Лудогорец и Литекс се изправят днес в последен реванш от 1/4-финалите за Купата на България. Арена на петия дуел между двата тима през този сезон ще бъде Разград. Шампионите влизат като фаворит след успеха с 2:1 в първия мач в Ловеч, но "оранжевите" все още не са казали последната си дума. Освен това в Разград още помнят загубата, която им нанесе Литекс през есента (2:4). Балансът от сблъсъците между двата отбора този сезон е 2 победи за Лудогорец, 1 равенство и 1 успех за Литекс.

Тимът от Ловеч се намира в серия от 5 мача без успех, а изключително слабата форма доведе до рокада на треньорския пост и Златомир Загорчич беше заменен от Миодраг Йешич. Тази вечер Генерала ще ознаменува завръщането си в българския футбол. Сръбският специалист започва петия си треньорски период в "А" група. В 1/4-финала на неговия нов тим Литекс срещу Лудогорец Йешич ще трябва да се изправи срещу непознатото. На практика сърбинът има много сериозно предизвикателство пред себе си и е интересно как ще се справят ловчанлии. В досегашните си четири периода като наставник на Славия, ЦСКА и Литекс сърбинът записа 71 мача, в които постигна 49 победи, 10 равенства и 12 загуби с голова разлика 161:62.

Йешич стана шампион с ЦСКА през 2005 г. С Литекс спечели националната купа и класира "оранжевите" на 4-о място през сезон 2007/2008, а в първия си период като наставник на Славия изведе "белите" до 4-ото място. Сега на сърбина предстои пети дебют, като любопитното е, че за първи път той ще го прави, когато неговият отбор е гост. Досегашните му четири дебюта са с отборите като домакин, в които балансът му е отрицателен, записвайки 1 победа, 2 равенства и 1 загуба, с голова разлика 3:4.

За втори път Йешич заменя свой сънародник на кормилото на български клуб. Първият път е, когато поема Славия, сменяйки Жарко Оларевич, и сега, когато застава на мястото на Загорчич в Ловеч. Любопитното е, че на два пъти Йешич наследява като наставник клубната легенда на Литекс Ферарио Спасов. Първият път е в ЦСКА, а вторият път е в първия му период като старши треньор на Литекс. При втория му период при "армейците" сменя сегашния наставник на ЦСКА Стойчо Младенов, като инкасира и единствената си загуба при досегашните четири дебюта с 0:2 от мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков, водил Литекс.

При дебюта му със Славия срещу Марек (1:1 през сезон 2002/03) негов съперник е Иван Кючуков, а единствената си победа постига в дебюта си с ЦСКА, надделявайки над колегата си Ангел Станков, който води Родопа (Смолян). "Армейците" надделяват с 1:0.

Второто си равенство при дебютите, при това пак с резултат 1:0, Миодраг Йешич постига при поемането на Литекс през сезон 2007/08 срещу наставника на Черно море Никола Спасов.

Днес в Разград Генерала дава старт на втория си престой в Литекс след този през 2007/08, завършил с Купа на България. Успех, сложил край на четиригодишната суша в клуба без трофей. 55-годишният сърбин има още един финал в турнира с ЦСКА през 2004/05. Губи го обаче с 1:2 от "Левски". Йешич определено се чувства в свои води в турнира и днес ще опита да направи чудото и да елиминира Лудогорец, след което ако успее и на 1/2-финалите, ще стигне за трети път до директния спор за Купата.

За днешното тежко гостуване на Лудогорец сърбинът не може да разчита на двама основни футболисти - Симеон Славче и Николай Бодуров. Капитанът е контузен, а защитникът е наказан и се очаква да бъде заместен от Илия Миланов, който почти не получаваше шансове от Загорчич. Титулярно място по всяка вероятност ще получи опитният Петър Златинов. Той ще действа заедно с Александър Цветков в средата на терена. Пред тях ще е триото Армандо Ваюши, Юрген Джазула, Данило Асприля, а атаката ще се води от Джордан. В състава на Лудогорец ще се завърнат централният защитник Йордан Терзиев и крилото Върджил Мисиджан, които пропуснаха равенството 1:1 с "Ботев" (Пловдив) в неделя. На линия е и Христо Златински, а както вече стана ясно, капитанът Светослав Дяков е аут до края на сезона. По всяка вероятност Стойчо Стоев ще се довери на Роман Безяк, който ще поведе атаката на шампионите тази вечер, докаро Жуниор Кишада ще остане на пейката.

Любопитно е дали и тази вечер ще има огромно напрежение между двата тима, както беше в предишните им сблъсъци. Мачовете между Лудогорец и Литекс се превърнаха във война. От двата клуба непрекъснато се атакуват, а в последната среща - шампионатната победа с 3:0 за Лудогорец, сериозно пострада Жуниор Кайсара, който имаше жестока рана на крака след грубо влизане на Мирослав Манолов. Босът на разградчани Кирил Домусчиев дори изригна срещу нападателя на Литекс, наричайки го "касапин".

lud.jpg
lit.jpg

ЛУДОГОРЕЦ - ЛИТЕКС

Купа на България
1/4-финал, реванш
(първата среща: Литекс - Лудогорец 1:2)


Разград, "Лудогорец Арена"
Съдия: Станислав Тодоров
Пряко по НЮЗ 7


ЛУДОГОРЕЦ: Владислав Стоянов, Жуниор Кайсара, Козмин Моци, Георги Терзиев, Йордан Минев, Христо Златински, Фабио Ешпиньо, Михаил Александров, Марселиньо, Върджил Мисиджан, Роман Безяк
Резерви: Иван Чворович, Шоко, Теро Мантула, Даниел Абало, Йерун Луму, Жуниор Кишада, Мишел Платини
Контузени: Светослав Дяков, Александър Барт, Витиня
Наказани: няма
Треньор: Стойчо Стоев

ЛИТЕКС: Евгени Александров, Страхил Попов, Пламен Николов, Илия Миланов, Иван Горанов, Александър Цветков, Петър Златинов, Юрген Джазула, Армандо Ваюши, Данило Асприля, Джордан
Резерви: Илко Пиргов, Васил Божиков, Джемал Берберович, Том, Момчил Цветанов, Никола Колев, Мирослав Манолов
Контузени: Симеон Славчев
Наказан: Николай Бодуров
Треньор: Миодраг Йешич

КУПА НА БЪЛГАРИЯ

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