ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Ето какви прогнози дадоха ТВ продуцентът Иван Арнаудов и певицата Кали за дербито

Левски спечели с 2:0 вечното дерби срещу ЦСКА след голове на Илиян Стефанов в 78-ата минута и на Уелтън в 81-ата. Така "сините" нанесоха първата загуба на "червените" този сезон и събраха 18 точки от 8 мача, заемайки осмото място във временното класиране. ЦСКА има 22 от 9 срещи и е трети.  

Публиката на ЦСКА не заслужаваше да става свидетел на следната картина - как нейните любимци се изгавриха с дербито и възкресиха приключилите с футбола Ивелин Попов и Георги Миланов.

Противно слабият ЦСКА днес не отправи нито един точен удар във вратата на "сините", която беше пазена от младия Пламен Андреев. Мачът беше огледален на финала за Купата на България през май, когато "армейците" пак с бездушна игра загубиха. И тогава Илиян Стефанов беше герой за Левски и тимът на Станимир Стоилов спечели трофея след негов гол за успеха с 1:0.  

Днес имаше около два пъти по-малко публика на "Васил Левски" в сравнение битката за трофея през май. Символичният домакин Левски беше подкрепян от около 15 хиляди фенове, докато "червените" бяха около 7000 предвид бойкота на Сектор "Г", който е срещу начина на ръководене на клуба.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Първото полувреме играчите на Мъри направиха няколко пропуска. ЦСКА пък успя да вкара гол при първата си опасност - в 17-ата минута, когато Лазар Туфегджич стреля, Пламен Андреев изби, след което Хосе Кордоба в опит да изчисти топката я изпрати в тялото на младия вратар и тя влетя във вратата му. Секунди след това обаче попадението беше отменено след намесата на ВАР заради засада. В 28-ата минута мощен изстрел на Джонатан Линдсет се отби в лявата греда.

Ощетиха ли ЦСКА? Отмениха куриозен гол ВИДЕО

Избраниците на Станимир Стоилов започнаха по-активно срещата и наложиха натиск. В третата минута Уелтън проби отляво и падна в наказателното поле, претендирайки за дузпа. Съдията Драгомир Драганов обаче не се подлъга и отсъди аут, тъй като топката беше излязла извън пределите на терена. Уелтън продължи да тормози бранителите в "червено" с напористите си действия по лявото крило. В 10-ата минута той преодоля Иван Турицов, нахлу в наказателното поле на ЦСКА и подаде към Ивелин Попов, който продължи към оставения абсолютно непокрит Роналдо, който от чиста позиция стреля право в тялото на Густаво Бусато и не успя да даде преднина на Левски.

Натискът на "сините" продължи. В 13-ата минута и Филип Кръстев блесна с отличен рейд вдясно в наказателното поле на "армейците", пусна остро подаване, но пред голлинията нямаше негов съотборник, който да засече във вратата. 

В 17-ата минута топката се озова в мрежата на Андреев. Избраниците на Саша Илич организираха опасна контраатака, при която Лазар Туфегджич беше изведен от Гарсес фронтално срещу Пламен Андреев, вратарят спаси, след което обаче Хосе Кордоба опита да изчисти топката, но я изпрати в тялото на младия страж, след което тя влетя във вратата на Левски. "Червените" започнаха да куфеят, но съдията Драгомир Драганов отмени попадението, след като получи сигнал от ВАР стаята, че има засада. 

В следващите минути играта се успокои. В 29-ата минута след разбъркване в наказателното поле на Левски при статично положение топката бе изчистена право в краката на Джонатан Линдсет, който стреля от воле и нацели левия страничен стълб на вратата на Пламен Андреев.

В 30-ата минута Уелтън направи нов пробив по лявото крило, успя да преодолее и Бусато, ъгълът бе малък и опита пас към Роналдо, който не успя да засече в опразнената врата и нулевото равенство се запази.

