Срам и резил за "Левски"! "Сините" безславно отпаднаха от Лига Европа, губейки от Спартак (Търнава) с 1:2 в редовното време и след продължения и с 5:7 след изпълнение на дузпи в реванша от третия квалификационен кръг на турнира. В грешник за селекцията на Георги Иванов-Гонзо се превърна Христо Йовов, който изпусна първия от петте удара от бялата точка. Домакините бяха по-концентрирани, вкараха всичките си дузпи и заслужено продължават напред. Така "Левски" отпадна срамно от завършилия на 4-ото място през последния сезон в Словакия.

В редовното време на реванша в Търнава Спартак победи с 2:1 и след като "сините" надделяха със същия резултат преди седмица на "Герена", последваха две продължения от по 15 минути.

"Левски" откри резултата в 11-ата минута чрез Сьорд Арс, но след почивката Ладислав Томачек изригна с 2 гола в рамките само на 7 минути - в 52-ата и 59-ата, и така домакините обърнаха до 2:1.

Георги Иванов-Гонзо направи само една промяна в състава в сравнение с първия мач, като вместо Дарко Тасевски титуляр този път започна именно голмайсторът Арс. Испанското крило Тони Калво остана на пейката. Включилият се отлично в първия двубой Симеон Райков също не бе сред стартовите единадесет на Гонзо. Все пак юношата на Барселона Тони Калво се появи в игра в средата на втората част. Райков също влезе, като значително освежи действията в атака на българския тим. Калво се появи в игра в 69-ата минута на мястото на Иван Цветков. За испанеца това беше официален дебют с екипа на "Левски". Калво не впечатли във времето, в което беше на терена. Прояви се единствено в ситуацията, когато фаулира противников състезател в центъра на терена и получи жълт картон.

И двата отбора завършиха с по 10 човека, след като в продълженията първо Патрик Карнота беше изгонен за втори жълт в 97-ата минута, а в 102-ата Сержиньо Грийн остави и "сините" с човек по-малко, получавайки директен червен след изключително безумна проява. Холандецът изблъска без топка Томачек в центъра на терена и съдията от Норвегия Кен Йонсен му посочи пътя към съблекалните.

В началните минути на двубоя футболистите на Спартак упражниха домакински натиск. В 11-ата обаче Сьорд Арс смълча близо 15-те хиляди словаци по трибуните на стадион "Антон Малатински", давайки преднина на "Левски". Даниел Младенов получи топката по лявото крило и моментално центрира в наказателното поле на Спартак, където холандският нападател беше изпуснат от двама бранители и с глава от 7-8 метра заби топката неспасяемо във вратата - 0:1.

До почивката домакините правеха отчаяни опити да стигнат до изравнително попадение. На два пъти Пламен Илиев действаше неубедително, но за негово щастие успя да опази мрежата си суха. При центрирания стражът на "сините" първоначално все изпускаше топката, но при втория опит я улавяше.

В началото на второто полувреме централният защитник на "Левски" Йордан Милиев падна лошо на рамото си и се наложи да бъде сменен принудително. Мястото му в 52-ата минута зае Даниел Димов и тогава до Ларс Рисп в средата на "синята" отбрана заигра Сержиньо Грийн. Пролича си липсата на сихрон между двамата.

Секунди след принудителната смяна падна и изравнителното попадение в мрежата на Пламен Илиев. Рикоширала топка в Рисп стигна до Ладислав Томачек, който с бомбен шут с левия крак я прати неспасяемо в горния десен ъгъл за 1:1. При ситуацията Дъстли Мулдер опита да блокира изстрела на противника около точката на дузпата, но неуспешно и тя едва не скъса мрежата на Пламен Илиев.

В 59-ата отново Томачек наказа младия български вратар. Даниел Димов повали Мирослав Кархан в наказателното поле и съдията от Норвегия Кен Йонсен правилно посочи бялата точка. От нея Томачек не сгреши - 2:1.

Постепенно "сините" отпаднаха физически и пред Пламен Илиев стана доста напечено. Младият страж на няколко пъти се намесваше решаващо и не допусна нов гол.

В 105-ата минута гредата спаси "Левски". Мирослав Кархан беше изпуснат от бранителите, озова се сам срещу Илиев, стреля, но в десния дирек. Ако това положение беше влязло, може би всичко щеше да приключи и нямаше да се стигне до дузпи. Малко след ситуацията Арс изпусна пред вратата на домакините.

