Организаторът на проекта „БГ Футболни проби“ Ивайло Крушарски е минал през страшни премеждия покрай събитието, което проведе на 18 юни (събота) в Бургас. Бившият вратар, който е амбициран да помага на родните футболни таланти и играчите в намирането им на отбори, е получил заплахи. Крушарски направи скандални разкрития пред БЛИЦ: 

- Ивайло, как минаха пробите в Бургас и би ли разказал през какви премеждия си преминал, за да реализираш провеждането на събитието?
- Нашите очаквания бяха, че пробите в Бургас ще бъдат едни от най-успешните до момента. Именно заради това искахме организацията да бъде много сериозна, но за жалост не срещнахме инициатива от местните школи и отговорните фактори в града. Имахме проблеми със стадиона, на който да проведем "БГ Футболни проби".  

- От снимките виждаме, че пробите са се провели на терен с ужасна тревна настилка, а анонсирахте, че ще бъдат на стадион "Лазур". Защо се наложи промяна?
- Да, грозна гледка беше. Местните се опитаха да провалят събитието и останахме доста разочаровани - не само ние, организаторите, а и децата и родителите им. Първоначално имахме уговорка за "Лазур", впоследствие смениха със стадион "Черноморец". Контактувах с областния управител Димитър Костов. Два дни преди събитието ни се обадиха и ни уведомиха, че няма да ползваме стадион "Черноморец". Понеже при тях има нов треньор - Георги Чиликов, който така бил наредил. Аз разговарях с него и се оказа, че ме лъжат. Още в началото се усъмних, че Чиликов е наложил забраната.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Кой ви уведоми и ви забрани да използвате стадион "Черноморец"?
- Илиан Илчев, който е шеф на школата на Черноморец. Той ми каза, че ще забрани на юноши на клуба и родителите им да участват в пробите. Също така ми обясни, че е направил организация с шефове на другите школи и горещо ги е посъветвал да не се включват в събитието ни. 

- Защо е нужен този бойкот, пречите ли на някого?
- Попитах ги и директно ми обясниха: "Ние не искаме нашите деца да бъдат забелязвани от отбори от България и чужбина и да ни ги отмъкват, защото им взимаме по 50 лева месечна такса. Представи си, че вземат десет наши деца след пробите ти и така ние ще загубим 500 лева...". Не мога да повярвам, че ми казаха това нещо. После разбрах, че Илиан Илчев вече е уволнен oт Черноморец. Може и заради случилото се да са го махнали, тъй като вдигнах страшен скандал. 

- Кой ви поиска рушвета?
- Не е Илиан Илчев. Получих обаждания от бивши футболни деятели, които ме заплашиха, че ще провалят събитието, ако не им преведа тази сума. Наистина не е нормално това нещо да се случва - да се спира развитието на футболните ни таланти. А още по-шокиращото за мен е, че ми се обадиха и ми казаха да им дам 500 лева рушвет, за да не провалят събитието. "Ако не дадеш парите, ще дойдем и няма да има никакви проби!", това ми казаха. Принудиха ме да поискам помощ и хора да пазят събитието само и само то да се проведе.

- Колко участници имаше в крайна сметка в пробите в Бургас?
- 40 деца се явиха след страшни мъки. Една седмица бях в Бургас, преминах през големи премеждия. Обикалях по училища, села и паланки, за да събера деца, след като разбрах, че местните школи са забранили на техните таланти да се явят на събитието. 80 процента от включилите се в пробите бяха от други градове - Сандански, Гоце Делчев, Стара Загора. 

- Предприел ли си някакви мерки?
- Ще обсъдя случилото се с БФС. Ужасният терен до стадион "Черноморец", който ни предоставиха, бие по престижа не само на нас - организаторите, а и на БФС, които подкрепят проекта. Децата и родителите им останаха разочаровани от факта, че талантите трябваше да показват какво умеят на игрище, наподобяващо картофена нива. Всички присъствали отчетоха, че в Бургас беше пародия. А преди това в Стара Загора и София организацията на събитието ни всички казаха, че е на европейско ниво. Треньорите в школата на Черноморец, които ни бяха обещали топки и пособия, изведнъж изчезнаха и се покриха. Нищо не ни дадоха, добре, че ние бяхме подготвени. Много съм огорчен от това, с което се сблъсках в Бургас. Заплахи, закани събитието да бъде провалено... Но въпреки това успяхме да го осъществим.

- Имаше ли представители на водещите ни клубове и колко таланти им хванаха окото?
- Въпреки спънките и заплахите, бяха харесани и взети 17 играчи от 40-те, които се явиха. Някои продължават в школите на Лудогорец, ЦСКА, Славия и Хебър (Пазарджик). Неприятното е, че и доста скаути ни обърнаха гръб в последния момент, след като са били посъветвани от местните. Още преди месец имах уговорки с тях, след като ги поканих, а десетина минути преди събитието в събота ме уведомяват с есемеси, че нямало да дойдат. Това определено няма как да се случи самосиндикално. Поставиха ни в патова ситуация и нямахме време да реагираме. Благодарни сме на скаутите, които присъстваха в Бургас. Следващото издание на "БГ Футболни проби" ще бъде в Хасково, където се надяваме нещата да протекат нормално. Наистина не мога да си обясня как може някои хора да разсъждават по този начин - да спират развитието на децата заради 50-те лева. Все едно продават домати... 

 

Интервю с родителите на един от участниците в БГ Футболни проби️, който получи шанс да промени живота си след като участва във футболните проби в Бургас!

Публикувахте от БГ Футболни проби в Понеделник, 20 юни 2022 г.