Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

"Левски" постигна измъчена победа с 2:1 при гостуването на Литекс в интригуващ мач от 23-ия кръг на "А" група, игран в Ловеч. По този начин "сините" отново изпревариха Лудогорец и временно оглавиха класирането, докато "оранжевите" остават на 5-ото място с актив от 43 точки. "Левски" вече има 52, докато Лудогорец е с 51, но утре гостува на Миньор (Перник) и при победа отново ще оглави "А" група.

Изстраданата победа на "Левски" в Ловеч дойде след попадения на Гари Родригес в 29-ата минута и на Христо Йовов в 62-ата. В добавеното време на мача пък Жоао Силва пропусна дузпа. Почетното попадение за домакините пък реализира Илия Миланов в 80-ата.

По този начин Христо Стоичков и момчетата му отново са на колене пред "сините", които след като ги елиминираха от Купата на България, сега направиха така, че да ги откажат и за титлата, тъй като преди днешната среща Литекс все още имаше някакви шансове за триумф в "А" група.

И в днешния мач обаче "Левски" като че ли беше побутнат от съдията. Рефер на мача беше Николай Йорданов, който беше атакуван от "оранжевите", че не им е дал дузпа през първото полувреме. В 26-ата минута Георги Миланов беше изведен сам срещу Пламен Илиев, Ромен Ели го повали, помагайки си с ръце, но съдията остана безмълвен, с което вбеси най-вече Христо Стоичков и Камата логично го засипа с псувни и обидни реплики.

За днешния сблъсък Стоичков заложи на единайсеторката, на която се доверява напоследък. В атака играха намиращите се в отлична форма Исмаил Иса, Георги Миланов и Армандо Ваюши. Бразилецът Ванжер също започна от първата минута срещу "сините".

На вратата на "Левски" пък се завърна Пламен Илиев, който преди дни беше резерва в първия 1/2-финал за Купата на България срещу Локомотив (София). При победата с 3:1 над "железничарите" пази Михаил Иванов. За тежкия двубой в Ловеч наставникът Николай Митов обаче се довери на Пламен Илиев, който изведе тима с капитанската лента. Ветеранът Христо Йовов също започна от първата минута срещу бившия си клуб, като оправда доверието и дори реализира гол, с който предреши крайния изход от двубоя. Бижутера заедно със Стефан Велев играха опорни халфове. На десния бек беше Дъстли Мулдер, на левия - Нуно Пинто, а двойката централни бранители - Даниел Димов и Ромен Ели. Французинът се отчете с множество грешки, особено през първото полувреме. Още в началните минути Ели сгреши на няколко пъти и само отличните намеси на Пламен Илиев предотвратиха голове в мрежата на "Левски".

При отсъствието на контузения Базил Де Карвальо атаката на "сините" води Жоао Силва, който беше подпомаган по крилата от Кристовао Рамос и Илиян Йорданов, докато Гари Родригес този път игра зад нападателя. Именно холандецът и днес беше най-активният играч на "Левски" и точно той създаде повечето опасности пред вратата на Илко Пиргов.

"Оранжевите" награбиха "сините" още от началото на мача и в първите десетина минути създадоха три отлични ситуации за гол, при които Пламен Илиев се намеси решително. Първо капитанът Георги Миланов надбяга отбраната и стреля, Илиев сигурно изби в корнер. При изпълнението му Иса би силно от воле, но пак стражът на "Левски" беше на мястото си и отрази. И при двете ситуации нападателят на Литекс, който е юноша на "Левски", беше изпускан от изигралия много слаб мач Ромен Ели.

В 9-ата минута и Ванжер пропусна добро положение за откриване на резултата. Бразилецът беше изпуснат от Ели в наказателното поле на гостите, но за техен късмет би в аут.

В 26-ата дойде най-спорната ситуация в мача. "Оранжевите" претендираха за дузпа, но съдията Николай Йорданов не уважи претенциите им. Георги Миланов беше изведен, навлезе в наказателното поле на "Левски", където падна след съприкосновение с Ели. Френският защитник на "сините" си помогна с ръце, за да спре национала, но реферът прецени, че няма дузпа, с което вбеси Христо Стоичков. Ако се беше стигнало до дузпа и евентуално изгонване на Ели, мачът сигурно щеше да се развие по съвсем друг начин.

