Балкан (Ботевград) се завърна в Югозападната Трета лига. Миналото лято човекът, който възроди футбола в града - Иван Редовски, сформира отбор и си постави амбициозни цели. Тимът обаче се представя колебливо от началото на сезона и записа четири равенства и три загуби. В почти всички от досегашните мачове обаче се случват скандали заради отсъжданията на реферите.

"Започвам с уточнението, че напълно осъзнавам, че Балкан играе слабо от началото на сезона. Всъщност, преди това благодаря на Валентин Чакъров и целия Зонален съвет, че позволиха на Балкан да бъде в тази дивизия въпреки че загуби един от баражите. Напълно нов отбор сме, трябва ни време. Играем срещу далеч по-добри съперници, които от години са във "В", а някои и в "Б" група. В мачовете, в които сме равностойни, се случват повече от странни неща. Нашата цел е да възродим Балкан, за нас Балкан е кауза. Създали сме перфектна организация за съдиите - самите те ще потвърдят. Няма никакъв натиск към тях от страна на треньори, играчи или публика. В Ботевград това никога не се е случвало за разлика от другите градове в Югозападна България. И затова ни се "отплащат" по този начин", каза пред БЛИЦ играещият президент и треньор на "зелените" от Ботевград Иван Редовски.

"Последната среща със Септември (Симитли) я ръководи Ивайло Ненков. През целия мач за нас прилагаше цялата строгост на закона - дойде до резервната скамейка, караше резервите да са с потници, гледаше протокола. Когато отиваше до скамейката на Септември (Симитли) ставаше страшно. Викаха му мишок, помияр и го гонеха. Чуваха се всякакъв вид заплахи и вулгаризми, не искам да ги казвам. Да не говорим, че след като намалихме резултата за 1:2 мачът приключи. Гостите започнаха да лежат по трима на терена, съдията прекъсваше мача през пет минути. В края на двубоя показа два жълти картона в рамките на пет минути на нашия състезател Здравко Атанасов за опасна игра. Той напусна терена и го пресрещна четвъртият рефер. Съдията му каза нещо и Здравко му отвърна, но съм категоричен, че дори не беше обида. Имаме запис, ще го покажем. После прочетохме доклада на съдията, че е имало опит за удар...За какво говорим?! Проведохме разговор с Кънчо Димитров, който беше делегат, а и е шеф на съдиите. Попитахме го как ще обясни поведението на реферите, но той не отговори на нито един от въпросите ни", допълни Редовски.

"Най-големият абсурд е, че след наша подадена жалба ни извикаха на разговор десет дни по-късно. Станаха ясни и наказанията - изгоненият Здравко Атанасов е санкциониран с два мача, а аз с един. Смятам, че наказанието на Здравко е несправедливо - приемаме един мач за червения картон. По доклад обаче е получил още един, след като било описано, че е имало агресивно поведение и нападение от негова страна. А аз имам запис, на който се вижда словесен спор и нищо друго", казва още Редовски.

На въпрос на какво отдава това поведение на съдиите и едва ли искат да пречат на Балкан, който е в незавидна позиция, Редовски отговори: "Естествено, че ние не се борим за някакво предно класиране поне в този момент. Съдиите обаче нямат нужното самочувствие. Повечето са млади и ги пращат в Ботевград да се обучават, защото е лесно. Никой не ги натиска за нищо, публиката не влиза по игрището и не ги гони. Някои от другите отбори гонят класиране, което превръща играчите и треньорите в агресивни. Преследват съдиите, гонят ги, бият ги, а те си мълчат", завършва Иван Редовски.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