Скандалите с уговорени мачове в България набра скорост и се превърна в основна тема в последните седмици. Посещението на президента на УЕФА Мишел Платини е било точно заради “черното тото” и уговорените мачове, за които се тръби в последно време.
Французинът изтъкна като официална причина за престоя си у нас разговори с Боби Михайлов и Бойко Борисов относно интеграцията на родния футбол в Европа и кандидатурата ни за домакинство на европейското за младежи през 2013 година.
 
Нищо подобно. Първата и основна тема, заради която Платини пристигна на пожар в България, е все по-засилващите се слухове за уредени срещи в родното първенство.
 
На срещата си с Борислав Михайлов френският гост за последно е поставил ултиматум: “Оправете си футбола, за да не се намесва УЕФА. Тогава ще стане страшно и много отбори ще “изгорят”. Искам работа и резултати от органите, които се занимават с това.”
 
Платини бил категоричен, че Българският футболен съюз трябва да реши на местно ниво огромния проблем, който съществува с уговорените двубои.
 
“Първо трябва вие да подадете да помогнете на прокуратурата и разследващите органи, за да може те да си свършат работа. Ние от УЕФА сме посочили кои са съмнителните мачове, но чакаме вие да действате, а не да стоите”, добавил французинът.
 
От УЕФА изпратиха писмо от 40 страници, в което се споменава за 8 съмнителни двубоя на български отбори. Вътре фигурират не само имената на съставите, но и тези на съдиите и дежурните делегати.
 
Източници на БЛИЦ съобщиха, че Мишел Платини е поставил ултиматум – до 31 януари 2011 година най-късно разследването да бъде приключено и европейската централа да получи отговора от българките власти. За целта президентът на УЕФА се срещна и със самия премиер Бойко Борисов.
 
Единият мач вече е ясен. Това е Марек - Калиакра за купата на България 1:5 през декември миналата година. Говори се, че за този двубой са заложени няколко хиляди евро – около 15 хиляди, а коефициентите са били повече от съблазнителни. Общата печалба е около 500 хиляди евро. Съмненията падат върху Марек, тъй като тимът излиза с резервния състав. Гостите от Каварна нямат никаква представа за тайната мисия, която футболистите от Дупница изпълняват.
Титулярният вратар на домакините Белчев е сменен още в 15-ата минута. Две минути преди това в Марек има още една смяна, т.е. треньорът на дупничани Анжело Кючуков вади двама от състава само за 15 минути.
Президент на Марек е Йордан Андреев, който заема същия пост и днес.
 
Въпросът е кои са останалите 7 срещи? Според непотвърдена все още информация грандовете ни ЦСКА и “Левски” също са в кюпа.
 
“В два от седемте мача играят ЦСКА и “Левски”. Въпросът е дали те са били пасивната страна, както в случая с Калиакра, или са участвали активно в “черното тото”. Това тепърва ще се разследва. Най-вероятно "червени" и "сини" нямат никакво участие в цялата тази история, тъй като залози са правени от техните съперници”, заявиха запознати.
 
Според мълвата Марек е забъркан в още два двубоя, а Локомотив (Мездра) – в цели три срещи. Вървят слухове още за пловдивския Локомотив и Миньор. Перничани записаха в началото на сезона няколко загуби, което роди приказките за далавери, довели до оставката на треньора Тони Велков.
 
БЛИЦ припомня, че в два случая Локомотив (Мездра) сензационно повеждаше на “Левски” с 1:0 на полувремето, но след това падаше с по 1:3. И двете срещи са за първенство и се провеждат съответно на 23 април 2009 година и на 31 октомври 2009 година.
 
Злите езици твърдят, че ако има и най-малки съмнения за активно участие на ЦСКА и “Левски” в "черно тото", те ще бъдат прикрити, а от цялата история ще си изпатят само дребните риби... Ако обаче изобщо се стигне до това някой да си изпати...
ЕКИП НА БЛИЦ