ЦСКА и Левски излизат днес в 16:30 часа на Националния стадион „Васил Левски“ в поредното издание на вечното дерби. От дълги години срещата между „червените“ и „сините“ не е било чакано с толкова голям интерес. Феновете и на двата отбора са в еуфория, след като бяха направени треньорски промени и начело на двата отбора застанаха едни от най-големите любимци на привържениците.

Стойчо Младенов тотално промени представянето на „армейците“, след като замени Любослав Пенев и превърна играта на тима в истинска наслада. На „Герена“ пък започнаха да мечтаят за нова приказка, след като за първи път от 13 години начело на отбора се завърна Станимир Стоилов. Лека-полека Мъри стабилизира представянето на отбора в отбрана, където беше един от основните проблеми на отбора.

Феновете винаги обичат да правят сравнения между двата отбора. Търсят се различни статистически данни и исторически факти, които да изтъкнат предимството на единия тим пред другия. Сега двубоят между ЦСКА и Левски не само е част от 9 кръг на efbet Лигата, но и самият кръг е доста уникален. В неговата програма е пловдивското дерби (Локомотив и Ботев завършиха при резултат 1:1 вчера), както и три столични сблъсъка. Вчера ЦСКА 1948 излезе победител в първия от тях, след като се наложи с 1:0 над Царско село. Утре пък Локомотив (София) се изправя срещу Славия.

Историята помни три случая, в които мачът ЦСКА – Левски е бил част от кръг с три столични дербита. За последно това се случва преди 60 години. На 12 март 1961 г. „армейците“ печелят с 2:0. Във въпросните три случая „червените“ имат предимство. Те са спечелили две победи, а „сините“ имат един успех.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

МАЧОВЕТЕ ЦСКА – ЛЕВСКИ КАТО ЧАСТ ОТ КРЪГ С ТРИ СОФИЙСКИ ДЕРБИТА
СЕЗОН 1952, 16 кръг
Локомотив – Академик 4:0
Славия – Спартак 1:3
ЦСКА – Левски 1:0

СЕЗОН 1960/61, 1 кръг
Левски – ЦСКА 1:0
Спартак – Локомотив 1:2
Септември – Славия 1:1

СЕЗОН 1960/61, 14 кръг
ЦСКА – Левски 2:0
Локомотив – Спартак 1:0
Славия – Септември 1:0

ЦСКА София (Bul)ЦСКА – ЛЕВСКИ

Днес от 16:30 часа по Диема Спорт
София, „Васил Левски“
Съдия: Волен Чинков

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
ЦСКА: Бусато, Турицов, Матай, Лам, Мазику, Мухар, Жеферсон, Кери, Йомов, Вилдсхут, Кайседо
Контузени: Кох, Вион, Чарлс
Наказани: няма

Левски: Михайлов, Михайлович, Шелис, Зайков, Горанов, Миланов, Р. Цонев, Б. Цонев, Костадинов, Димитров, Бари
Контузени: няма
Наказани: няма

Баланс: 154 мача, 56 победи за ЦСКА, 43 равенства, 55 победи за Левски, г.р. 216:206 за ЦСКА

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Един от най-често срещаните резултати в дербито е 2:1. Интересното е, че „червените“ от 32 години не са побеждавали Левски с подобно числово изражение в шампионата. За последно това се случва на 1 април 1989 г., когато Лъчезар Танев вкарва два бързи гола в самото начало на второто полувреме, а Емил Велев намалява за „сините“ от дузпа.
* Последният пълен обрат на „армейците“ в Мач №1 у нас пък е още по-отдавна – 22 март 1980 г. Тогава Владимир Николчев дава аванс на Левски, но Спас Джевизов (29 и 55-ата минути) и Марио Вълков (34-ата) правят резултата 3:1 за ЦСКА. Емил Спасов оформя крайното 3:2 за „червените“ с гол от дузпа.
* ЦСКА не е вкарвал повече от три гола във вратата на вечния съперник от знаменитото 5:0 от 1 октомври 1989 г. Преди 32 години Трифон Иванов открива резултата, а Христо Стоичков след това се разписва четири пъти.
* Левски не е печелил с повече от два гола разлика срещу „армейците“ за първенство вече повече от 25 години. За последно това се случва на 2 април 1995 г. - 3:0. Георги Иванов-Геша открива резултата, а след това Даниел Боримиров два пъти се разписва от дузпи. В онези времена Левски бие ЦСКА три пъти с поне 3 гола разлика в шампионата. Оттогава обаче подобен успех е химера за „сините“.
* Левски е без две поредни победи във вечното дерби от първия период на Станимир Стоилов начело на тима от „Герена“. На 2 април 2006 г. „сините“ печелят с 1:0, а на 17 септември същата година постигат успех със същия резултат. И двете победи идват след голове от дузпи, реализирани съответно от Георги Иванов-Гонзо и Седрик Бардон.

Efbet Лига - сезон 2021/2022
Купа на България - сезон 2021/2022
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа