ЦСКА отпадна от Лига Европа. Отборът направи равенство 1:1 със Стяуа в плейоф-реванш от Стяуа и след поражение с 0:2 в първата среща напуска надпреварата. “Армейците” не успяха да зарадват около 25 хиляди верни фенове, които създадоха страхотна атмосфера на Националния стадион “Васил Левски” и имаха надежда, че може да се случи чудото. Чиприян Танасе изведе Стяуа напред в резултата в 73-ата минута, Мишел Платини вкара за 1:1 в 83-ата минута. Възпитаниците на Милен Радуканов се забавиха с финалния щурм, с който да търсят връщане на двата гола и точно в последните минути получиха попадение. Изравнителният гол на Платини само беше за спасяване на поражението.

ЦСКА отпадна за трети път от Стяуа в последните години. За първи път "червените" преклониха глава през 1997 година, тогава в предварителен кръг ог Шампионската лига. През 2004 година румънците отново преодоляха българския си съперник на прага на групите на Купата на УЕФА, а сега за трети път ЦСКА не успя да се справи с румънския си кошмар.

Мениджърът на ЦСКА Милен Радуканов заложи на традиционния стартов състав, като предпочете Адемар за левия фланг на защитата вместо Румен Трифонов. Останалите в отбрана бяха Бандаловски, Костадин Стоянов и Денис Халилович. Като опорни халфове играха Тодор Янчев и Борис Галчев. По крилата действаха Спас Делев и Грегъри Нелсън, а в атака Мишел Платини и Янис Зику.

Домакините от ЦСКА започнаха с напрежение и гостите първи имаха голово положение. В 3-ата минута Мболи отрази опасен удар, а след това и Тодор Янчев му помогна, изчиствайки напред. В първите минути защитата на “червените” грешеше повече, а гостите разчитаха на бързи контраатаки и застрашаваха Райс Мболи. В 11-ата минута Леандро Тату би, но в аут, а в 22-ата минута Брандан центрира пред вратарското поле, където нямаше никой от ЦСКА, но и играч на Стяуа не успя да засече. Атаките на “армейците” бяха основно отдясно, където Грегъри Нелсън се справяше добре и надиграваше левия бранител Латовлевич. Пробивите на холандеца обаче не бяха ефективни, носеха нарушения около наказателното поле, от които ЦСКА не съумя да се възползва. В 25-ата минута Платини стреля опасно от пряк свободен удар, но вратарят на румънците изби в корнер. Бразилецът по-често се нагърбваше с организирането на играта, но не успяваше да се справя със сгъстената защита на Стяуа. През първите трийсетина минути Платини действаше отляво, а Спас Делев и Зику играеха един зад друг в атака. “Червените” търсеха Делев с дълги пасове, но това не доведе до никакъв резултат.

Зику няколко пъти се опита да премине през цялата отбрана на гостите, но беше спиран с лекота. Под обичайното ниво през първото полувреме игра Борис Галчев, който не успя да помогне на Тодор Янчев в изнасянето на топката в предни позиции. В 26-ата минута защитата на ЦСКА направи поредна грешка, Брандан с глава стреля от 4-5 метра покрай вратата. В 30-ата минута Нелсън центрира в наказателното поле, Платини засече с глава, но прати топката над гредата. В последните десетина минути гостите от Румъния съвсем се прибраха пред наказателното си поле, умело се бранеха и разчитаха на контраатаки. При една от тях, в 42-ата минута, Костадин Стоянов увисна, Тату излезе сам срещу Райс Мобли, но в последния момент Бандаловски притича, затвори го и успя да разконцентрира Тату при решаващия удар. В добавеното време Зику стреля с полу задна ножица, след подаване на Платини с глава, но топката премина на сантиметри над вратата.

На полувремето Милен Радуканов направи смяна и извади Денис Халилович, а на негово място пусна Павел Виданов. И в първите минути на втората част домакините бяха по-активни, но играчите се сбллъскваха със стена от наредени халфове и защитници. Платини, Зику и Нелсън се опитваха да пробиват по фланговете и през центъра, но не успяваха. В 55-ата минута съдията прекрати временно двубоя заради поредица взривени бомбички от страна на агитката на Стяуа. Гостуващите фенове запалиха и седалки на стадиона. В 67-ата минута играчите на двата тима се сдърпаха, като най-дейни бяха Мишел Платини и Никулица. Преди това Тошко Янчев и Брандан се сдърпаха до аутлинията в полето на ЦСКА, Платини дотича и връхлетя с юмруци на противникови състезатели. След 70-ата минута играчите на Стяуа много хитро започнаха да търсят повече фаулове, накъсваха играта и лежаха по терена. Така те убиха лекия подем в играта на домакините.

В 73-ата минута Стяуа поведе в резултата и предопредели крайния изход от двубоя. Чиприян Танасе напредна отляво, Бандаловски не беше покрил зоната си, румънецът навлезе в наказателното поле, Виданов не успя да го спре в шпагат, след което Танасе провря топката между гредата и Мболи, който също не се намеси добре. Милен Радуканов реагира и на мястото на разочаровалия Зику пусна младия Станислав Костов, който се включи много добре. В 83-ата минута младокът намери с пас в наказателното поле Мишел Платини и той с диагонален удар изравни за крайното 1:1. До края на двубоя домакините не успяха дори да направят финален щурм, опитаха хаотични атаки, които не доведоха до ново попадение./БЛИЦ

Двубоят по минути тук

ЦСКА - СТЯУА 1:1
(0:2 в първия мач)

0:1 Чиприян Танасе (73), 1:1 Мишел Платини (83)
cska_logo.JPG
ЦСКА:
92. Райс Мболи, 11.Иван Бандаловски (80 - Мартин Дечев), 6.Костадин Стоянов, 28.Денис Халилович (46 - Павел Виданов), 3.Адемар, 5.Тодор Янчев, 18.Борис Галчев,  29.Грегъри Нелсън, 7.Спас Делев, 9.Мишел Платини, 27.Янис Зику (78 - Станислав Костов)
Резерви: 12.Иван Караджов, 2.Павел Виданов, 8.Румен Трифонов, 14.Станислав Костов, 22.Петър Стоянов, 23.Мартин Дечев, 77.Саша Живец
Треньор: Милен Радуканов

steua.jpg
Стяуа:
12.Чиприян Татарушану, 16.Банел Николица, 22.Джордже Галамаз, 4.Валентин Илиев, 14.Ясмин Латовлевич, 11.Андрей Препелица (69 - Бикфалви), 55.Александру Бурчану, 5.Пабло Брандан, 12.Чиприян Танасе (77 - Стефан Николич), 77.Леандро Тату, 9.Михай Костя (62 - Русеску)
Резерви: 1.Станка, 6.Гардош, 19.Лупу, 23.Алвеш, 24.Русеску, 26.Бикфалви, 90.Стефан Николич
Треньор: Рони Леви

Национален стадион "Васил Левски" - 25 000 зрители
Съдия: Пол ван Бьокел (Холандия)
Жълти картони: Мишел Платини (ЦСКА); Джордже Галамаз, Пабло Брандан, Чиприян Танасе (Стяуа)