В 111-ата влезлият по-рано Симеон Райков можеше да накаже Спартак, но изпусна от изгодна позиция. Двата отбора така и не успяха да вкарат повече голове и след малко повече от 120 минути се стигна до изпълнение на дузпи. С първата се нагърби Христо Йовов. Ударът на опитния играч обаче беше отразен от Мартин Рашка, а Бижутера се хвана невярващо за главата. Арс, Гаджев, Калво и Райков за разлика от него бяха точни. За домакините пък не сгрешиха Кархан, Прохазка, Ханзел, Томачек ио Кашчак и така донесоха класиране за своя тим напред.

По този начин "Левски" рано-рано се сбогува с евротурнирите. Опитните Йовов и Иван Цветков донякъде разочароваха с представянето си в Търнава. От двамата се очакваше да поведат "Левски", но това не се случи. Шведът Рисп, както и в реванша действаше тромаво и с нищо не подсказа, че има място в титулярния състав. Очевидно липсваше Иво Иванов, който е контузен. Във втори пореден мач пък силно се включи Симеон Райков, който обаче и в Търнава не получи титулярно място от Гонзо.

Реваншът по минути - ТУК

СПАРТАК (Търнава) - "ЛЕВСКИ" 7:5 след дузпи
(2:1 в ред. време и след прод.,
1:2 в първия мач)
0:1 Сьорд Арс (11), 1:1 Ладислав Томачек (52), 2:1 Ладислав Томачек (59-дузпа)

При дузпите:
0:0 - Йовов пропуска! Рашка спасява удара на Бижутера, който насочи топката към долния десен ъгъл.
1:0 - Мирослав Кархан бележи, пращайки топката неспасяемо в долния десен ъгъл. Илиев се хвърли в правилния ъгъл, но изпълнението беше много силно.
1:1 - Арс изравнява със силен изстрел в долния ляв ъгъл.
2:1 - Ханзел с отлично изпълнение, праща топката в горния ляв ъгъл на безпомощния Пламен Илиев.
2:2 - Гаджев праща топката в долния десен ъгъл на вратата на Спартак, Рашка се метна в обратния.
3:2 - Роман Прохазка бележи под плонжа на Илиев в долния ляв ъгъл.
3:3 - Тони Калво прониза Рашка, пращайки топката в горния ляв ъгъл, вратарят на домакините се хвърли в обратния.
4:3 - Голмайсторът на домакините Ладислав Томачек с перфектно изпълнение. Снажният нападател на домакините прати неспасяемо топката с левия крак в горния ляв ъгъл.
4:4 - Райков бележи в долния ляв ъгъл.
5:4 - "Левски" е аут от Лига Европа! Марек Кашчак праща топката в долния десен ъгъл под плонжа на Пламен Илиев.
fijn_268076.jpg
СПАРТАК (Търнава): 22.Мартин Рашка, 5.Жири Кубски, 6.Роман Прохазка, 7.Мартин Вискочил (118-2.Петер Чвирик), 17.Патрик Карнота, 18.Любош Ханзел, 20.Патрик Грос, 21.Мирослав Кархан, 27.Марио Бичак (73-14.Любомир Гоголак (119-19.Радослав Киприс), 29.Марек Кашчак, 9.Ладислав Томачек
Резерви: 1.Ян Словениак, 2.Петер Чвирик, 14.Любомир Гоголак, 16.Ярослав Мачовец, 19.Радослав Киприс, 32.Ян Петраш
Треньор: Павел Хофтич
Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 55.Йордан Милиев (52-7.Даниел Димов), 33.Ларс Рисп, 6.Орлин Старокин, 45.Владимир Гаджев, 3.Сержиньо Грийн, 10.Христо Йовов, 17.Даниел Младенов (100-11.Симеон Райков), 19.Иван Цветков (69-8.Тони Калво), 9.Сьорд Арс
Резерви: 24.Божидар Митрев, 20.Александър Башлиев, 7.Даниел Димов, 8.Тони Калво, 30.Лъчезар Балтанов, 11.Симеон Райков, 22.Дарко Тасевски
Треньор: Георги Иванов

Търнава
, стадион "Антон Малатински" - 15 000 зрители
Съдия: Кен Йонсен (Норвегия)
Жълти картони: Ладислав Томачек, Мартин Вискочил, Жири Кубски, Мартин Карнота (Спартак); Дъстли Мулдер, Йордан Милиев, Ларс Рисп, Тони Калво ("Левски")
Червени картони: Патрик Карнота (97-Спартак); Сержиньо Грийн (102-"Левски")