Левски се класира на финала за Купата на България и на 11 май ще спори за трофея с ЦСКА. "Сините" отстраниха Лудогорец в невероятен футболен празник на "Герена", надделявайки с 1:0 с гол на Уелтън. Бразилецът наказа шампионите още в третата минута, хвърляйки в екстаз препълнените трибуни. Така с общ резултат 4:2 Левски елиминира Лудогорец и заслужено е на финала. 

Припомняме, че "сините" спечелиха първата среща в Разград с 3:2Снощи ЦСКА елиминира Славия след дузпи и се класира за финала, който ще бъде на 11 май на "Васил Левски". 

За последно Левски и ЦСКА играха на финала за Купата на България през 2005 година. "Сините" спечелиха с 2:1 след голове на Даниел Боримиров в 52-ата минута и на Валери Домовчийски в 75-ата. Христо Янев беше точен за "червените" от дузпа в 82-ата минута. Треньор на Левски и тогава беше Станимир Стоилов.

Освен Уелтън, другият герой за "сините" тази вечер несъмнено е Пламен Андреев. 17-годишният вратар изведе Левски с капитанската лента и пази блестящо. С отличните си намеси Андреев отчая шампионите, включително Кирил Десподов, който не успя да го преодолее, след като се озова сам срещу него малко преди края на полувреме.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Страхотната атмосфера на "Герена" даде криле на футболистите на Станимир Стоилов, които стартираха отлично в реванша. Не бяха изминали и 180 секунди от началото, когато Уелтън вдигна хилядите фенове на крака. Бразилецът беше изведен отлично от Филип Кръстев, преодоля Игор Пластун и с техничен удар по земя матира Симон Слуга - 1:0.

Малко след това Уелтън имаше нов шанс, но този път стражът на гостите спаси.

Блестящ Пламен Андреев! Левски има истински лъв на вратата

В 13-ата минута шампионите имаха претенции за дузпа. Десподов центрира остро, а гостите поискаха игра с ръка на Сонко Сундберг. Съдията Драгомир Драганов се допита до ВАР за спорната ситуация, при която се оказа, че играчът на Левски е действал по правилата.

До почивката пропуски за Левски направиха Билал Бари и Филип Кръстев, който в 28-ата минута мина като на парад през петима играчи в зелено, озова се сам срещу Слуга, но стреля над вратата. 

Малко преди края на първата част Пламен Андреев отчая Десподов. Звездата на Лудогорец се озова очи в очи срещу 17-годишния вратар, който хладнокръвно спаси и запази преднината на "сините" от 1:0.

След почивката положенията пред Слуга и Андреев бяха по-малко, като пред "орлите" се откриха повече шансове, но гол във вратата на Левски не падна. Избраниците на Станимир Стоилов продължиха да се надиграват успешно с Лудогорец и в края заслужено ликуваха. 

ЛЕВСКИ - ЛУДОГОРЕЦ 1:0 (4:2 общ резултат)
1:0 Уелтън (3)

Реваншът по минути:
1 - Начало на мача. Трибуните са препълнени, феновете на Левски създават страхотна атмосфера.
3
 ГОЛ! Левски повежда с попадение на Уелтън - 1:0! Бразилецът получи извеждащо подаване от Филип Кръстев, надигра Игор Пластун и нахлу на скорост в наказателното поле на шампионите, разписвайки се по земя в далечния ъгъл, след като се озова сам срещу Симон Слуга.



4  Уелтън за малко да вкара втори гол. Вратарят на Лудогорец Симон Слуга се намеси решително и спаси. 
9 - Текпетей стреля опасно покрай дясната греда на вратата на Левски. 
13  Шампионите имаха претенции за дузпа. Десподов центрира остро, а гостите поискаха игра с ръка на Сонко Сундберг. Съдията Драгомир Драганов се допита до ВАР за спорната ситуация, при която се оказа, че играчът на Левски е действал по правилата.
24  Нов шанс за домакините. Миланов се освободи от съперник и подаде към непокрития в наказателното поле Билал Бари, който обаче не успя да стреля по най-добрия начин и Слуга улови топката. 
28  Филип Кръстев пропусна отличен шанс, след като мина като на парад през петима в зелено, озова се сам срещу Слуга и изпрати топката над вратата в аут. Играчът на Левски не може да повярва какво направи и се хвана за главата.
30  Лудогорец с първи точен удар в мача. Каули Оливейра пробва мерника си, Пламен Андреев улови топката.
36 - Текпетей преодоля Сундберг и Кордоба, стреля силно, но неточно в аут.
39 - Уелтън подаде на Миланов, който продължи към Бари, нападателят на "сините" отново не успя да отиграе и да нанесе удар.
45+1  Блестяща намеса на младия Пламен Андреев! Кирил Десподов беше изведен сам срещу 17-годишния юноша на Левски, който спаси изстрела на звездата и запази минималната преднина на "сините". 
45+2 - Край на първото полувреме.
-------------------------
46 - Начало на второто полувреме.
46 - Неточен удар на Антон Недялков.
56  Десподов изпълни пряк свободен удар пред наказателното поле, топката прелетя на сантиметри покрай лявата греда на вратата на Андреев.
63 - Играта е прекъсната заради димната завеса над терена след хореографията на феновете на Левски.
65 - Играта е подновена.
71  Удар на Текпетей, топката се отби в крака на Ван дер Каап, Пламен Андреев улови.
81  Рик Джонатан получи в наказателното поле на домакините, Краев се намеси решително и изчисти, правейки чист шпагат в краката му.
85 - Teкпетей беше фаулиран пред наказателното поле на Левски.
85  Спас Делев стреля на сантиметри покрай целта в аут.
90 - Шест минути добавено време.
90+6 - Край на реванша. Левски победи Лудогорец с 1:0 и с общ резултат 4:2 се класира на финала.

Левски София
ЛЕВСКИ1.Пламен Андреев (к), 33.Хосе Кордоба , 23.Сонко Сундберг ,  91.Драган Михайлович, 5.Келиан ван дер Каап,  6.Цунами, 7.Георги Миланов (90+4  10.Радослав Цонев), 8.Андриан Краев, 17.Уелтън   (90+3  88.Maрин Петков), 30.Филип Кръстев, 19.Билал Бари
Резерви: 13.Николай Михайлов, 4.Иван Горанов, 10.Радослав Цонев, 22.Патрик-Габриел Галчев, 71.Антоан Стоянов, 88.Марин Петков
Треньор: Станимир Стоилов

Лудогорец
ЛУДОГОРЕЦ12.Симон Слуга, 3.Антон Недялков,  30.Игор Пластун (46  73.Рик Джонатан ), 21.Жан Карничник, 24.Оливие Вердон, 7.Алекс Сантана (62  64.Доминик Янков), 8.Клод Гонсалвеш, 37.Бернард Текпетей, 95.Каули Оливейра, 11.Кирил Десподов (74  90.Спас Делев), 19.Пиерос Сотириу (62  10.Матиас Тисера)
Резерви: 1.Серджио Падт, 4.Сисиньо, 10.Матиас Тисера, 23.Мануел Шоу, 64.Доминик Янков, 73.Рик Джонатан, 90.Спас Делев
Треньор: Анте Шимунджа


София, стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов"
Съдия: Драгомир Драганов


Легенда:  - гол,  - автогол,  - жълт картон,  - втори жълт картон,  - червен картон,  - смяна,  - опасно положение,   - контузия

Еfbet Лига - сезон 2021/2022
Купа на България - сезон 2021/2022 

 


 

ФИНАЛ!

Публикувахте от ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI в Петък, 22 април 2022 г.