И както обикновено се случва - когато не вкараш ти вкарват. Максимата се затвърди и сега. В 29-ата минута "Левски" поведе в резултата. Гари Родригес се разписва при първия си удар към вратата на Литекс в мача. Кристовао Рамос овладя центриране от дълбочина в наказателното поле на "оранжевите" и пусна топката към свободния вдясно холандец, който с диагонален удар по земята реализира в долния ляв ъгъл на Илко Пиргов - 0:1.

В 37-ата минута Жоао Силва пропусна да удвои преднината на гостите. Илиян Йорданов центрира от фаул към близката греда, където португалският нападател се извиси и засече с глава, Пиргов обаче показа класа изби в корнер.
 
До почивката Пламен Илиев спаси изстрели на Симеон Славчев и Георги Миланов.

В началните минути на второто полувреме играта беше равностойна. В 58-ата минута момчетата на Стоичков пропускаха да изравнят. След заучено изпълнение на фаул, топката стигна до Ваюши, който обаче не успя да вкара от близко разстояние, стреляйки право в тялото на Пламен Илиев.

В 62-ата "Левски" стигна до втори гол. Йовов удвои преднината на "сините" и бурно изрази радостта си, което е обяснимо, тъй като скоро не се беше разписвал. Попадението на гостите падна след отлична контраатака. Гари Родригес спринтира сам срещу вратаря на Литекс, Божиков не успя да го достигне, холандецът можеше да стреля, но предпочете да пусне вдясно към връхлитащия Йовов, който се озова фронтално срещу Пиргов и го наказа - 0:2.

Това е първи гол на ветерана за този сезон в "А" група, а за последно Бижутера се беше разписвал в шампионатен мач на 6 май миналата година при победата с 3:2 над Локомотив (Пловдив).

След получения втори гол "оранжевите" се втурнаха бързо да намаляват резултата. В 80-ата минута Илия Миланов се извиси над всички в наказателното поле на "сините" и реализира с глава след центриране на Ваюши от фаул, оплитайки топката в мрежата на Пламен Илиев за 2:1. За младия защитник това е първи гол в "А" група.

Секунди преди да падне попадението за домакините появилият се по-рано на смяна Никола Колев падна лошо на ръката си и се наложи да бъде заменен принудително от Жуниор. Контузията на таланта сериозно притесни всички в щаба на Литекс, като дори има съмнения за счупена ръка на младока.

До края Литекс опита да преследва точката, но "сините" умело се отбраняваха. Селекцията на Николай Митов дори имаше възможност да направи победата си още по-изразителна, но в добавеното време Жоао Силва пропусна дузпа, отсъдена за нарушение на Александър Цветков срещу много активния Гари Родригес. Португалският нападател изпълни небрежно от бялата точка и Пиргов спаси.

Мачът по минути - ТУК

ЛИТЕКС - "ЛЕВСКИ" 1:2
0:1 Гари Родригес (29), 0:2 Христо Йовов (62), 1:2 Илия Миланов (80)

lit.jpg
ЛИТЕКС:
1.Илко Пиргов, 3.Антон Недялков, 4.Васил Божиков, 18.Илия Миланов, 16.Страхил Попов, 6.Симеон Славчев (77-11.Кирил Десподов), 21.Александър Цветков, 17.Георги Миланов, 7.Ванжер (68-8.Никола Колев (79-10.Жуниор), 14.Армандо Ваюши, 9.Исмаил Иса
Резерви: 30.Евгени Александров, 2.Кирил Динчев, 8.Никола Колев, 10.Жуниор, 11.Кирил Десподов, 15.Томи Костадинов, 27.Момчил Цветанов
Треньор: Христо Стоичков


Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 3.Ромен Ели, 25.Даниел Димов, 28.Нуно Пинто, 77.Стефан Велев, 10.Христо Йовов (63-8.Роман Прохазка), 22.Илиян Йорданов (46-6.Орлин Старокин), 11.Гари Родригес, 16.Кристовао Рамос (87-55.Йордан Милиев), 9.Жоао Силва
Резерви: 89.Михаил Иванов, 4.Станислав Ангелов, 6.Орлин Старокин, 13.Димитър Везалов, 55.Йордан Милиев, 8.Роман Прохазка, 30.Антонио Вутов
Треньор: Николай Митов


Ловеч, Градски стадион
Съдия: Николай Йорданов
Жълти картони: Страхил Попов (Литекс); Гари Родригес, Нуно Пинто, Илиян Йорданов, Христо Йовов, Орлин Старокин, Даниел Димов ("Левски")

През есента: "Левски" - Литекс 2:1