Изключително симпатичен отбор е днешният съперник на ЦСКА в Третия квалификационен кръг на Лига Европа. Момчетата от Клифтънвил продължават да живеят в сън, след като отстраниха хърватския Цибалия в предишния кръг. Всички признават, че не са очаквали подобен успех, който безспорно е най-големият в историята на клуба. А Клифтънвил е най-старият клуб в Ирландия, създаден е през далечната 1879 година.

Скромното тимче от северен Белфаст пристигна тази нощ в София. Полетът им с малък, около 20-местен самолет кацна малко след 1,00 часа. Мениджърът Еди Патерсън и компания веднага се отправиха към хотел “Хилтън”, където бяха настанени. Сутринта играчите се разтъпкаха на терена на “Българска армия”, като не спряха да се снимат. Едва ли друг път в кариерата на тези момчета ще се случи подобно нещо – да играят в две различни държави в евротурнирите.

След като заниманието приключи момчетата набързо се прибраха в съблекалнята, отидоха и до Националния стадион. Последва нова снимка в центъра на терена за спомен. На въпрос: “Какво знаете за ЦСКА”, един от футболистите набързо отговори: “Те са от България, със сигурност не са от Хърватия, където вече играхме. А, и Стойков (б.р. – има предвид естествено великият Христо Стоичков). С отбора бе и един фен, който влезе в ролята на фотограф, снимайки двата стадиона, тренировката и околностите.

“Аз съм само фен, но отборът още не може да повярва какво се е случило. Те се чувстват като истински професионалисти. Пътуват в Европа, след това се връщат у дома, следва ново пътуване, като един истински професионален футболен тим”, споделя привърженикът пред БЛИЦ.

Ирландците се мятат на доста старичко возило и отпрашват към хотела. В този момент трима запъхтени фенове питат: “Клифтънвил, тук ли са? Кога тренират?” След отговора, че са изпуснали тренировката, привържениците ядосано отправят по една английска псувня. “А къде може да пием бира?”, продължават тримата, след което разговорът се завързва. Въпросните фенове пристигат от Белфаст специално за мача с ЦСКА. “Не успяхме да отидем в Хърватия на мача с Цибалия, но днес сме тук. Самолетният билет от Белфаст до тук е 470 паунда, още 200 ще похарчим около престоя, не е евтино.

Фенове сме на Клифтънвил, момчетата направиха фурор тази година, ние сме гордостта на Белфаст”, говорят разпалено привържениците, като им личи на кой отбор са фенове. Единият привърженик веднага вдига ръкава и на дясната му ръка огрява татуировка на Клифтънвил. “Ето това е отборът, няма други”, с гордост отбелязва привърженикът. “В отбора няма нито един професионален футболист, всички работят нещо друго, практикуват всякакви професии. Започваме от братята Сканъл. Нападателят и капитан на тима Крис Сканъл е зъболекар. Той днес трябваше да е на работа, но затвори кабинета и ето, че е в отбора. “Нямаше проблем да получа почивка за мача с Цибалия в Хърватия, но проблемът се появи, след като ги отстранихме. Трябваше да намеря кой да ме покрие в клиниката в понеделник следобед и във вторник целия ден. Благодарен съм на шефовете, че ме освободиха, наистина съм щастлив”, споделя капитанът и зъболекар в Център за комплексно стоматологично образование.

Брат му – Рони, е учител по физическо. Братята Холанд са строителни работници, зидаро-мазачи. Част са от една бригада, която действа в Белфаст”, казват феновете. Марк Холанд обаче няма да играе тази вечер, тъй като е получил контузия при гостуването на Цибалия.

“Мениджърът Еди Патерсън също не е професионален треньор. Той си има работа, санитар е в една болница. В състава има още няколко студенти и един, който работи в банка”, споделят привържениците.

“Колко фенове на ЦСКА ще има довечера”, питат гостите вече с бира в ръка. На отговора, че ще присъстват около 5-6 хиляди, те реагират леко намръщено и допълват: “Стадионът е доста голям, а само 6 хиляди. Вашият стадион не е като “Уиндзор Парк” в Белфаст, малко старичък ми изглежда”, казва за финал фенът и отпива бира от пластмасовата си чаша.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