Предсмъртно писмо оставил на близките си треньорът Венцислав Маринов, който сложи край на живота си след разкритията за педофилия и последвалата осъдителна присъда за блудство с две от подопечните му деца, научи единствено „ШОУ“. В него бившият футболист на „моряците“ и наставник на детско-юношеската школа на ФК Черно море собственоръчно написал, че не може да живее със срама и се сбогувал с близките си. Минути по-късно

увиснал на въжето на
стълбищната площадка
пред апартамента на брат си

Красимир във варненския квартал „Левски“, където живеел през последните месеци.
Животът на Венци Маринов на практика приключи още лятото на 2013 година, когато родителите на две момчета от школата - на 10 и 12 години подадоха жалби в прокуратурата за сексуално посегателство на децата им, споделят приятели на бившият футболист на „моряците“.

„Още в момента, в който обвиненията станаха публични, той се затвори в себе си и казваше, че не знае как ще живее от тук нататък. А когато го осъдиха миналата година, съвсем се срина!“, разказва пред ШОУ един от близките приятели на Венци и един от малкото хора, с които треньорът поддържал връзка през последните месеци.

На 18 ноември миналата година Районният съд осъди Маринов на 3 години условно с 5 години изпитателен срок. 48-годишният ексфутболист се призна за виновен, процесът мина по съкратената процедура, и на практика това го отърва от затвора. Маринов склони да каже, че е виновен по четири обвинения - за блудство и опит за полов контакт с 12-годишно момче, както и за блудствени действия при продължавано престъпление и полов акт с 10-годишно момче. Според разследващите гнусните гаври са ставали на неустановени дати през юни и юли 2013-та в дома или автомобила на треньора на ДЮШ, както и в спомагателни помещения в близост до тренировъчното игрище. Родителите на малолетните разбрали за проблема седмици по-късно след деянията.
K12_2.jpg
„Никой от хората, които познават Венци, не е вярвал, че може да е способен на подобно зверство! Аз лични съм напълно убеден, че беше невинен! Просто някои родители не могат да приемат това, че децата им не стават за футболисти и тръгват да мъстят по всякакъв начин! И на Венци психиката му не издържа, затова, че такова петно му сложиха върху името… И резултатът се видя… Отиде си човекът…“, нарежда пред наш репортер приближен на Маринов, който, подобно на всички други, категорично пожела да бъде запазена анонимността му. На никого от близките и приятелите на  самоубилия се треньор не му се говори. Всички обаче, веднага след трагедията, коментираха едно: „Педофил самоубиец няма“. „Ако беше го направил всичко това, в което го обвиниха и ако беше такъв изверг – да не му пука да се гаври с деца, нямаше да сложи край на живота си! Той се призна за виновен единствено, защото искаше всичко да приключи по-скоро!“, категоричен е приятел на Маринов.

След като съдът постанови условната му присъда на 18 ноември 2013 година, прокуратурата внесе протест и поиска затвор за треньора. Така се стигна до насрочване на ново съдебно заседание за разглеждане на делото на втора инстанция. Датата беше денят преди трагедията. Дотогава Венци живеел при брат си, след като

съпругата му Светла
не могла да понесе
случилото се

и двамата се разделили. Маринов излязъл от апартамента и оставил там 12-годишния си син и жена си, с която се запознал по времето, когато играел в „Добруджа“.
Изгонен от работа, свил се в себе си и ограничил контактите си до абсолютния минимум, 48-годишният мъж излизал от дома си само за цигари или да изпие някъде на скрито по едно кафе с малцината си останали приятели.

„Той вече живееше само за сина си. Ходеше да го взема от училище редовно. Това го държеше“, доверява източник на „ШОУ“, запознат с мъчителното битие на бившия футболист през последните месеци. Пред приятелите си даже той на няколко пъти споделил: „Ако не беше синът ми, досега 1000 пъти щях да се утрепя!“.

