Абонатите на "Булсатком", които са близо 800 хиляди, продължават да чакат включването на новия платен канал Диема Спорт HD, за да имат възможност да гледат български футбол и най-интересните двубои от английската Висша лига. Сателитният оператор води спор с "Нова Броудкастинг Груп" относно парите за правата, научи БЛИЦ.

И докато "Близу", "Виваком" и "NET 1" вече предлагат на абонатите си пакета Диема Екстра (Диема Спорт HD и "Трейс Спорт Старс") срещу 3,96 лева, то при "Булсатком" нещата изглеждат сложни и не се знае кога ще бъде подписано споразумението. Голяма част от абонатите са изнервени и "подпалват" телефоните на оператора, настоявайки по-скоро да им бъде предоставена възможност да гледат футболните мачове.

Източниците на БЛИЦ съобщиха, че "Булсатком" трябва да плаща фиксирана минимална сума на "Нова Броудкастинг Груп" всеки месец, за да предлага на абонатите си Диема Спорт HD. От оператора спорят с компанията за парите, които според тях са доста завишени. Става въпрос петцифрена сума. Отделно от нея, на "Булсатком" може да се наложи да доплаща на притежателите на правата за излъчването на българския футбол. Ако поръчалите си пакета Диема Екстра (цена 3,96 лева) надхвърлят 8 хиляди, тогава операторът ще заделя ежемесечно на "Нова" по още 2,50 лева  от всеки абонат. 

В "Булсатком" са недоволни и за друго  - в началото на 2015 година годината "Нова Броудкастинг Груп" е завишила с по 2 лева на абонат на "Булсатком" цената за пълния пакет канали на "Нова" (Нова телевизия, Диема, Нова Спорт, Кино Нова и Диема Фемили). Тогава от оператора са удовлетворили искането, тъй като от компанията са изтъкнали, че сумата се завишава заради "А" група и Висшата лига на Англия. Голяма част от мачовете обаче отпаднаха от ефира на Диема заради новия канал Диема Спорт HD.

На този етап "Булсатком" категорично отказва да изпълни искането на "Нова Броудкастинг Груп", което изнервя футболния зрител, който е в неведения и не знае дали скоро ще може да гледа "А" група, английското първенство, а от вчера и НБА.