Ако има нещо, с което е известен, иначе неизвестният нов треньор на ЦСКА, това са нестандартните му методи на работа. Томислав Стипич използва всякакви прийоми, за да извлече максимума от футболистите си, пише „Тема Спорт“. През 2019 г. той организира за младежката формация на Айнтрахт (Франкфурт) кратък лагер със занимания по... бокс.

„Много елементи и ценности, които са полезни и за отборните спортове, като например уважение и толерантност, могат да бъдат пренеси от бокса. С противника се борите с всички позволени и никога с нечестни средства – ударите под пояса са забранени. Ключовото за боксьорите е умението да се концентрират напълно. Ако само за миг не си внимателен, ще изпиташ последиците от първа ръка. По-високо ниво на концентрация свежда до минимум процента на индивидуалните грешки. И други спортове може да са полезни. Хандбалът по отношение физическия контакт или скоростта на действие“, обяснява Стипич.

Две години по-късно, вече начело на хърватския Славен Белупо, Стипич отново приковава вниманието. В контрола срещу втородивизионния Сесвете треньорът нарежда на своите играчи да играят с тапи в ушите.

„Целна е да играят това, което виждат и да развиват невербалната комуникация. Искаме да действат самостоятелно и без помощна на съотборници“, коментира тогава новият наставник на ЦСКА, но отборът му губи с 2:4.

Хърватинът изповядва нападател футбол в своите тимове, като любимата му формация е 4-3-3. Въпреки това е гъвкав и често променя системата.