ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Локомотив приема “Ботев” в дербито на Пловдив. Двубоят е днес от 14:30 часа на стадиона в парк “Лаута” и ще бъде предаван пряко по ТВ7. Специалисти сочат “Ботев” за фаворит, отборът е на 3-то място в класирането. Локомотив е далеч назад и изпитва сериозни затруднения. През лятото клубът смени собственика, след това Емил Велев направи чисто нов отбор. Дори и това обаче не помогна и “смърфовете” заредиха колебливи изяви, което наложи смяната на Велев със Стефан Генов.

За последно Локо и “Ботев” играха през октомври 2009 година, когато “жълто-черните” спечелиха с 1:0. През пролетта на същия сезон обаче те бяха изхвърлени при аматьорите и в следващите два сезона пловдивското дерби липсваше на футболните фенове.

Треньорът на Локомотив Стефан Генов няма проблеми с контузени или наказани играчи, ще разчита на всичко, което може да хвърли в боя. Далеч по-опитни и класни са попълненията на “Ботев”, но в такива мачове зарядът е друг, класата може да не доведе до успех. Наказан в състава на “канарчетата” е нападателят Станислав Костов. “Ботев” ще търси първа победа на стадиона в парк “Лаута” от 1994 година.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА

Локомотив (Пловдив) – “Ботев” (Пловдив)
Днес от 14:30 часа
Пряко по ТВ7
Съдия: Станислав Тодоров

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
lok.jpg
ЛОКО (Пд): 12.Йордан Господинов, 17.Костадин Марков, 6.Кирил Котев, 55.Мартин Кавдански, 77.Диего Фераресо, 16.Христо Златински, 26.Николай Дюлгеров, 23.Даниел Георгиев, 89.Станислав Маламов, 4.Рангел Абушев, 9.Атанас Курдов
Резерви: 1.Стефано Кунчев, Павел Ковачев, 3.Валери Георгиев, 19.Марин Петров, 18.Георги Стефанов, 33.Димо Атанасов, Серахим Михайлов
Контузени: Тодор Тимонов; Наказани: няма
Треньор: Стефан Генов


2_13.jpg
Ботев (Пловдив)
23.Ернестас Шеткус, 11.Йордан Христов, 14.Ангел Рахов, 5.Бобан Грънчаров, 26.Артур Енрике, 16.Томаш Иршак, 10.Рубен Паласуелос, 7.Мариян Огнянов, 8.Тодор Неделев, 10.Иван Цветков, 9.Вандер Виейра
Резерви: 1.Христо Иванов, 89.Стефан Станчев, 3.Асен Караславов, 90.Петър Атанасов, 9.Хабиб Бамого, 6.Костадин Дяков
Треньор: Ферарио Спасов
Контузени: Няма; Наказан: Станислав Костов

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Най-голямата победа за Локо (Пд) е със 7:3 на 8 септември 1974 година

* Най-изразителните победи, два пъти с по 5:0 за Ботев са през сезон 1988/89 и сезон 1995/96

*С най-много голове в дербито е Георги Василев - Гочо (Локо) с 12 попадения, след него с 11 е Динко Дерменджиев - Чико (Ботев). 10 попадения има Костадин Видолов, като той се е разписал 7 пъти за Ботев и три пъти за Локо (Пд)

* Най-дългата серия без победа за Локомотив е 10 години и 8 дни - между 3 март 1979 (победа с 4:0) и 11 март 1989 година (победа с 1:0)

* Най-дългият период без победа за Ботев е 9 години и 17 дни, от 9 август 1997 година (победа с 1:0) до 26 август 2006 година (победа с 3:2)

* На собствения си стадион Локомотив няма загуба от 20 март 1994 година - повече от 18 години. Тогава "канарчетата" печелят с 3:1. Тогава за “Ботев” бележат Дончо Донев, Костадин Видолов и Борис Хвойнев, а за домакините от Локомотив е точен Георги Димитров.

*Последният гол на "жълто-черните" на стадион “Локомотив” е на 29 август 2003 година, когато Стефан Костадинов вкарва за 2:2, но все пак "смърфовете" печелят с 3:2. Оттогава Локо бие с 2:0, 4:0, 3:0, а двубоят през пролетта на 2010 година не се игра и беше спечелено с 3:0 служебно.

