работа. Да има голямо движение на футболистите, да бъде развита играта без топка. Не обещавам, че ще бъдем като Барселона, но искам да се превърнем в лидери. Бавните действия на футболистите трябва да бъдат изкоренени и всички, които се придвижват по терена бавно и с бездушие, ще бъдат мои врагове.

-Само Веселин Бранимиров ли ще бъде в екипа ви?
-Той влиза в щаба, останалите остават. На полусезона ще решаваме за проблеми.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