Почти всяка сенчеста групировка в България разполага със собствена мрежа за нелегални залагания, признали източници от МВР пред "24 часа". Разкритата група преди около седмица вероятно ще доведе до сериозно разплитане на още няколко, въпреки че се действа самостоятелно.

Седалището на нелегалното тото по принцип е в малък град, което показват арестите в Гоце Делчев. Там не се развива сериозна футболна дейност, за да не се събуждат подозрения. Местният Пирин винаги е бил във втората половина на класирането на втора дивизия и не минава за гранд в родния футбол.

В големите градове са базирани единствено букмейкърите и част от отговорниците. Те се отчитат само на познати и на никой друг. Самият принцип на залога е, че може да се играе на всичко, но само при познат.

Прибраният бивш лекар на ЦСКА Авгеринос Афурас бил от второто ниво или се явява връзката между изчислителния център и шефа с букмейкърите. Пунктовете на негалните букмейкъри може да са навсякъде - от местното кафене до апартамента му. Има телефон, който се използва единствено за залози и за нищо друго. Картите са предплатени и често се сменят, но веднага се съобщава по веригата за промяната.

Лични гаранции от поне двама човека трябва да има всеки нов играч в схемата. В противен случай той бива елиминиран веднага, а мястото на залозите се сменя, защото се счита, че вече е компрометирано.

Възлов е изчислителният център, където е съсредоточена най-важната дейност на схемата. По принцип най-бързо на съмнителни мачове се реагира в Азия, но докато се реагира в Европа, минават поне 30 минути. Точно в тях може да се направи залогът в друга мрежа, след което мачът да бъде затворен. По този начин заради разликата във времето бяха ударени букмейкъри за мач на Марек в Грузия от турнира "Интертото". Тогава бе обявен резултат 2:2 при реален 3:0 за българския тим.

В България били хит залаганията на втора виетнамска и долните турски дивизии. Обикновено в схемата са включени родни изселници от малки населени места, където има отбор. По принцип обаче там всичко се знаело предварително и доста често при уговорки с другия отбор предварително ставал ясен изходът на мача. Изселниците веднага правели връзка със свои наследници в България, главно студенти, които правели залози от по 1000 лева на няколко места. Така се правели по няколко удара на седмица от порядъка на 60-70 хиляди лева.

Схемата действа над 50 години

Hелегалните залози в България са от доста години. Първите бяха направени още по времето на социализма, като се действаше в околностите на сладкарница "Магура" около НДК, като там бе и мястото за обмен на валута. Според някои точно през тези години са натрупани парите на доста известни българи.

Основната причина за възникването му е държавният монопол, който е върху залаганията на спортни събития. Тогава съществува единствено Тото 1, където са включени единствено 13 срещи от всички първенства на Европа.

Родната милиция на няколко пъти е разбивала нелегалните букмейкъри, но те продължават да действат. Пробива следпадането на Тодор Живков направи "Еврофутбол" и това веднага ликвидира тотото във футболната му част и останаха само цифровите игри.

В последните години пък настана бумът на залаганията в интернет, като се разполага с над 100 специализирани сайта за залагания, и то само на футболни срещи.

Нелегалните залози обаче предлагат пълна свобода на играчите, което ги блазни. Може да се слагат пари на всичко и по цял свят, включително конни надбягвания и такива за кучета. Имало е случаи, когато се слагат пари и на случайни събития, като например резултатите на дадена партия на изборите в България. Тогава се търси точният процент на избирателите, които ще я подкрепят. По принцип нелегалните букмейкъри действат единствено със свои хора, които познават. За да влезе случаен, му трябват поне три препоръки от играчи, за да се стигне до първото ниво на схемата. /БЛИЦ