Червената калинка долетя посред нощите в Борисовата градина след точно 40-годишна пауза. Тогава след първите пет изиграни мача в първенството „армейците“ нямаха грам точка и във футболния фолклор се появи следният лаф. „Каква е приликата между калинката и ЦСКА?“. Отговор: „Червени“ са“. „А каква е разликата между тях? „Калинката има точки, а ЦСКА – няма“.

Фактите през 1984 г. говореха следното: Четири поредни загуби – 0:1 от Ботев Пд в София, 0:1 от Локомотив Сф, 0:1 от Левски и 1:3 във Велико Търново от Етър. В петия кръг ЦСКА взе първи точки -2:2 със Сливен у дома. И чак в шестия записа първа победа – 3:0 в Стара Загора с Берое.

Днес калинката пак е тук след първите пет мача на ЦСКА. С тази разлика, че има малко точици, които обаче не са достатъчни. Една победа над Хебър и четири загуби – от Лудогорец, Спартак Варна, Славия и Арда.

Забележете само. Първият случай е в година, завършваща на четири. Сега е същото. Тогава треньор на ЦСКА е Манол Манолов. След дълги размисли ръководството решава да остави наставника на поста. Защото е легенда, защото е голямо име не само на терена като футболист, но и като специалист. Впоследствие ЦСКА се съвзема, но финишира втори след вечния враг Левски. А второто място винаги е било провал за „червените“.

Днес провалът е отново огромен. Но не Стипич е този, който ще го махне от Борисовата градина. Самият той трябва да се махне час по-скоро. Или да го махнат. Да се сложат край на експериментите и да се върнат истинските цесекари. Тези, които знаят как да поставят много точки върху калинката.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