Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Днес в Национална футболна база „Бояна“ бе подписан договор за 4 години за използването на стационарни камери на голлинията по време на срещите от Първа лига. 

Подписите си под споразумението положиха президентът на БФС Георги Иванов и изпълнителният директор на „ИМС Продакшънс“ АД Гергана Данова. 

Още от съобщението от БФС:

С нововъведението Българският футболен съюз извежда като свой основен приоритет равнопоставеността между клубовете, като новата технология ще позволи точни и коректни решения за признаване на гол или съответно неговата отмяна.      

В същото време ще бъде намален потенциалът за грешни или субективни решения, които често са резултат от ограничено зрително поле и кадрова честота на традиционните ТВ-камери на излъчване.     

„Като компания, ангажирана с телевизионната реализация на българския футбол през последните 15 години и участваща активно във въвеждането на системата ВАР в България сме особено щастливи, че можем да сме част от процеса на нейното усъвършенстване и надграждане. Искрено благодарим на президента господин Иванов и на целия екип на БФС за предоставената възможност“, заяви  изпълнителният директор на „ИМС Продакшънс“ Гергана Данова.    

„Подписването на днешния договор е още една крачка в посока повишаване качеството на ВАР системата. Възможността да се снима с повече камери ще доведе до търсената от нас по-голяма обективност и равнопоставеност между клубовете. Благодаря на госпожа Данова за ползотворното сътрудничество и вярвам, че това партньорство ще доведе до положителни резултати в развитието на българския футбол“, обясни президентът на БФС Георги Иванов. 

За да се въведе подобрението, на всеки стадион на отборите от Първа лига ще се инсталират стратегически две камери с ултра движение като по една ще бъде фокусирана върху всяка голлиния. Записите от тези камери през ТВ-доставчика ще се приемат директно от системата ВАР.

ВАР екипът от своя страна ще има пълен контрол върху кадрите от камерите, което ще им позволи да разглеждат всеки кадър и да използват функцията за увеличение и преценка на ситуация на голлинията, както и на положения за засада. 

В последствие ВАР екипът ще съобщава решението на съдията на терена или ще насочи към преглед на ситуацията чрез подаване на изображението към ТВ-оператора.

Нововъведенията ще позволят използването на калибрирана линия на засадата с допълнителни ъгли на кадрите, а дистанционно управляваните настройки на фокуса на камерите ще осигурят оптимални изображения без да е необходим оператор и физически достъп до камерата.

Технологията, която ще навлезе за новия сезон 2024/25 в Първа лига, бе използвана по време на световното първенство по футбол през 2022 година в Катар.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2024/2025