ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

"Левски" разби с 4:0 Черно море в първия 1/8-финал за Купата на България. Двубоят беше последен на стадион "Георги Аспарухов" при сегашния му вид. Съоръжението на "Герена" предстои да бъде реконструирано, а през пролетта "сините" ще домакинстват на "Васил Левски".

По 2 гола за изразителния успех на "сините" реализираха Дъстли Мулдер и Жоао Силва, а звездата Базил Де Карвальо напусна терена контузен още в началните минути.

Последният мач при сегашния вид на "Георги Аспарухов" ще се запомни с куриозна случка. В 74-ата минута скандалният съдия Стефан Спасов беше повален от играч на "моряците" и се търкаля по земята, с което разтресе "Герена" и даде началото на срутването на стадиона. Защитникът Сашо Александров реагира бурно, след като Пастата даде дузпа за домакините, притича към рефера и го изблъска с рамо, за което логично получи червен картон. През последните дни около съдията Стефан Спасов се шуми доста. На бял свят излезе скандален видеоклип, на който се вижда как Пастата запива с хора от ръководството на Лудогорец след победата на тима от Разград с 3:1 над Черноморец (Бургас) през миналия сезон. Въпреки скандалите около Спасов, той получи наряда за днешния двубой между "Левски" и Черно море, като успя отново да привлече вниманието. Във вторник предстои да бъде решена съдбата на рефера от Перник. Тогава ще има заседание на Съдийската комисия, на което ще се умува и за Таско Тасков и асистентите му от скандалния мач "Ботев" (Пловдив) - Лудогорец (0:1).

За двубоя с "моряците" наставникът на "Левски" Илиан Илиев заложи на същите титуляри, които започнаха преди дни и при гръмката победа със 7:1 срещу Етър за първенство. Пламен Илиев пази вратата, а пред него в защита играха Дъстли Мулдер, Даниел Димов, Ромен Ели и Нуно Пинто. Станислав Ангелов и Роман Прохазка бяха в средата на терена, а по крилата - Илиян Йорданов и Кристовао Рамос. На върха на атаката започна Базил Де Карвальо, а зад гърба му действа Владимир Гаджев. Голмайсторът на "А" група обаче се контузи още в началните минути, когато се сблъска лошо с вратаря на гостите Георги Китанов и беше заменен от Жоао Силва. Португалецът се възполза от получения шанс и за първи път успя да отбележи 2 гола за "Левски" в един мач. Младият страж на "моряците" също не успя да продължи участието си след сблъсъка с Де Карвальо и отстъпи мястото си под рамката на Пламен Колев.

Бившият наставник на ЦСКА и сега на Черно море Адалберт Зафиров направи две промени в титулярния състав на "моряците" в сравнение с мача с последения мач на тима - победата с 2:0 над Миньор (Перник) за първенство. При визитата на "Герена" на пейката останаха Георги Божилов и Илиян Капитанов. Георги Илиев, който бе под въпрос за двубоя с "Левски" започна титуляр, както и Самуел Камазола. За капитана на Черно море обаче в близките дни предстои да се оперира от херния и по този начин опитният халф ще отпадне от сметките на Зафиров за реванша след две седмици на "Тича".

След неприятния инцидент в началото на двубоя, когато Китанов и Де Карвальо се сблъскаха и излязоха принудително от игра, "сините" постепенно започнаха да налагат своя стил и да притискат "моряците" в собствената им половина. Натискът им даде резултат в 11-ата минута. Тогава Дъстли Мулдер откри - 1:0. Включилият се в атака холандски защитник получи топката пред пеналта, направи двоен пас с Владимир Гаджев, след което излезе на стрелкова позиция и със силен удар прониза Пламен Колев.

