Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Още преди година един футболист на ЦСКА призна в частен разговор, че шефът му Димитър Борисов говори едно сутринта, а вечерта – съвсем друго. И когато ти каже “Добро утро”, ти за всеки случай се огледай и виж да не би случайно слънцето да клони към залез.
 
Днес картинката е същата. В петък вечерта на среща на най-високо ниво  представители на държавата и Димитър Борисов постигат съгласие относно бъдещето на ЦСКА. “Подписано” е устно споразумение относно плавното оттегляне на “Титан” от властта в Борисовата градина. Само 72 часа по-късно Димитър Борисов се отметна, обявявайки в декларация, че “кралете на боклука” ще се разделят с мажоритарната собственост на клуба само и единствено чрез продажба на акциите.
 
С две думи – Борисов се опълчи на Борисов. Скочи на премиера, който ясно и категорично отсече пред обществеността, че пред “Титан” има две възможности – или да избере бизнеса си с чистотата, или да предпочете ЦСКА. Да, ще кажат феновете на “Титан”, Димитър Борисов е прав. ЦСКА е акционерно дружество, частна собственост и негов дом, тъй да се каже. Как така някой ще влезе в къщата ти и ще ти даде срок да се махнеш оттам. Или ще ти поставя ултиматум. Пък бил той и самият министър-председател на България.
 
Чакайте обаче да уточним. Първо, тая къща не е само къща. Тя е институция, храм, част от българската история, градена с години, върху чиито основи лежат титли, трофеи, медали, слава, радост, мъка, усмивки и сълзи. Тя е на половин България. И когато някой не може да я поддържа, превръщайки я в контейнер за боклуци и отпадъци, народът ще нададе вой. Ама истински вой – до небесата. И не само ще вие, но и ще действа.
А и тая къща как бе купена от “Титан”? Ще видим ли документ, в който ясно и точно да е посочено срещу каква сума “кралете на боклука” са платили на предишния собственик Прамод Митал. И дали той си е получил парите? И нещо много важно – когато даден имот е порутен, съсипан и почти разпаднал, цената му пада драстично. Ако вчера е струвал 10 лева, днес струва стотинки.
 
Димитър Борисов се опъва и не ще да пуска кокала, по който, между другото, не е останало и грам месо. Но той го стиска ли стиска. И слепците обаче прогледнаха и видяха, че “Титан” вече няма ресурс, няма финансова мощ, за да поддържа и управлява “армейския” храм. Ако продължава с напористия си инат, Димитър Борисов и неговият съдружник Иво Иванов ще доведат ЦСКА до бавна и мъчителна смърт. Клубът ще изпадне в несъстоятелност, ще фалира и тогава не БФС, не УЕФА, ами и Всевишният няма да може да помогне. ЦСКА ще се озове във “В” група, последвайки примера на “Ботев” (Пд), от което ще пострадат настоящият треньорски щаб, футболистите и феновете. Такава е съдбата на ЦСКА, ако Димитър Борисов не се вразуми и не захвърли ината си в някои от собствените си контейнери. Извинявайте, ама как “Титан” издържа ЦСКА в последните години. С какъв бизнес? С бюджетен. С парите, които събира от почистването на София и другите градове.  Какво обаче ще се случи, ако “Титан” не спечели следващата концесия. Как тогава ще оцелее ЦСКА? С далавери и с черно тото?
 
Изходът е само един. Изходът е в ръцете на тези смели мъже, които миналата седмица се събраха на историческа среща в Евксиноград. Те не са един, не са двама, те са десетки, стотици дори. Те са истински цесекари, а и сериозни бизнесмени, повечето от които си изкарват хляба с труд, с пот, с безсъние и с хъс, а не с бюджетен бизнес. Това не са онези - “червените бизнесмени” с куфарчетата. Те са готови да извадят пари, достатъчно пари, за да осигурят минимум 5 милиона лева на полусезон за издръжката на ЦСКА. И това ще го чуем още утре на пресконференцията от 15 часа в БТА. Зад тези смели мъже застана един смел мъж. Казва се Емил Димитров. Човек, чиито думи тежат на място и при които няма нужда да поглеждаш към небето, за да видиш къде е слънцето. Той е от ЦСКА, тези около него, тези, които са част от Инициативния комитет за спасението на клуба, също са от ЦСКА. Има и такива, които са от “Титан”. Такива, които навремето бяха цесекари, ама днес са от “Титан”. Някои по принуда, други заради личния си интерес. И това е проблемът. Те обаче са малки капчици в сравнение с огромния червен океан. Океан, готов да се надигне и да залее тези, които съсипаха “армейския” храм.
 
Друга алтернатива няма. Когато едните си тръгнат, ще дойдат другите, ще дойдат истинските цесекари. Ще дойдат и още пари. Било от Русия, било от Америка. Ще дойдат отново и слънчевите дни за ЦСКА. Но ако инатът надделее, мракът ще продължи да убива “Армията”. Така че, г-н Димитър Борисов, доверете се на разума, защото дойде време разделно...
 
Едно кратко отклонение за финал. В последните си декларации “Титан” непрекъснато подчертава колко много е дал на ЦСКА. Ние обаче питаме – колко е взел? И колко му отне – отне му силата, класата, титлите и евроуспехите, скъса му пъпната връв, наречена детско-юношеска школа. Но никой няма да позволи да скъсате бъдещето на ЦСКА!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