"ЛЕВСКИ" гостува на ЛИТЕКС от 18:00 часа в мач-реванш от 1/4-финалите за Купата на България. “Сините” ще се опитат да опазят крехкия си аванс от 1:0 след първия мач.

Ловчанлии, водени от Христо Стоичков, ще се опитат да задълбочат кризата в “Левски”, като се възползват от домакинството си и изхвърлят “сините” от турнира. Камата е амбициран да си върне за поражението на “Герена”, за което сериозна заслуга имаше и съдията Ахмед Ахмед, който отмени чист гол на “оранжевите”.

Проблемите за “Левски” се задълбочават и заради контузията в коляното на основния бранител Димитър Везалов, който отпадна от групата. С травми са още Йордан Милиев и Владимир Гаджев, а извън групата останаха португалецът Кристовао Рамос и Станислав Ангелов, които се превърнаха в “трън в очите” на треньора Илиан Илиев. На фона на кадровата криза се очаква двойка централни защитници да бъдат Ромен Ели и Даниел Димов, а като крайни бранители ще действат Мулдер и Старокин. В средата на терена се очаква да започнат Стефан Велев и Роман Прохазка, по крилата ще атакуват Илиян Йорданов и Родригес, а Михелич ще действа зад Базил де Карвальо.

За Литекс извън строя са капитанът Небойша Йеленкович, Бодуров, Никола Колев и Румен Руменов, които са с контузии. Най-вероятно в отбрана Стоичков ще заложи на Страхил Попов, Илия Миланов, Емил Грозев и Божиков. В халфовата линия Цветков и Славчев ще рушат атаките на “сините”, Георги Миланов ще организира играта, а Ванжер и Ваюши ще подпомагат по крилата нападателят Исмаил Иса.




634815115157396250.png
Levski_.jpg
ЛИТЕКС - "ЛЕВСКИ"
(в първия мач 0:1)

bnt1.jpg
Днес от 18:00 часа
Ловеч
, градски стадион
Съдия: Станислав Тодоров

 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ:
 
ЛИТЕКС: Илко Пиргов, Страхил Попов, Илия Миланов, Антон Недялков, Васил Божиков, Александър Цветков, Симеон Славчев, Армандо Ваюши, Георги Миланов, Ванжер, Исмаил Иса
Контузен: Небойша Йеленкович, Николай Бодуров, Никола Колев, Румен Руменов
Наказани: няма
Треньор: Христо Стоичков

"ЛЕВСКИ": Пламен Илиев, Дъстли Мулдер, Ромен Ели, Даниел Димов, Орлин Старокин, Роман Прохазка, Стефан Велев, Гари Родригес, Рене Михелич, Илиян Йорданов, Базил Де Карвальо
Контузени: Димитър Везалов, Йордан Милиев, Владимир Гаджев
Наказани: няма
Треньор: Илиан Илиев


ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Литекс е отбора в най-добра форма в “А” група през пролетта. Тимът има три победи и един равен, а единствената загуба за годината е от “Левски” за Купата

* Ловчанлии бележат гол средно на 41 минути. От началото на годината обаче имат само едни мач без допуснат гол – победата с 2:0 над ЦСКА.

* Само трима играчи на “Левски” са вкарвали гол през пролетта – Базил де Калвальо -2, Рене Михелич и Гари Родригес

* За Купата на България "Левски" и Литекс са играли 14 мача помежду си - 7 в столицата, 6 в Ловеч и един на неутрален терен - в Стара Загора. Равносметката е: 9 победи за "Левски", 2 равенства и 3 победи за Литекс при голова разлика 26:14 в полза на "сините".

* В шест от сблъсъците "Левски" е бил краен победител, а Литекс - в 3. От 14-те срещи 3 са от 1/16-финали, 2 са 1/8-финали, 5 са 1/4-финали, 2 са 1/2-финали и 2 са финали.

* До сега, на разменено домакинство двата тима са се срещали 4 пъти, като "Левски" е бил в 3 случая краен победител, а Литекс - само веднъж.

* На 2 пъти крайният победител е бил определян след изпълнение на 11-метрови наказателни удари. Двата мача са се играли в града на люляците на четвъртфинали и в двата случая домакините побеждават с 4:2 през 2008 и с 4:3 през 2011 година.

* За пръв път двата съперника се срещат в първи 1/16-финал на 1 март 1964 година в столицата. Мачът завършва с победа на "сините" с 8:0 след голове на Хр. Илиев -Патрата - 3, Аспарухов - 3, Д.Йорданов - Кукуша и Ал. Варадинов. На реванша след 2 дни в Ловеч "сините" отново бият - с 3:2.

* Най-много голове за "Левски" в мачовете срещу Литекс за Купата са вкарали: 5 - Г. Аспарухов, 3 - Хр. Илиев и 2 - Д. Йорданов.

* За Литекс най-резултатни с 2 гола са Димчо Беляков и Светослав Тодоров.

* За "Левски" са отсъдени 2 дузпи и те са реализирани от Владимир Йонков и Седрик Бардон.

* За Литекс са отсъдени 3 дузпи и те са вкарани от Светослав Тодоров - 2, и Том.

Заб.: Фактите и статистиката са от вестник "Тема Спорт".