Треньорът на "Левски" Николай Митов ще дебютира тази вечер в Европа в двубоя срещу Иртиш (Павлодар). Двубоят от първия квалификацинен кръг на Лига Европа е от 19:00 часа на стадион „Георги Аспарухов“. Задачата пред Митов е да започне с победа евроучастието на „Левски“ и да улесни реванша след седмица.
 
От началото на новото хилядолетие само четирима треньори на „Левски“ са започвали с победи в евротурнирите. Това са Владимир Федотов, Георги Василев, Ясен Петров и Илиан Илиев.
 
Покойният руснак (б.р. - починал 2009 г.) стартира с категоричното 4:0 над Дюделанж (Люксембург) в първия предварителен кръг на Шампионската лига през лятото на 2000 г. След това идват мачовете с турския Бешикташ, който се оказва непреодолимо препятствие за “сините”.
 
Гочето пък тръгна с успех начело на "Левски" през лятото на 2003-а – 4:1 над казахстанския Атирау. “Сините” отстраниха този тим, след което изхвърлиха Апоел (Рамат Ган), Славия (Прага) и стигнаха до 1/16-финалите, където отпаднаха от английския гранд Ливърпул.
 
През 2010-а Ясен Петров направи блестящ дебют начело на "Левски" - 6:0 срещу ирландския Дъндолк. Пловдивския Джанини, който в момента е начело на „Ботев“ (Враца), изведе тима до участие в груповата фаза на Лига Европа.
 
През миналата година Илиан Илиев започна с победа с 1:0 над ФК Сараево, но последва загуба с 1:3 в реванша и „Левски“ отпадна след само два мача в Европа.
 
Всички останали треньори на "Левски" след 2000-ата година не успяват да бият в първия си мач в евротурнирите. Славолюб Муслин, Станимир Стоилов, Вили Вуцов, Емил Велев, Ратко Достанич и Георги Иванов тръгват с фалстарт на европейската сцена.
 
Дори Стоилов, който изведе „сините“ до 1/4-финал в Купата на УЕФА и до участие в груповата фаза на Шампионската лига, не успя да постигне победа в първия се евродвубой. Мъри се издъни в първия си мач в Европа. Под негово ръководство отборът направи 1:1 в София с Беверен, последва загуба с 0:1 и отпадане от белгийския тим.
 
Антирекорд пък поставя Вили Вуцов. Младият специалист има само един – единствен мач начело на "Левски" в Европа. Това е неговият дебют и бенефис. През лятото на 2008 г. “сините” губят от БАТЕ Борисов с 0:1 на “Герена” и след загуба и в “А” група Вили Вуцов подава оставка. Сменилият го Емил Велев дебютира за реванша в Беларус, но "Левски" отпада след равенство 1:1.
 
Сърбинът Ратко Достанич започна с 0:0 срещу ФК Баку през 2009-а, отстрани тима от Азербайджан, но после отпадна от Дебрецен на прага на групите на Шампионската лига. Специалистът логично бе сменен, след което Гонзо пое треньорския пост. Иванов дебютира в Европа също със загуба – 0:1 при гостуването на Ред Бул (Залцбург) в групите на Лига Европа.
 
ДЕБЮТИТЕ НА ТРЕНЬОРИТЕ НА "ЛЕВСКИ" В ЕВРОПА СЛЕД 2000 ГОДИНА
 
Владимир ФЕДОТОВ
2000 година, Шампионска лига, 1 квал. кръг
Дюделанж (Люксембург) – "Левски" 0:4
 
Славолюб МУСЛИН
2002 година, Шампионска лига, 2 квал. кръг
Сконто (Рига) – "Левски" 0:0
 
Георги ВАСИЛЕВ
2003 година, Купа на УЕФА, квалификационен кръг
Атирау (Казахстан) – "Левски" 1:4
 
Станимир СТОИЛОВ
2004 година, Купа на УЕФА, 1 кръг
"Левски" – Беверен (Белгия) 1:1
 
Велислав ВУЦОВ
2008 година, Шампионска лига, 3 квалификационен кръг
"Левски" – БАТЕ Борисов (Беларус) 0:1
 
Емил ВЕЛЕВ
2008 година, Шампионска лига, 3 квалификационен кръг-реванш
БАТЕ Борисов (Беларус) – "Левски" 1:1
 
Ратко ДОСТАНИЧ
2009 година, Шампионска лига, 3 квалификационен кръг
ФК Баку (Азербайджан) – "Левски" 0:0
 
Георги ИВАНОВ
2009 година, Лига Европа, групова фаза
Ред Бул (Залцбург) – "Левски" 1:0
 
Ясен ПЕТРОВ
2010 година, Лига Европа, 2 квалификационен кръг
"Левски" – Дъндолк (Ейре) 6:0
 
Илиан ИЛИЕВ
2012 година, Лига Европа, 2 квалификационен кръг
„Левски“ - ФК Сараево (Босна и Херцеговина) 1:0