Жоао Силва пропусна да удвои в 15-ата, а в 30-ата и Пламен Илиев беше затруднен. Стражът на "Левски" изби акробатично топката, която беше засечена от Мирослав Манолов след центриране на Георги Илиев отляво от корнер. Илиев трябваше да се намесва и в 37-ата минута след удар на Еденилсон Бергонси, а след това Мулдер изчисти от голлинията, преди да бъде изритан от Бергонси, което коства жълт картон на играча на Черно море. Силва пропусна да удвои в следващата атака.

В последната минута на първата часта Дончо Атанасов се освободи майсторски, като прехвърли с пета Мулдер, след което с диагонален удар от 15-ина метра нацели горната греда на вратата на домакините и се размина с отбелязването на фамозен гол, с което щеше да изравни резултата.

Второто полувреме започва отлично за избраниците на Илиан Илиев, които набързо вкараха още 2 гола и отказаха съперника. В 51-ата минута Мулдер реализира второто си попадение в срещата, прехвърляйки технично Пламен Колев след подаване на Рамос - 2:0.

В 54-ата и Жоао Силва попадна в прегръдките на съотборниците си. Илиян Йорданов проби отляво и центрира към португалеца, който с глава прати топката неспасяемо в горния ляв ъгъл за 3:0.

Последва добра атака на "моряците", при която Пламен Илиев се намеси и спаси. Малко по-късно гол на Гаджев не беше зачетен заради съществуваща засада. В 67-ата стражът на домакините спаси изстрел на Дончо Атанасов, след което не се случи нищо особено до 74-ата минута, когато съдията Стефан Спасов беше проснат на земята от Сашо Александров. Бранителят фаулира Рамос за дузпа, която Мулдер искаше да бие, явно с идеята да оформи своя хеттрик. Жоао Силва обаче изпълни точно удара от бялата точка и оформи крайното 4:0 за "Левски".

По този начин "сините" донякъде си отмъстиха на Черно море за последните две отпадания в турнира за Купата на България през 2006 и 2009 г.

Днешният мач пък отново беше доста резултатен, като този в края на август, когато "Левски" разби "моряците" отново с 4:0, но в среща от първенството.

Мачът по минути - ТУК

"ЛЕВСКИ" - ЧЕРНО МОРЕ 4:0
1:0 Дъстли Мулдер (11), 2:0 Дъстли Мулдер (51), 3:0 Жоао Силва (54), 4:0 Жоао Силва (74-дузпа) 

Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ":
23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 3.Ромен Ели, 25.Даниел Димов, 28.Нуно Пинто, 4.Станислав Ангелов, 45.Владимир Гаджев (84-11.Симеон Райков), 8.Роман Прохазка, 16.Кристовао Рамос (77-30.Антонио Вутов), 22.Илиян Йорданов, 19.Базил Де Карвальо (10-9.Жоао Силва)
Резерви: 1.Ивайло Василев, 6.Орлин Старокин, 11.Симеон Райков, 18.Борислав Цонев, 30.Антонио Вутов, 31.Марсиньо, 9.Жоао Силва
Треньор: Илиан Илиев



ЧЕРНО МОРЕ: 33.Георги Китанов (8-22.Пламен Колев), 25.Сашо Александров, 3.Росен Колев, 4.Детелин Димитров, 15.Александър Александров, 5.Самуел Камазола (58-14.Георги Божилов), 23.Симеон Симеонов, 6.Еденилсон Бергонси, 21.Георги Илиев, 11.Дончо Атанасов, 10.Мирослав Манолов (76-12.Мартин Дечев)
Резерви: 22.Пламен Колев, 12.Мартин Дечев, 91.Живко Атанасов, 11.Дончо Атанасов, 14.Георги Божилов, 30.Илиян Капитанов, 7.Бекир Расим, 99.Атанас Илиев
Треньор: Адалберт Зафиров


София,
стадион "Георги Аспарухов"
Съдия: Стефан Спасов
Жълти картони: Дъстли Мулдер, Кристовао Рамос ("Левски"); Самуел Камазола, Еденилсон Бергонси, Симеон Симеонов, Мирослав Манолов (Черно море)
Червен картон: Сашо Александров (74-Черно море)