Четири минути по-късно Роналдо проби отдясно, напредна в наказателното поле и опита пас към Георги Миланов, който оставаше сам срещу Бусато, който обаче внимаваше и успя да улови топката. Така почивката дойде при 0:0.

След почивката темпото на игра спадна. Филип Кръстев изпита проблеми в кръста, получи медицинска помощ, а в 58-ата минута беше заменен от Илиян Стефанов. Саша Илич също потърси промяна с включването на Браян Морено на мястото на Лазар Туфегджич. В 69-ата минута Ивелин Попов изпълни опасно пряк свободен удар, Бусато се намеси решително и спаси. В 72-ата негов удар беше блокиран от Джонатан Линдсет.

В 78-ата "сините" ликуваха, повеждайки в резултата. Златният коз на Станимир Стоилов Илиян Стефанов "взриви" хилядите левскари по трибуните. Юрген Матей и Брадли де Нойер не се разбраха при атака на Левски, Стефанов отне топката, преодоля Бусато и безпроблемно я прати в празната врата - 1:0. ЦСКА изрази претенции за засада, а след преглед с ВАР попадението беше потвърдено.

Не бяха изминали и три минути, когато "сините" нанесоха втори шамар на "армейците". Роналдо напредна oтдясно и с отличен пас поднесе топката към оставения сам на границата на наказателното поле Уелтън, който с удар в далечния ъгъл матира Бусато за 2:0.

Футболистите на Саша Илич така и не намериха верния път към вратата на Андреев до края, а в заключителните минути останаха и с човек по-малко. В 90-ата Иван Турицов беше изгонен с червен картон заради удар с лакът в лицето Уелтън. Така "сините" заслужено ликуваха и след успеха на финала за Купата през май записаха втора поредна победа над вечния си съперник.

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
Класирането в Efbet Лига

ЛЕВСКИ - ЦСКА 2:0
1:0 Илиян Стефанов (78), 2:0 Уелтън (81)

По-важното от дербито по минути:
1 - Начало на срещата.
3  Левски с претенции за дузпа. Уелтън падна в наказателното поле на ЦСКА, но секунди по-рано топката беше извън пределите на терена и съдията Драгомир Драганов правилно отсъди аут.
6 - Уелтън опита извеждащо подаване към Филип Кръстев, пасът обаче беше твърде дълъг и Бусато улови топката.
8 - Мощен изстрел на Краев от дистанция, топката прелетя над вратата на ЦСКА.
10  Първа реална голова ситуация в срещата. Уелтън преодоля Турицов по лявото крило, нахлу в наказателното поле на ЦСКА и подаде към Ивелин Попов, който продължи към оставения непокрит Роналдо, който от чиста позиция стреля право в тялото на Бусато.
12 - Де Нойер задържа Роналдо и Левски спечели пряк свободен удар на добра позиция. След изпълнението не се стигна до опасност пред "червената" врата.
13 - Натискът на "сините" продължава. Филип Кръстев центрира остро отдясно, Матай изчисти в предни позиции.
17  ОТМЕНЕН ГОЛ НА ЦСКА! Лазар Туфегджич стреля, Пламен Андреев изби, след което Хосе Кордоба в опит да изчисти топката я изпрати в тялото на вратаря на "сините" и тя влетя във вратата му. "Червените" започнаха да се радват, но след преглед с ВАР беше установено, че Туфегджич е бил в засада и съдията Драгомир Драганов отмени попадението. 
29  ГРЕДА! Джонатан Линдсет стреля от воле пред наказателното поле на Левски, топката се отби в лявата греда на вратата на Пламен Андреев.
30  Роналдо с нов пропуск! Бразилецът не успя да засече топката пред голлинията след остро центриране на Уелтън.
34 - Роналдо напредна отдясно и пусна към Миланов в наказателното поле, той опита да продължи към Ивелин Попов, но Бусато изпревари нападателя и улови топката.
45+1 - Край на първото полувреме.
---------------------
46 - Начало на второто полувреме.
50 - Филип Кръстев получи медицинска помощ, показвайки, че изпитва болка в кръста.
52  Жълти картони за Георги Миланов и Амос Юга за спречкване помежду им.
56  Жълт картон и за Краев, който задържа Туфегджич за фланелката.
58  Филип Кръстев отстъпи място на Илиян Стефанов.
62  Браян Морено влезе за ЦСКА, Лазар Туфегджич напусна терена.
63 - Играта е прекъсната заради гъст дим над терена след хореографията на феновете на Левски.
65 - Спорът е подновен.
69  Ивелин Попов изпълни пряк свободен удар на дъгата на наказателното поле, Бусато се намеси решително и изби в корнер.
72  Роналдо напредна, преодоля двама от ЦСКА и подаде на Ивелин Попов пред наказателното поле, той стреля, Линдсет блокира удара му.
73 - Изстрел на Илиян Стефанов, топката се отби в тялото на Амос Юга и излезе в корнер.
75  Жълт картон за Де Нойер, който задържа Роналдо в близост до центъра на терена и спря атака на "сините".
77  Дауда Бамба излезе, в игра се появи Дюкенс Назон.
78  ГОООЛ! 1:0 за Левски след попадение на Илиян Стефанов. Юрген Матей и Брадли де Нойер не се разбраха при атака на "сините", Стефанов отне топката, преодоля Бусато и безпроблемно я прати в празната врата. 
79 - Попадението беше потвърдено след преглед с ВАР.