* В състава на Локомотив има доста бивши "канарчета". Това са: Димо Атанасов, Атанас Курдов, Георги Стефанов, Диего Фераресо (бразилецът изкара първия подготвителен лагер с Ботев през лятото, но след привличането на Вандер стана 4-ия играч с паспорт извън ЕС и беше освободен). В Локомотив има и юноша на "канарчетата" - Тодор Тимонов, който обаче е трайно контузен.

* В “Ботев” единствено Петър Атанасов е играл за кратко в Локомотив, той има само един официален мач за "черно-белите".

* Нападателят на “Ботев” Иван Цветков се е разписвал 3 пъти срещу Локомотив в 4 срещи. Две от попаденията на благоевградчанина са на "Лаута" с екипа на Пирин, а едно той реализира на "Герена", когато играеше в “Левски”.

* От всички налични футболисти в двата отбора само четирима са участвали в дербито, те са от Локомотив - Христо Златински, Кирил Котев, Даниел Георгиев и Тодор Тимонов. Първите двама са се разписвали по един път в дербито, а Тимонов е играл до момента в дербитата с екипа на “Ботев”. От “Ботев” Асен Караславов е имал шанс да участва в дербито, но все още не е записал минути на терена.

* Всички останали играчи без споменатите 4 са дебютанти, като това е абсолютен рекорд.

* Най-много в двата отбора са юношите на Марица общо 6, за Локомотив това са Рангел Абушев, Атанас Курдов, Георги Стефанов и Станислав Маламов, а в “Ботев” са Костадин Дяков и Йордан Христов.

* Единствено Христо Стамов е юноша на Локомотив Пловдив при "железничарите", а при “Ботев” са Тодор Неделев и Асен Карславов

Футболистите с най-много мачове в дербито
28 мача
– Динко Дерменджиев, Виден Апостолов (Ботев)
27 – Георги Василев (Локо Пд)
26 – Христо Бонев (Локо Пд)
22 – Георги Попов (Ботев)
21 - Запрян Раков (Ботев)
20 – Станчо Бончев (Локо Пд)
19 – Илко Бекяров (Локо Пд), Ганчо Пеев (Локо Пд), Марин Бакалов (Ботев), Славчо Хорозов (Ботев)
18 – Михаил Крушков (Ботев)
17 – Костадин Костадинов (Ботев), Недялко Стамболиев (Локо Пд), Аян Садъков (16 за Локо, 1 за Ботев)
16 – Райко Стойнов (Ботев), Добрин Ненов (Ботев), Трифон Пачев (Ботев), Спас Илиев (Локо Пд), Васил Анков (Локо Пд).

Футболистите с най-много голове в дербито
12 гола
- Георги Василев-Гочо (Локо Пд)
11 - Динко Дерменджиев (Ботев)
10 – Костадин Видолов (7 за Ботев, 3 за Локомотив)
6 – Костадин Костадинов (Ботев), Иван Кънчев (Локомотив), Христо Бонев (Локомотив), Йордан Кичеков (4 за Локомотив, 2 за Ботев)
5 – Едуард Ераносян (Локомотив), Тодор Иванов (Локомотив), Атанас Пашев (Ботев), Марин Бакалов (Ботев)

Футболисти играли и за двата отбора
АтанасПАшев, Аян Садъков, Васил Василев (вратар), Васил Ушщев, Георги Петров, Георги Чакъров, Дончо Донев, Иван Бачков, Иван Беделев, Иван Говедаров, Иван Занев, Иван Караманов, Иван Кунчев, Иван Кючуков, Иван Танчовски, Йовко Иванов, Йордан Кичеков, Кирил Андонов, Коста Босаков, Костадин Видолов, Красимир Димитров, Лилчо Арсов, Мариян Германов, Мартин Камбуров, Паница Хаджийски, Росен Петров, Румен Димитров, Стефан Драганов, Стефан Лулчев, Федя Миков, Цветозар Дерменджиев, Янко Джоглев.