Лудогорец продължи блестящото представяне в Европа, побеждавайки с 2:0 ПСВ Айндховен в София, с което заслужено си гарантира първото място в Група "B" на Лига Европа. Освен това разградчани ще бъдат поставени при жребия за 1/16-финалите.

В герой за българския шампион днес се превърна Роман Безяк. Словенският голмайстор вкара и двете попадения в холандската врата, разписвайки се в 38-ата и 79-ата минути. Безяк също така беше основен виновник за изгонването на Джефри Брума. Бранителят на гостите получи втори жълт и съответно червен картон в 54-ата минута, когато задържа за фланелката откъсващия се нападател на Лудогорец и заслужено беше изгонен, ПСВ остана с 10 човека и задачата на разградчани значително се улесни.

През цялото време българите бяха по-активният тим, Владислав Стоянов отново беше перфектен под рамката и отборът на богаташа Кирил Домусчиев заслужено ликува.

Победата е четвърта за Лудогорец от 5 мача в групата, в които избраниците на Стойчо Стоев допуснаха само 1 гол, вкараха 9, като са категоричен лидер с 13 точки. ПСВ и Черноморец (Одеса) имат по 7, а на дъното само с 1 в актива си е Динамо (Загреб). Благодарение на успеха тази вечер на "Васил Левски" Лудогорец направи протоколен последния си двубой - гостуването в Хърватия на 12 декември.

Освен първото място в групата и попадането в урната на поставените при жребия, разградчани записаха още един голям успех, изравнявайки постижение на ЦСКА. До тази вечер “армейците“ бяха единственият български тим, побеждавал два пъти в един сезон европейски клубен шампион. През сезон 1980/81 „червените“ записват два успеха с по 1:0 над Нотингам. Както е известно, ПСВ Айндховен спечели КЕШ през 1988-а, когато на финала се наложи над Бенфика с дузпи. Сега холандците не са оново страшилите, което бяха тогава, което обаче не омаловажава успеха на Лудогорец.

Момчетата на Стойчо Стоев биха при гостуването в Айндховен, когато отново Безяк откри резултата - в 60-ата минута, а в 74-ата Върджил Мисиджан удвои. Тази вечер словенецът се отчете с още 2 попадения срещу холандския гранд, демонстрирайки за пореден път головия си нюх.

За днешния двубой Стоев се довери на традиционната си единайсеторка, в която се завърнаха възстановените от контузии капитан Светослав Дяков и Йордан Минев. За ПСВ пък място в групата не намери българският национал Станислав Манолев, който пристигна с холандците за мача в София, но треньорът Филип Коку реши да не го използва и го остави да гледа срещата от трибуните на "Васил Левски".

Предвид късния начален час и студеното време по трибуните имаше доста малко зрители - около 3500. Феновете обаче подкрепяха неистово разградчани, които им се отблагодариха с победата над европейския клубен шампион за 1988 година. 

Двата тима стартираха предпазливо срещата и в началните минути нямаше голови положения. До 30-ата минута играта бе равностойна. Все пак Лудогорец имаше няколко възможности, но Безяк, Мисиджан и Йордан Минев сбъркаха в последното подаване. В 33-ата Владислав Стоянов спаси невероятно положение. Лусиано Нарсинг излезе под ъгъл сам срещу стража на българите и отправи удар, но националът показа висока класа и успя да предотврати гол в собствената си врата. В 38-ата Лудогорец поведе. Безяк получи хубав извеждащ пас от Христо Златински в наказателното поле на ПСВ, където с няколко финта заблуди Рекик и стреля по земя към далечния десен ъгъл, Ариас опита да изчист от голлинията, но само довката влизащата в мрежата топка - 1:0.

Малко преди почивката Михаил Александров опита да изненада стража на гостите Йерозен Зут с далечен изстрел, при който топката прелетя покрай лявата греда.

През втората част Лудогорец изцяло доминира, най-вече след изгонването на Брума в 54-ата за втори жълт картон.

