ЦСКА започна официално днес продажба на част от акциите си. Бяха пуснати 3 милиона акции по 3 лева всяка. Събитието бе белязано с удар на камбана пред стадион "Българска армия" в Борисовата градина.

"След седмица ще знаем как е стартирала кампанията. Очакваме да е успешна. Едно е сигурно - ЦСКА ще излезе на финансов плюс. Ясно е, че се прави за първи път подобно. Много хора смятат, че по-младите феновете не са толкова богати хора. Това, което виждам от срещите, които провеждаме с привържениците е, че засега нещата се очертават като доста положителни. Очакваме кампанията да е успешна. От фенклубовете в Чикаго, Лондон и Франкфурт имаме запитвания и очакваме от чужбина също да закупят акции", заяви Александър Томов.

"Всичко е ясно, феновете могат да прочетат как ще се разпределят парите. След тази кампания ЦСКА излиза на финансов плюс. Преди година клубът бе планиран да го няма, бяхме в абсолютен фалит. Щеше да остане клуб със синдик, безкрайна агония. Затова феновете трябва да знаят, че всички средства ще отидат за нуждите на клуба. Ние дадохме акциите на възможно най-ниска цена. Първоначално тя бе определена да бъде 5 лева, но ние ги пускаме в продажба на 3 лева. Ще има вторично предлагане на същите тези 3 млн. акции, след което вероятно още една порция акции ще бъде пусната на пазара. В крайна сметка за мен ЦСКА ще стане клуб на феновете. Ще променим и устава, за да може те да участват в управлението", допълни шефът.

"Цената на клуба ще нарасне рязко. Грубо казано, ако тези 3 милиона акции се продадат по 3 лева, означава 9 милиона. При общо 8 милиона кации минималната долна граница, определна от пазара, е 24 милиона. При вторичното предлагане на акции очакваме цената да се покачи. При това положение и цената на генералния спонсор ще трябва да бъде по-голяма. Затова изчаквах. При обективно висока цена на пазара означава и търсене на по-сериозен генерален спонсор", уточни още Томов.

"В момента сме близо до това, което се стремяхме. Целта е никой да няма едноличен контрол. В това число и аз. Така е в Германия, Барселона и Арсенал. Това е, за да не се случва един клуб да зависи от един чичко паричко. Днес има пари, а утре няма", добави той.

"Не, няма да имаме собственик от Азия, не съм чул такова нещо като намерение. Акциите на Пенев, Жеков и Якимов не са на пазара. Те ще са подарък за заслугите им към клуба. Ако искат те могат да ги продадат и да имат спокойни старини", завърши Томов.