“Левски” победи Литекс с 2:1 в мач от 8 кръг на “А” група, който се игра вчера на стадион “Георги Аспарухов”. Заради продължаващото телевизионно затъмнение агенция БЛИЦ ще анализира как играха двата отбора. Правим го през нашия поглед. Така, както видяхме футболистите на терена и действията на двамата треньори по време на целия двубой.

Треньорът на “Левски” Илиан Илиев заложи на обичайната си схема 4-2-3-1. В защита действаха Мулдер отдясно, Ромейн Ели и Станислав Ангелов в средата и лекувалият дълго контузия Нуно Пинто отляво. Пред тях като двойка опорни халфове започнаха Йовов и Прохазка, а пред тях бе Марсиньо. Като дясно крило стартира Кристовао Рамос, а по левия фланг - изненадата Илиян Йорданов, който замени Симеон Райков. На върха на атаката, както винаги, застана Базил де Карвальо.

Може би поради липсата на наказания Владимир Гаджев, “сините” при всяка атака бързаха да пуснат топката към крилата, без да задържат в центъра и без задължително да минава през някой от вътрешните халфове. Често пъти топката се даваше на един от крайните защитници, в повечето случаи Мулдер, който директно я пускаше на Рамос или пробваше дълъг пас към Карвальо. Още в първите минути се забеляза и липсата на сработка между Нуно Пинто и Илиян Йорданов и атаките на “сините” минаваха главно по десния фланг. Илиев бе дал нареждане на Йовов да не се включва напред и при всяко офанзивно действие помощта идваше главно от Прохазка, който обаче бе далеч от върховата си форма. За разлика от други мачове, този път Мулдер рядко се включваше в атаката на отбора, най-вече, защото срещу себе си имаше отлично играещите Ваюши и Васил Божиков, които впечатлиха с действията си. Двете крила Рамос и Йорданов сменяха местата си на 7-8 минути с цел да изненадат и объркат защитата на гостите. На моменти Марсиньо и Рамос също сменяха позиции в атака, като португалецът заставаше зад нападателя, но това не даде нужния ефект.

Във всеки един момент, когато топката се владееше във футболистите на Литекс, “Левски” моментално преминаваше към 4-4-1-1, като Рамос и Йорданов се връщаха да помагат на защитата и заедно с Йовов и Прохазка посрещаха атаките на гостите. Марсиньо бе единственият, който нямаше никакви дефанзивни функции. Той чакаше топката в центъра, а Карвальо цял мач бе на една линия със защитата на Литекс. Голмайсторът се връщаше отзад единствено при статични положения.

След червения картон на Рамос, Илиан Илиев нареди на Марсиньо да отиде малко вдясно и да играе повече по фланга. Схемата се преобрази в 4-4-1, като вече и бразилецът се връщаше и помагаше на отбраната.

След изравнителния гол треньорът на "Левски" пусна Жоао Силва, който застана до Карвальо в атака. Халфовата линия вече бе от трима души - Прохазка, Марсиньо и Илиян Йорданов, който също се върна няколко метра назад, за да помага в средата на терена. Силва направи впечатление с желанието си за игра. Той постоянно се откриваше и търсеше топката, а при всеки опит за атака на Литекс гонеше до последно противниците си.

Наставникът на Литекс Христо Стоичков заложи на същата схема 4-2-3-1. В защита бяха Страхил Попов, Илия Миланов, Николай Бодуров и Васил Божиков. Като опорни халфове застанаха Йеленкович и Александър Цветков, а пред тях игра Георги Миланов. По десния фланг действаше Галин Иванов, а вляво бе Армандо Ваюши. На върха на атаката Стоичков заложи на Исмаил Иса.

Ловчанилии, също като “Левски”, почти не опитваха атаки през центъра. Двата фланга се представиха коренно различно – отляво Ваюши и Божиков на няколко пъти разпиляха защитата на “сините” и показаха много добра сработка помежду си, докато Страхил Попов и действащият пред него Галин Иванов бяха статични и не направиха нищо запомнящо се.

Небойша Йеленкович имаше задача основно да руши атаките на домакините, като рядко минаваше центъра. Топката бе разпределяна към фланговете или от Бодуров или от Цветков. Миланов, Ваюши и Галин Иванов често въртяха позициите си, като и тук с дефанзивни функции не бе нагърбен единствено националът Георги Миланов. При статичните положения в атака обаче Ваюши бе този, който често стоеше малко назад, за да посреща евентуалните контраатаки.

Влизането на Симеон Славчев и изгонването на Рамос освежиха играта на Литекс. Младият халф се понрави с борбеноста си и повечето топки минаваха през него. Стоичков вкара втори нападател в лицето на Заков и прати Миланов на крилото. Още на полувремето Стоичков извади Илия Миланов и пусна Симеон Славчев. Така защитата на Литекс придоби следния вид: Страхил Попов, Александър Цветков, Николай Бодуров и Васил Божиков. Литекс заигра 4-4-2, като Заков, защото бе по-свеж, се връщаше по-назад и помагаше в защитните действия. Изгонването на Александър Цветков накара Стоичков да пусне Емил Грозев, който застана в центъра на защитата на мястото на изгонения Александър Цветков. “Оранжевите” заиграха в схема 4-3-2 - тримата халфове бяха Йеленкович, влезлият Симеон Славчев и Георги Миланов, а пред тях двамата в атака - Герасим Заков и Исмаил Иса. След втория гол на “Левски” ловчанлии тръгнаха по масирано напред, като Йеленкович все по-често бе в половината на “сините”. В края на мача Литекс опита последен натиск, но заигра твърде хаотично и неориентирано.
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА