Владислав Стоянов направи така, че отново да се говори за него. Лъвът на българската врата съкруши звездата Кристиано Роналдо в контролата снощи, която избраниците на Ивайло Петев изненадващо спечелиха с 1:0. Владо спаси дузпа на голмайстора на Реал (Мадрид) - нещо, което стори и през 2014 година при загубата на Лудогорец с 1:2 от "белия балет" в групите на Шампионската лига.

"Много се радвам за Владо. Той показа, че вече е готов за Реал (Мадрид). Да се събират с Роналдо, за да може Кристиано поне на тренировките да му вкарва", коментира пред БЛИЦ СПОРТ Светльо Мирчев - бившият треньор на Стоянов в юношите на ЦСКА.

През 2000 година ръководството на "армейците" няма 2000 лева, за да откупи юношата от Металург (Перник) и Мирчев се намесва, изваждайки лични средства.

"В ЦСКА Владо проходи за големия футбол. Боли ме, че сега той и момчетата, които създадохме, са в други клубове, а не в любимия ЦСКА", коментира Светльо Мирчев.

"Възхитен съм от играта му снощи, направи нещо невероятно. Сигурно всеки вратар си мечтае да спаси дузпа на Кристиано Роналдо, а Владо го направи вече два пъти. Гордея се с него. Той е скромно момче и заслужава тези успехи. Пожелавам му трансфер в голям европейски клуб, а защо не в Реал (Мадрид)", добави бившият треньор в школата на ЦСКА пред БЛИЦ СПОРТ.

Припомняме ви материала, който бяхме посветили на Владо Стоянов в началото на 2013 година, когато Лудогорец го привлече в редиците си. Tой е озаглавен "Беглец, комарджия и уникален талант":

Лудогорец се сдоби с нов футболист. По-рано през деня от клуба обявиха трансфера на национал, който вече е част от шампионите. Изпълнителният директор Ангел Петричев заяви на представянето, че въпросният играч е цел на Лудогорец от близо една година. Същото потвърди и Ивайло Петев.

Агенция БЛИЦ връща лентата назад, за да ви припомни миналото на вратаря Владислав Стоянов - поредното ново попълнение на Лудогорец (Разград). Стражът е роден на 8 юни 1987 година в Перник. Започва кариерата си в местния Металург, първият му треньор е Георги Златков. През 2000 година преминава в школата на ЦСКА, като треньор му е Светльо Мирчев, на когото помага великият Димитър Якимов. Ако не е бил Светослав Мирчев, младокът е щял да заиграе в...”Левски”.

“Казаха ми, че това момче има качества. Гледах го два мача, Митата Якимов също го хареса. Реших да го вземем в ЦСКА. Отидох при Лазар Василев, тогава беше финансов директор и му казах, че съм набелязал страхотен талант. От Металург обаче искаха 2000 лева. Лазар Василев нямаше пари. Наложи се да давам мои, за да докарам Владко Стоянов на “Армията”. Ако не бях извадил сумата веднага, момчето отиваше в “Левски”, те надушиха, че ние го искаме. После ЦСКА ми върна парите”, коментира Светльо Мирчев за трансфера на стража в Борисовата градина.

Ежедневието на 13-годишното момче е трудно, всеки ден пътува от Перник до София, за да тренира. “Купих му карта, за да може да пътува, тежки времена бяха”, разказва още бившият треньор в школата на ЦСКА. Семейството на Владо едва връзва двата края. Баща му работи в местен завод, но не взима пари, майка му няма работа. Въпреки че ЦСКА влага средства и грижи за вратаря, той напуска през 2004-та. През пролетта отборът става републикански шампион в Сливен. Малко след това ръководството на “червените” уволнява Светльо Мирчев и част от децата използват момента, за да напуснат. Преди да подпишат първи професионални договори с ЦСКА Владо Стоянов, Орлин Старокин и Георги Божилов са подмамени от по-добри условия от Нафтекс и заминават за Бургас. “Приех без да се замислям, защото знаех, че в ЦСКА нямам бъдеще. Тогава юношите ги преотстъпваха на Конелиано, на някакви селски отборчета, а Нафтекс тогава бе име, разполагаше с отлична школа”, споделя вратарят в интервю за агенция БЛИЦ преди повече от три години. Вратарят играе за Поморие, Нафтекс, а след това и в Черноморец, който минава под издръжката на Митко Събев.

През пролетта на 2009 година се разиграва сериозен скандал около новото попълнение на Лудогорец. Ръководството на Черноморец му дава 4600 евро за лечение в Германия. Вратарят трябва да оперира херния в клиника. Тогавашният шеф на “акулите” Фреди Бобич му отпуска средствата, но при пристигането си в Германия вратарят заявил, че парите ги няма. Тогава в Бургас се носи упорит слух, че Владо Стоянов е проиграл дадената му сума на хазарт. Други твърдят, че е имал да връща заеми на различни хора и затова използвал сумата. Истината така и не излиза наяве, но Фреди Бобич го отстранява от първия отбор и го праща във втория състав. Владо признава в интервю, че няма нищо вярно в писанията за хазарт и заеми, както и за охолен живот, както твърдят негови приятели. Дори казва пред агенция БЛИЦ: “Мама ми звъни и пита вярно ли е това, вярно ли е онова. Тя се притеснява какво ще кажат колежките и, когато се прибере в Перник и отиде на работа. Ще я сочат с пръст и ще казват, ето това е майката на еди кого си. Баба ми и дядо ми също следят какво става. Баба ми плаче като чете тези глупости, които пишат за мен. Успокоявам я, но след няколко дни пак напишат нещо. Хората са съкрушени.”

Какви ли не истории се говорят за изключително талантливия вратар, който вече е част от Лудогорец. Стига се дори до сцени като за екшън филм, бургаска мафия, возене в багажници и укриване. “Оставете, не връщайте стари истории. Владо е отличен вратар със страхотни качества. Каквото е правил преди, остава в миналото. Сега е друго момче, улегнал и много по-разсъдлив”, коментират негови приятели.

За успехите му в Молдова с екипа на Шериф може да се напише роман. Вратарят е два пъти шампион на страната, веднъж носител на купата. През лятото на 2010 година благодарение на изявите на Владислав Стоянов – Шериф (Молдова), отстранява хърватския гранд Динамо Загреб. Вратарят спасява три дузпи в един мач и Шериф се класира за последното стъпало преди груповата фаза, но отпада от Базел.

След това историята е ясна. Владо Стоянов спечели всичко възможно с Лудогорец в България, игра в групите на Шампионска лига, вече два пъти спаси дузпи на Роналдо и се превърна в негов кошмар.