В 59-ата избраниците на Стойчо Стоев сътвориха много добра атака, която обаче не завършиха с гол. Изключително активният и в този мач Жуниор Кайсара финтира Хендрикс отдясно и пусна успореден пас по границата на наказателното поле, където Безяк хитро прескочи топката, а Марселиньо стреля от движение, но на сантиметри покрай дясната греда.

Малко по-късно Кайсара направи поредния си пробив по дясното крило и подаде към Безяк, който от няколко метра стреля право в ръцете на Зут. 

В 79-ата обаче на стража на ПСВ му се наложи за втори път да вади топката от мрежата си. Марселиньо се подигра с Хендрикс и прокара топката между краката му към Кайсара, който нахлу отдясно в наказателното поле на гостите, като остави и Тойвонен зад себе си и с прецизен пас подаде на Безяк, и за словенеца не бе проблем да реализира в близост от точката за изпълнение на дузпа, пращайки кълбото в десния ъгъл на Зут - 2:0.

Така Лудогорец постигна четвъртата си победа в груповата фаза на Лига Европа и общо седма в евротурнирите този сезон. 

След гарантираното първо място в Група "В" в клуба от Разград вече спокойно чакат тегленето на жребия, който ще бъде на 16 декември в Нион. Тогава Лудогорец ще бъде в урната на поставените отбори и ще научи съперника си за 1/16-финалите. Фазата на елиминациите стартира през пролетта, когато България отново ще бъде представяна на европейската сцена.

Мачът по минути - ТУК!

ЛУДОГОРЕЦ - ПСВ АЙНДХОВЕН 2:0
1:0 Роман Безяк (38), 2:0 Роман Безяк (79)


ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 5.Александър Барт, 27.Козмин Моци, 25.Йордан Минев, 18.Светослав Дяков (к) (88-8.Фабио Ешпиньо), 23.Христо Златински, 7.Михаил Александров, 84.Марселиньо, 93.Върджил Мисиджан (90+2-73.Иван Стоянов), 9.Роман Безяк (82-11.Жуниор Кишада)
Резерви: 91.Иван Чворович, 20.Шоко, 55.Георги Терзиев, 8.Фабио Ешпиньо, 11.Жуниор Кишада, 17.Даниел Абало, 73.Иван Стоянов
Треньор: Стойчо Стоев

psv.jpg
ПСВ АЙНДХОВЕН: 21.Йерозен Зут, 13.Сантяго Ариас, 5.Джефри Брума, 3.Карим Рекик, 29.Йорит Хендрикс, 7.Ола Тойвонен, 8.Стийн Шаарс, 6.Адам Махер, 17.Лусиано Нарсинг (63-2.Матиас Йоргенсен), 11.Юрген Локадия (75-14.Флориан Йозефсон), 22.Мемфис Депай (80-19.Закария Бакали)
Резерви: 1.Пжемислав Титон, 2.Матиас Йоргенсен, 26.Джошуа Бренет, 27.Оскар Хилемарк, 47.Рай Влют, 14.Флориан Йозефсон, 19.Закария Бакали
Треньор: Филип Коку


София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Никола Рицоли
Жълти картони: Козмин Моци (Лудогорец); Джефри Брума, Стийн Шаарс, Карим Рекик (ПСВ Айндховен)
Червен картон: Джефри Брума (54-ПСВ Айндховен)



All Goals Ludogorets 2-0 PSV (28-11-2013... by Sport-Today-2014



КЛАСИРАНЕТО В ГРУПА “В”
Отбор М П Р З Г.Р. Т
1. lud.jpgЛудогорец (Бъл) 5 4 1 0 9:1 13
2. psv.jpgПСВ Айндховен (Хол) 5 2 1 2 4:4 7
3. ode.jpgЧерноморец (Одеса, Укр) 5 2 1 2 5:6 7
4.dinamo_1.jpgДинамо (Загреб, Хър) 5 0 1 4 2:9 1
 
СЕЗОН 2013/14 НА ЛИГА ЕВРОПА – ТУК

ПРОГРАМА НА ГРУПОВАТА ФАЗА - ТУК