ЦСКА успя да изкопчи победата от Литекс, надделявайки с минималното 1:0 на "Българска армия". Автор на единственото попадение в последния двубой от 9-ия кръг на "А" група стана Ивайло Чочев. Талантът реализира в 11-ата минута при една от малкото интересни ситуации пред двете врати.

Избраниците на Стойчо Младенов и тези на Златомир Загорчич изнесоха много слаба продукция, но в крайна сметка "червените" ликуваха след последния съдийски сигнал на Ивайло Стоянов, записвайки първата си значима победа през новото първенство.

След успеха ЦСКА вече има 14 точки и се изравни с петия Черно море, воден от Георги Иванов-Гонзо. "Армейците" и "моряците" са с абсолютно еднакви показатели - по 3 победи, 5 равенства и 1 загуба, голова разлика 8:5, а както е известно, прекият им сблъсък завърши 0:0, когато ЦСКА прие "червените" в 3-ия кръг на шампионата.

Загубата тази вечер е първа за Литекс през новото първенство. След нея "оранжевите" остава с 16 точки на 3-ото място, на 1 зад втория "Ботев" (Пловдив) и на 5 от лидера и шампион Лудогорец, който има 21 в актива си.

Преди гостуването на ЦСКА "оранжевите" нямаха поражение и бяха записали 4 победи и 4 равенства. Тази вечер обаче тимът от Ловеч не успя да оползотвори малкото създадени положения за гол и логичното се случи - загуба на "Армията", с която домакините взеха реванш за поражението с 0:2 през пролетта. Армандо Ваюши, който беше герой тогава, вкарвайки и двете попадения, тази вечер бе напълно обезличен от бранителите на ЦСКА и изигра един от най-слабите си мачове за Литекс. Съотборникът му Джордан пък тотално разочарова с фрапантния си пропуск в 28-ата минута, когато като по чудо не изравни резултата. Тогава Ваюши проби в наказателното поле на "червените" и от самата аутлинията извади топката към тъмнокожия таран, който бе абсолютно сам на границата на малкия пеналт, но стреля високо в аут, вместо да отбележи, озовал се фронтално срещу вратата.

Преди това ЦСКА откри резултата чрез Ивайло Чочев. В 11-ата минута топката беше центрирана от корнер, Апостол Попов я отклони с глава, тя стигна до таланта на далечната греда, откъдето той засече с левия крак и я изпрати във вратата на гостите от Ловеч. Стражът на Литекс Евгени Александров не се намеси добре при удара, който беше от 2-3 метра и му се наложи да вади кълбото от мрежата си - 1:0.

Другото по-запомнящо се положение в иначе скучния мач беше в 68-ата минута. Тогава Мамади Сидибе падна в наказателното поле за дузпа, след като Николай Бодуров го държеше и с двете си ръце, съдията Ивайло Стоянов обаче остана безмълвен. При ситуацията нападателят на ЦСКА също си помагаше с ръцете срещу защитника, което явно накара рефера да не посочва бялата точка, въпреки претенциите на домакините.

И в днешната среща Сидибе започна титуляр за ЦСКА, партнирайки си в атака с Емил Гъргоров и Марсиньо. Наставникът Стойчо Младенов беше направил няколко промени в титулярния състав, сравнение единайсеторките, на които се довери при предишния мач от първенството - победата с 1:0 при гостуването на Пирин (Гоце Делчев) и изразителния успех с 6:2 над Хасково за Купата на България.

На вратата срещу Литекс тази вечер беше титулярният страж Томаш Черни, а в отбрана играха Апостол Попов, капитанът Валентин Илиев, Джаксън Менди и Жереми Фо-Поре, докато Венцислав Василев, вкарал първия гол в срещата с Хасково, остана на пейката за домакинството на "оранжевите". Сред резервите бяха още англичанинът Брайън Хауърд, Николай Дюлгеров и Григор Долапчиев, който в края влязоха на смяна с цел бавене на времето и запазване на резултата.

За бившия защитник на Черноморец Фо-Поре пък днешната среща бе негов първи мач като титуляр за ЦСКА в "А" група.

Мачът по минути - ТУК!

ЦСКА - ЛИТЕКС 1:0
1:0 Ивайло Чочев (11)

  CSKA_Sofia_logo.svg.png
ЦСКА: 12.Томас Черни, 19.Апостол Попов, 14.Валентин Илиев (к), 6.Джаксън Менди, 37.Жереми Фо-Поре, 5.Тодор Янчев, 11.Неманя Милисавлевич, 18.Ивайло Чочев, 10.Марсиньо (87-15.Брайън Хауърд), 23.Емил Гъргоров (90+1-45.Григор Долапчиев), 7.Мамади Сидибе (76-8.Николай Дюлгеров)
Резерви: 92.Райс Мболи, 21.Венцислав Василев, 8.Николай Дюлгеров, 15.Брайън Хауърд, 41.Бруно Морейра, 45.Григор Долапчиев, 71.Антон Карачанаков
Треньор: Стойчо Младенов


lit.jpg
ЛИТЕКС: 30.Евгени Александровр 3.Антон Недялков (82-77.Момчил Цветанов), 4.Васил Божиков, 5.Николай Бодуров (к), 6.Симеон Славчев, 16.Страхил Попов, 21.Александър Цветков, 8.Станислав Генчев (62-24.Петър Златинов), 9.Вилмар Джордан, 10.Юрген Джазула (78-11.Мирослав Манолов), 14.Армандо Ваюши
Резерви: 12.Боян Пейков, 18.Илия Миланов, 24.Петър Златинов, 77.Момчил Цветанов, 99.Кирил Десподов, 7.Ванжер Да Силва, 11.Мирослав Манолов
Треньор: Златомир Загорчич


София,
стадион "Българска армия"
Съдия: Ивайло Стоянов
Жълти картони: Жереми Фо-Поре, Николай Дюлгеров (ЦСКА); Армандо Ваюши, Страхил Попов, Николай Бодуров (Литекс)

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