* Припомняме, че именно Илиян Стефанов се превърна в герой за Левски през май на финала за Купата на България, когато донесе победата с 1:0 над ЦСКА.
81  ГОООЛ! Уелтън бележи за 2:0. Роналдо напредна към вратата на ЦСКА и с отличен пас поднесе топката към оставения сам на границата на наказателното поле Уелтън, който с удар в далечния ъгъл матира Бусато и покачи на 2:0.
86  Ивелин Попов е заменен от Марин Петков.
88  Жълт картон за Иван Турицов за фаул срещу Уелтън.
90  ЧЕРВЕН КАРТОН! Турицoв е изгонен, тъй като след преглед с ВАР стана ясно, че е ударил с лакът в лицето Уелтън. 
90 - Добавеното време е 8 минути.
90+8 - Край на дербито - Левски победи ЦСКА с 2:0.

Левски София
ЛЕВСКИ: 1. Пламен Андреев (к), 2.Жереми Петрис, 5.Келиан ван дер Каап, 33.Хосе Кордоба, 6.Цунами, 8.Андриан Краев , 30.Филип Кръстев (58  14.Илиян Стефанов ), 7.Георги Миланов , 17.Уелтън , 18.Роналдо (90+5  27.Асен Митков), 10.Ивелин Попов (86  88.Марин Петков)
Резерви: 13.Николай Михайлов, 4.Нейтън Олдър, 14.Илиян Стефанов, 22.Патрик-Габриел Галчев, 27.Асен Митков, 88.Марин Петков
Треньор: Станимир Стоилов

ЦСКА София
ЦСКА: 1.Густаво Бусато, 19.Иван Турицов , 4.Мено Кох , 2.Юрген Матай (к), 5.Брадли де Нойер , 21.Амос Юга , 15.Тибо Вион (86  8.Станислав Шопов), 27.Маурисио Гарсес, 7.Джонатан Линдсет, 11.Лазар Туфегджич (62  28.Браян Морено), 30.Дауда Бамба (77  9.Дюкенс Назон)
Резерви: 25.Димитър Евтимов, 3.Жеферсон, 6.Християн Петров, 8.Станислав Шопов, 9.Дюкенс Назон, 22.Енес Махмутович, 28.Браян Морено
Треньор: Саша Илич

Съдия: Драгомир Драганов
ВАР: Красен Георгиев
София, стадион "Васил Левски"

Легенда:  - гол,  - автогол,  - жълт картон,  - втори жълт картон,  - червен картон,  - смяна,  - опасно положение,   - контузия

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК


 


* Снимки: Startphoto.bg