Политическото движение "Евророма" внася сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и ще пише до Европейския съд по правата на човека в Страсбург по повод расистките обиди по време на баскетболната среща между "Левски" и Лукойл Академик. Снощи обстановката в "Арена Самоков" беше доста нажежена, не само по време на самия мач, който избраниците на Константин Папазов спечелиха със 76:75 и изравниха серията за шампионската титла на 1:1, а и след края му. Агитката на "сините" скандираше "смърт за циганите", което вбеси Цветелин Кънчев и хората му. От "Евророма" изпратиха декларация до БЛИЦ, с която съобщиха за намеренията си и заявиха категорично, че случилото се не трябва да остава без последствия.

Левскарите отправяха обидни възгласи към ромите, които се появиха в агитката на Лукойл Академик още в първия мач от финалната серия, и то пременени с фланелки на "студентите". "Населението на Правец е много малко и затова видяхте колко добре бяха подкрепени от ромите от Дупница. Те винаги намират решение", коментира ексцентричният треньор на "Левски" Константин Папазов.

Декларацията на ПП "ПД Евророма":

Ръководството на ПП „ПД ЕВРОРОМА“ изразява острото си недоволство и несъгласие с расистките и ксенофобски прояви, на които станахме свидетели по време на баскетболните мачове между отборите на „Левски“ и Лукойл Академик на 24 и 26 май тази година в гр. Самоков.

Тогава агитката на „Левски“ си позволи да отправи безпрецедентни обиди към останалата публика и ромското население на Република България като цяло. Подобни прояви на хулиганство са напълно несъвместими с целите, които спортът си поставя. Най-изненадващото в случая е, че тези прояви се случиха под ръководството на треньора на „Левски“ г-н Папазов, който вместо да направи необходимото да върне реда и да спази етичните и законодателни разпоредби допълнително ги подклаждаше. Нещо повече,  позволи си да прави и политически внушения.

Случилото се в залата в Самоков погазва не само благородните ценности на българския спортен дух, но и общочовешките норми на поведение.

Категорично не сме съгласни българското население да бъде делено по етнически или религиозен признак.

Категорично не сме съгласни с отправянето на расистки и ксенофобски заплахи.

Категорично не сме съгласни най-благородната надпревара – спортът - да бъде използван за политически цели.

В целия свят подобно нещо не се толерира и незабавно бива санкционирано.  Настояваме Етичните комисии към Международната и Националната федерация по баскетбол незабавно да разгледа случаят „Самоков“ и да предприеме всички мерки в рамките на своите правомощия.

Ще се обърнем и към всички български и международни правозащитни организации, защото не можем да допуснем нашите деца да стават свидетели на подобни прояви, които са в разрез с всички национални и международни законодателни норми. 

Гр. София                                                                                                             Политически съвет
27.05.2014 г.                                                                                                     ПП „ ПД ЕВРОРОМА“