 Вечерта преди да се реши на фаталната стъпка, Венци излязъл с приятели – да му дадат кураж за утрешното заседание, разкриват пред „ШОУ“ полицейски източници, ангажирани с разследването на смъртта на треньора. Пред тях той започнал да се вайка и да казва: „Е*аха ми майката с цялото това нещо. Сега цял живото срам. Така не се живее!“.
Вечерта, като се прибрал, провел телефонен разговор със свой приятел, на когото казал същите неща.
„Те просто го съсипаха! Но никога не съм предполагал, че ще се стигне чак дотам!“, почти реве пред наш репортер източник на народното издание от близкия кръг на Маринов. Той сложил край на живота си в четвъртък сутринта, след като издебнал момента брат му да отиде до магазина. Когато Красимир се върнал, на мястото вече имало полицаи. Зачудил се какво става и попитал униформените, а те му казали да се отдръпне, защото имало инцидент. Веднага след това видял табуретка от жилище си и неразбиращ попитал какво прави тя там. А миг по-късно погледът му се спрял и на покритото тяло на брат му… Венци Маринов се е обесил на въже с дебелина около 7 – 8 милиметра, разкриват източници на „ШОУ“. Той преметнал въжето на тръби от парно, които се намират точно срещу асансьора на етажната площадка, надянал си примката и всички приключило за секунди. „Не се е мъчил .При такива случаи загубата на съзнание настъпва внезапно“, обяснява пред наш репортер източник, запознат със случая и присъствал на огледа.

Краката на Венци
били опрели земята,

но според разследващите това е станало, след като той вече е бил в отвъдното. Няма съмнение, че става дума за самоубийство и именно Венци се е решил на крайната стъпка. Това става ясно от оставеното предсмъртно писмо, научи единствено „ШОУ“.
В него той се сбогува с близките си и разкрива причините да приключи с живота си. Текстът няма да добие публичност, но според източници на „ШОУ“ в писмото Маринов пише до семейството си, че е съсипан, че не може да преживее срама и петното, което му е било лепнато. Когато „ШОУ“ описа преди време педофилския скандал, единствен успя да се свърже с Венци Маринов. Това той, стъписан от обвиненията в сексуална гавра, реагира доста объркано и несвързано коментира пред наш репортер: „И аз се чудя и не знам просто... не коментирам нищо, защото направо вече ми дойде до гуша от това... И-и-и... какво да ви кажа?! Нищо не мога да ви кажа!... "Това е просто гнусотия! И помия! И... нищо не мога да кажа...”. Въпреки че той тогава обясни, че сигналът за блудство и последвалото разследване срещу него, „му дошли като гръм от ясно небе”, разследващите бяха събрали изключително брутално данни за посегателството.
K4_3.jpg
При разговорите си с психолог от МВР, едно децата разказало подробно за гнусотии, които се случвали в барака на охраната и работниците, които поддържат стадиона в квартал „Левски“ във Варна. В помещението били само двамата, когато Маринов накарал момченцето да се съблече, като според разказа на детето – по-скоро самият треньор му махнал дрехите. Казал му да отиде на дивана, след което легнал върху него и в продължение на 20 минути го опипвал по слабините. Когато приключил с гаврата, изпушил една цигара и отпратил детето да си ходи. Седмица след това отново издебнал момент, в който били сами на стадиона и привикал възпитаника си.

Под предлог, че иска да му даде спортен екип, го качил в колата и го закарал в дома си. Там първо показал наредените в хола купи, а след това му посочил легло в ъгъла. Разиграл се познатия гнусен сценарий и момчето легнало без дрехи на леглото. Треньорът от своя страна, чисто гол, се опънал върху момчето, започнал да опипва задните му части и проникнал в него с пръст, сочи още шокиращия детски разказ… Редица са потресаващите описания, дадени от децата и изтъкнати пред съда от държавното обвинение. И въпреки че се стигна до присъда, сега, след смъртта на Венци Маринов, приятелите му все още не могат да повярват, че той е сторил нещо такова. Нито пък бившето му възпитаници от школата.

На погребението в събота, на Старите гробища в морската столица, се бяха стекли над 100 души да изпратят треньора в последния му път. Сред тях бяха и много от юношите, както и от старшата възраст на Черно море, които станах вицешампиони под ръководството на Маринов. Всички те носеха венци и цветя и с насълзени очи се прощаваха с треньора си, а едно от момчетата дори

остави сребърния
си медал в ковчега му

Сред футболните ветерани, дошли да си кажат последно сбогом с Маринов, се забелязаха Валентин Вълков – Сиака, Димитър Трендафилов, Димитър Митов, Емил Бояджиев и др. На траурната церемония бяха и съпругата и 12-годишният син на самоубилият се треньор, които мълчаливо вървяха след катафалката, видя репортер на „ШОУ“. Покъртително мрачната картина завършваше раздиращата се от рев майка на Венци, която не беше на себе си от мъка и припадна на два пъти, докато й поднасяха съболезнования.
ОРЛИН ФИЛИПОВСКИ