Българският съдия Лъчезар Йонов, който свири контролната среща между Вердер и АЗ Алкмаар (2:1) под фалшива самоличност, няма да получи хонорара си от 350 евро. Той трябвало да вземе сумата за работата си в мача, но след разкритията за фалшивата му самоличност няма да вземе никакви пари.
 
Както е известно, Йонов свири двубоя в Белек преди седмица, използвайки името на своя колега Райчо Райчев. След разкритията БФС подаде жалба и даде рефера на прокурор.
 
Стана ясно и как се е стигнало до там, че българинът да ръководи мача на Вердер и АЗ Алкмаар. Срещата е организирана от агенция “Trainingskampen.nl”, базирана в Хендрик-Идо-Амбахт в Холандия. Агентът в компанията Иленгиз Гюрел разкри, че реферите е трябвало да бъдат намерени чрез фирма в Анталия.
 
“Отговорът на въпроса, как се стигна рефери да свирят мач с фалшива самоличност, е много прост. Обикновено не проверяваме паспортите на съдиите. Освен това въпросният двубой трябваше да се ръководи от арбитър от турската втора лига, но решихме, че той няма нужните качества”, заяви Гюрел.
 
Българските съдии са пристигнали на стадиона само час преди мача. Лъчезар Йонов е трябвало да получи хонорар от 350 евро за мача. Иленгиз Гюрел отказва да ги плати, след като стана ясно, че има нередност около самоличността на рефера, както и странните му отсъждания.